Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024

ΗΠΑ και σύμμαχοι αποφασίζουν να στηρίξουν την παράδοση F-16 στην Ουκρανία

Αποφασίστηκε η παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αυτά, στη σύνοδο των G7 στη Χιροσίμα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας εστίασαν στην ενίσχυση της Ουκρανίας με τα συστήματα, τα όπλα και την εκπαίδευση που χρειάζεται για να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας:

«Ως μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσής μας στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, έχουμε στραφεί σε συζητήσεις για τη βελτίωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.»

Ο Τζο Μπάιντεν είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Ουκρανία πίεζε τους συμμάχους της για προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη που θα βοηθούσαν στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους φοβούνταν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G-7 στη Χιροσίμα, στις 19 Μαΐου 2023. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

 

Το F-16 θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, οπλισμένο με βόμβες και πυραύλους ακριβείας. Οι προηγμένες ικανότητές του για στόχευση θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν ρωσικούς στόχους με αυξημένη ακρίβεια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας ή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Άλλα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς περιλαμβάνουν το Mirage 2000 της Γαλλίας και το Eurofighter Typhoon του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι η εκπαίδευση στα F-16 θα διεξαχθεί στην Ευρώπη και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωσή της, ανέφερε το Reuters. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να ξεκινήσει «την ερχόμενη εβδομάδα».

«Καθώς η εκπαίδευση θα εξελίσσεται τους επόμενους μήνες, θα καθορίσουμε μαζί με τους συμμάχους μας πότε θα παραδοθούν τα αεροπλάνα, ποιος θα τα παραδώσει και πόσα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε την κίνηση του Μπάιντεν και δήλωσε ότι το έθνος του θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία «για να αποκτήσει η Ουκρανία την πολεμική αεροπορική δύναμη που χρειάζεται».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία, ώστε να εφοδιάσουν την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται», είπε ο Σούνακ.

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Ωστόσο, άλλες δυτικές κυβερνήσεις διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Θα προτιμούσαν να  μη στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος, δίνοντας στη Μόσχα μια αφορμή για να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταξιδεύει στην Ιαπωνία σήμερα Σάββατο για τη σύνοδο κορυφής, έγραψε στο Twitter ότι χαιρετίζει «την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ και (του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν) να στηρίξουν τον διεθνή συνασπισμό που διάκειται ευνοϊκά στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την πολεμική αεροπορία μας».

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.

Epoch Times Photo
Ένα F-16 Fighting Falcon της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, από την 140η Πτέρυγα της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του Κολοράντο, πετάει πάνω από τη στρατιωτική αεροπορική βάση Amari της Εσθονίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης Saber Strike του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου 2018. (Ints Kalnins/Reuters)

 

Το «μεγαλύτερο σύνολο κυρώσεων»

Ο Μπάιντεν δήλωσε στο Twitter ότι οι ηγέτες της G7 επέβαλαν στη Ρωσία «το μεγαλύτερο σύνολο κυρώσεων και δράσεων ελέγχου των εξαγωγών που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μεγάλη οικονομία».

«Σήμερα, εντείνουμε τη δράση μας, διαταράσσοντας την ικανότητα της Ρωσίας να βρίσκει πόρους για τον πόλεμό της, κλείνοντας τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, περιορίζοντας την πρόσβασή της στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και μειώνοντας την εξάρτηση μας από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

(από αριστερά) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida συμμετέχουν σε γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 στη Χιροσίμα, στις 19 Μαΐου 2023. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

 

Σε κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, προκειμένου να πιέσουν τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης της Ρωσίας στις οικονομίες τους και της χρήσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρο το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται στη δήλωση.

«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και αυτή μπορεί και να τον σταματήσει», προσθέτουν οι ηγέτες της G7.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τρίτων μερών που προμηθεύουν όπλα στη Ρωσία και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση κατά φορέων τρίτων χωρών που βοηθούν ουσιαστικά τον πόλεμο της Ρωσίας.

Η ετήσια Σύνοδος Κορυφής των πιο προηγμένων δημοκρατιών του κόσμου – των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά – πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή 21 στη Χιροσίμα.

 

Της Aldgra Fredly. Οι Emel Akan και Ingólfur Stefánsson συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Epoch Times)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε