Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν άρχισαν τον Ιούνιο του 2022 διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο, αψηφώντας την Κίνα.

ΗΠΑ και Ταϊβάν ολοκληρώνουν τις συνομιλίες ενόψει της υπογραφής συμφωνίας για το εμπόριο

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ταϊπέι για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας που θα ενισχύσει τους δεσμούς των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την πρωτοβουλία αυτή, η οποία επικρίνεται έντονα από την Κίνα.

«Το επίτευγμα αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν», ανέφερε η αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR), η Κάθριν Τάι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

Κάνοντας λόγο για προόδους σε «αμοιβαίες προτεραιότητες ως προς το εμπόριο», πρόσθεσε πως «αδημονούμε να συνεχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να οριστικοποιήσουμε μια σθεναρή εμπορική συμφωνία υψηλού επιπέδου που θα αντιμετωπίζει τις επείγουσες οικονομικές προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν άρχισαν τον Ιούνιο του 2022 διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο, αψηφώντας την Κίνα, που θεωρεί τη νήσο επαρχία της και λέει πως δεν μπορούν να υπάρχουν επίσημες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή της και ξένες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός της Ταϊβάν που είναι αρμόδιος για τις εμπορικές σχέσεις, ο Τζον Ντενγκ, είχε κάνει λόγο τότε για «ιστορικό» βήμα.

Έκτοτε η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα, με το Πεκίνο να διεξάγει επανειλημμένα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο.

Η συμφωνία για το εμπόριο, η οποία αναμένεται να υπογραφτεί εντός εβδομάδων, «θα βαθύνει την εμπορική εταιρική σχέση και θα βελτιώσει τις ροές εμπορευμάτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», σύμφωνα με την USTR.

Σκοπός είναι να εξάγονται περισσότερα αμερικανικά προϊόντα στην Ταϊβάν, με «πιο διαφανείς και εξορθολογισμένες ρυθμιστικές διαδικασίες», που θα «διευκολύνουν τις επενδύσεις και τις οικονομικές ευκαιρίες και στις δύο αγορές, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών της κυρίας Τάι.

ΗΠΑ και Ταϊβάν είχαν δημιουργήσει το 1994 «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η Ταϊπέι εξάλλου εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2022, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση του διμερούς εμπορίου.

Οι ΗΠΑ είναι στην πράξη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της νήσου.

Η Κίνα βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, οι οποίες -παρότι επισήμως δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της- παρέχουν άφθονο στρατιωτικό υλικό στη νήσο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε