Κυριακή, 29 Δεκ, 2024
(Αριστερά-Δεξιά) Ο πρώην πράκτορας του FBI Πίτερ Στροκ, ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ. (Getty Images/Illustration by Epoch Times)

ΗΠΑ: Νέες σημειώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν τον πανικό του FBI μετά το tweet του Τραμπ πως γνώριζε ότι τον κατασκοπεύουν

Ανάλυση ειδήσεων

Πρόσφατα δημοσιευμένες σημειώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία του FBI στις 6 Μαρτίου 2017, αποκαλύπτουν μερικά από τα μέτρα στα οποία έφτασε το FBI, για να καλύψει την κατασκοπεία του στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Οι σημειώσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 8 Μαΐου από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον πρώην δικηγόρο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Μάικλ Σάσμαν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες ότι είπε ψέματα στο FBI. Οι σημειώσεις, στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι δεν συμβάλλουν σχεδόν καθόλου στην αθώωση του Σάσμαν, αλλά παρέχουν αρκετές πληροφορίες για το FBI.

Η συνάντηση κατά την οποία ελήφθησαν οι σημειώσεις πραγματοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες μετά το tweet του Τραμπ στις 4 Μαρτίου 2017, στο οποίο κατηγορούσε τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι είχε βάλει κοριό στον Πύργο Τραμπ. Το tweet του Τραμπ πανικόβαλε την ηγεσία του FBI, η οποία δεν ήταν σίγουρη για το πόσα ακριβώς γνώριζε ο Τραμπ για τις προσπάθειές τους να τον συνδέσουν με τους ισχυρισμούς περί συνωμοσίας με τη Ρωσία.

Αυτό που αποκαλύπτουν οι σημειώσεις είναι ότι ως απάντηση στο tweet, προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους.

Τον Μάρτιο του 2017, η ηγεσία του FBI γνώριζε ήδη με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι οι ισχυρισμοί περί συμπαιγνίας Τραμπ-Ρωσίας ήταν φάρσα. Γνώριζαν ότι η εκστρατεία της Κλίντον είχε ένα σχέδιο για να διασύρει τον Τραμπ παρουσιάζοντάς τον ως μαριονέτα του Πούτιν. Το FBI γνώριζε επίσης ότι ούτε ένας ισχυρισμός του λεγόμενου φακέλου Στιλ -ο οποίος ήταν η κύρια πηγή των ισχυρισμών περί συνωμοσίας Τραμπ-Ρωσίας- δεν είχε επαληθευτεί.

Ο πράκτορας του FBI Πίτερ Στροκ κατά τη διάρκεια κατάθεσης στο Κογκρέσο στις 12 Ιουλίου 2018. Ο Στροκ επέβλεπε τόσο την έρευνα του FBI σχετικά με τη χρήση ιδιωτικού διακομιστή email από τη Χίλαρι Κλίντον όσο και την έρευνα για την αντικατασκοπεία σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Στην πραγματικότητα, σε εκείνο το σημείο, το FBI είχε ήδη περάσει τρεις ημέρες παίρνοντας συνέντευξη από την κύρια πηγή του Στιλ, τον Ιγκόρ Ντατσένκο, ο οποίος απαρνήθηκε σχεδόν κάθε ισχυρισμό του φακέλου Στιλ. Το FBI γνώριζε επίσης ότι η ιστορία σχετικά με την Alfa Bank, η οποία ισχυριζόταν ότι ένας διακομιστής του Τραμπ επικοινωνούσε με μια ρωσική τράπεζα -πληροφορίες που τους είχε μεταφέρει ο Σάσμαν- ήταν ψεύτικη.

Εν ολίγοις, το FBI γνώριζε ότι όλοι οι ισχυρισμοί περί συμπαιγνίας Τραμπ-Ρωσίας είχαν αποδειχθεί ψεύτικοι.

Αλλά τα πράγματα πήραν μια ξαφνική και δραματική τροπή στις 4 Μαρτίου 2017, όταν ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι γνώριζε ότι ο Ομπάμα είχε βάλει κοριό στον Πύργο Τραμπ, ένας πολύ δημόσιος ισχυρισμός για κατασκοπεία που σήμανε συναγερμό τόσο στην ηγεσία του FBI όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το tweet του Τραμπ θορύβησε τόσο πολύ αυτούς τους αξιωματούχους του Υπουρείου και του FBI, ώστε το θέμα κυριάρχησε σε μια συνάντηση δύο ημέρες αργότερα, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ και ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ντάνα Μποέντε.

Το πρόβλημα για το FBI ήταν το εξής: Δεν γνώριζαν πόσα πραγματικά γνώριζε ο Τραμπ για τις ενέργειές τους. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, στις 3 Μαρτίου 2017, ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής Μαρκ Λέβιν είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε λάβει εντάλματα βάσει του νόμου περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών (FISA) που αφορούσαν τον Τραμπ και αρκετούς από τους συμβούλους της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Λέβιν ανέφερε επίσης ότι το αυθόρμητο αστείο του Τραμπ τον Ιούλιο του 2016 – «Ρωσία, αν ακούς, ελπίζω να είσαι σε θέση να βρεις τα 30.000 email που λείπουν»- είχε γίνει η βάση για τις κατηγορίες περί συνωμοσίας με τη Ρωσία.

Αλλά όπως πλέον γνωρίζουμε, τα εντάλματα FISA δεν ήταν το μόνο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε η ηγεσία του FBI. Το FBI κατασκόπευε ενεργά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τις επικοινωνίες της ομάδας μετάβασης της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ, γεγονός που αποκαλύφθηκε επίσης στις νέες σημειώσεις. Το FBI δεν είχε κατασκοπεύσει μόνο τον σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, αλλά και έναν άλλο σύμβουλο, τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, φτάνοντας στο σημείο να τον παρασύρει στο Λονδίνο, όπου προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν σε μια αδέξια αλλά περίτεχνη επιχείρηση.

Ο Κάρτερ Πέιτζ, σύμβουλος της πετρελαϊκής βιομηχανίας και πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, στη Νέα Υόρκη στις 21 Αυγούστου 2020. (Brendon Fallon/The Epoch Times)

 

Υπήρχαν επίσης και οι νέες ψευδείς κατηγορίες που προέβαλε ο Σάσμαν ότι ο Τραμπ συνδεόταν με τη χρήση ενός ρωσικού τηλεφώνου Yota. Και υπήρχε το θέμα του στελέχους τεχνολογίας Ρόντνεϊ Τζόφε -ένας άνθρωπος με στενές σχέσεις με το FBI- ο οποίος χρησιμοποιούσε την πρόσβασή του σε μη δημόσια δεδομένα για να κατασκοπεύει τον Τραμπ τόσο στον Πύργο Τραμπ όσο και στον Λευκό Οίκο.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Τραμπ γνώριζε πιθανότατα μόνο αυτό που είχε αναφέρει ο Λέβιν την προηγούμενη ημέρα -ότι υπήρχε ένταλμα FISA για έναν βοηθό της προεκλογικής εκστρατείας- αλλά η ηγεσία του FBI δεν γνώριζε πόσα γνώριζε ο Τραμπ και υπέθεσε ότι γνώριζε πολύ περισσότερα.

Η συζήτηση στη συνάντηση της 6ης Μαρτίου κυριαρχήθηκε από το tweet του Τραμπ, με τον Μακέιμπ του FBI να ξεκινά τη συζήτηση δηλώνοντας ότι το γραφείο προσπαθούσε να προσδιορίσει τι βρισκόταν πίσω από τα tweets του Τραμπ.

Σημειώσεις κατά τη συνάντηση κρατούσαν τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης: η Τασίνα Γκαουχάρ, η Μαίρη ΜακΚορντ και ο Σκοτ Σολς. Οι σημειώσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα επειδή μία από τις σημειώσεις φαίνεται να δείχνει ότι ο Μακέιμπ δήλωσε ότι ο Σάσμαν εκπροσωπούσε πελάτες όταν πήγε τους ισχυρισμούς της Alfa Bank στο FBI. Ο Σάσμαν είπε αρχικά στο FBI ότι δεν εκπροσωπούσε κανέναν και ότι ενεργούσε απλώς ως καλός σαμαρείτης. Ο Σάσμαν κατηγορείται για αυτό το ψέμα που είπε στο FBI και οι δικηγόροι του Σάσμαν ελπίζουν να σπείρουν αμφιβολίες εισάγοντας αυτή τη μοναδική πρόταση που φαίνεται να λέει το αντίθετο.

Αυτός ο ισχυρισμός των δικηγόρων του Σάσμαν, ωστόσο, είναι στην ουσία ένα παράπλευρο σόου, καθώς οι σημειώσεις είναι στοιχεία διπλής μαρτυρίας που γράφτηκαν έξι μήνες αφότου ο Σάσμαν είπε στο FBI το ακριβώς αντίθετο.

Ο Μάικλ Σάσμαν (Κ) φτάνει για δικαστική ακρόαση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον στις 27 Απριλίου 2022. (Oliver Trey/The Epoch Times)

 

Οι πραγματικές βόμβες βρίσκονται στις πολλές σελίδες σημειώσεων που δεν παραθέτει ο Σάσμαν- οι σημειώσεις αυτές αποκαλύπτουν την πραγματική έκταση του πανικού του FBI για το tweet του Τραμπ. Η πρώτη αντίδραση της ηγεσίας του FBI φαίνεται ότι ήταν να πει στον εκτελούντα χρέη γενικού εισαγγελέα, Μποέντε, μια σειρά από ψέματα σχετικά με την έρευνά τους.

Οι σημειώσεις αποκαλύπτουν ότι το FBI αναφερόταν επανειλημμένα στον φάκελο του Στιλ ως “αναφορά του Στέμματος”, υπονοώντας ότι ο φάκελος αντιπροσώπευε κάποιου είδους επίσημη κυβερνητική πληροφορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επρόκειτο κυρίως για πληροφορίες που επινόησαν ο Στιλ και ο Ντατσένκο -γεγονός που το FBI γνώριζε ήδη από τότε.

Οι νέες σημειώσεις αποκάλυψαν επίσης ότι ο πράκτορας του FBI Πίτερ Στροκ είπε ψέματα στους ανωτέρους του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το τι προκάλεσε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Λονδίνο, να προσέλθει στο FBI με πληροφορίες σχετικά με τη συνάντησή του με τον Παπαδόπουλο. Η επίσημη ιστορία του FBI ήταν ότι ο Ντάουνερ ήταν αυτός που ξεκίνησε την επίσημη έρευνα Τραμπ-Ρωσίας, αλλά αυτή η ιστορία υπονομεύεται τώρα από τις νέες σημειώσεις, στις οποίες ο Στροκ ισχυρίζεται ότι ήταν το αστείο του Τραμπ ότι η Ρωσία βρήκε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον που έδωσε το έναυσμα στον Ντάουνερ.

Στην πραγματικότητα, ο Ντάουνερ είχε εμφανιστεί πριν καν ο Τραμπ κάνει το αστείο.

Το FBI είπε επίσης ψέματα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το ένταλμα FISA για τον Κάρτερ Πέιτζ, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν “καρποφόρο”, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε αποκαλύψει τίποτα κακόβουλο -κάτι που το FBI γνώριζε από τότε.

Ο Πύργος Τραμπ διακρίνεται στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, στις 10 Απριλίου 2018. (Reuters/Brendan McDermid/File Photo)

 

Το FBI φαίνεται ότι προσπάθησε επίσης να παραποιήσει και να αναβαθμίσει τους ισχυρισμούς για την Alfa Bank, ισχυριζόμενο ότι ο Οργανισμός Τραμπ είχε στείλει πρόσκληση στην Alfa Bank. Και πάλι, αυτό ήταν εντελώς ψευδές. Το FBI γνώριζε μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που ο Σάσμαν τους έδωσε τα δεδομένα της Alfa Bank ότι ήταν άχρηστα και πιθανότατα πλαστά.

Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2016, η ομάδα πληροφορικής του FBI είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Alfa Bank. Αλλά αντί να το παραδεχτεί αυτό, το FBI προσπάθησε στην πραγματικότητα να δώσει νέα πνοή στους ισχυρισμούς της Alfa μέσω των παραποιήσεών του.

Όλα αυτά τα αθωωτικά γεγονότα όχι μόνο αποκρύφθηκαν από τους προσωρινούς αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη συνάντηση της 6ης Μαρτίου 2017, αλλά η ηγεσία του FBI διαστρέβλωσε επίσης τα γεγονότα αυτά για να τα κάνει να φανούν σαν να υπήρχε μια ισχυρή υπόθεση εναντίον του Τραμπ, ενώ γνώριζαν ότι δεν υπήρχε καμία υπόθεση.

Αλλά η συνάντηση της 6ης Μαρτίου ήταν μόνο η αρχή. Γνωρίζοντας ότι ο Τραμπ μπορεί πλέον να τους είχε καταλάβει, η ηγεσία του FBI αύξησε αμέσως τις προσπάθειές της να καλύψει τα ίχνη της, εντείνοντας την εστίαση στον Τραμπ.

Στις 5 Μαρτίου 2017, την επομένη του tweet του Τραμπ, ο πρώην Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ βγήκε στο CNN και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε «καμία δραστηριότητα υποκλοπών που να έχει οργανωθεί εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου εκείνη την εποχή, ή ως υποψήφιου, ή εναντίον της εκστρατείας του».

Ενώ ο Κλάπερ κράτησε αμυντική στάση, το FBI σύντομα πέρασε στην επίθεση και οι προσπάθειες του γραφείου ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως.

Στις 15 Μαρτίου 2017, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αποφάσισε ξαφνικά να ενημερώσει τους επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, τους Γερουσιαστές Τσακ Γκράσλεϊ (R-Iowa) και Ντιάν Φάινσταϊν (D-Calif.), σχετικά με το ένταλμα FISA του Κάρτερ Πέιτζ, για την οποία η ηγεσία του FBI πίστευε ότι είχε πληροφορηθεί ο Τραμπ. Ο Κόμεϊ θα τους έδινε αντίγραφα του πραγματικού εντάλματος FISA δύο ημέρες αργότερα. Την ίδια στιγμή, ο Κόμεϊ άρχισε επίσης την ενημέρωση της ομάδας των οκτώ του Κογκρέσου -των οκτώ ατόμων εντός του αμερικανικού Κογκρέσου που ενημερώνονται για διαβαθμισμένα θέματα πληροφοριών από την εκτελεστική εξουσία- σχετικά με την FISA του Πέιτζ.

Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ φτάνει στο Καπιτώλιο για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στις 5 Ιανουαρίου (AP PHOTO/EVAN VUCCI)

 

Στις 20 Μαρτίου 2017, ο Κλάπερ άλλαξε ξαφνικά το αφήγημά του, μετατοπίζοντας την άρνηση της ύπαρξης οποιασδήποτε κατασκοπείας σε άρνηση οποιασδήποτε κατάχρησης της διαδικασίας FISA.

Επίσης, στις 20 Μαρτίου, ο Κόμεϊ κατέθεσε δημόσια στο Κογκρέσο, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά την ύπαρξη της έρευνας του FBI Crossfire Hurricane για τον Τραμπ και την προεκλογική του εκστρατεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Κόμεϊ παραδέχθηκε κατά λάθος ότι είχε επίσης σκόπιμα παρακρατήσει την απαιτούμενη κοινοποίηση στο Κογκρέσο της Ομάδας των Οκτώ για την έρευνα του FBI για την αντικατασκοπεία. Σε ερωτήσεις, ο Κόμεϊ δήλωσε ότι το έκανε λόγω “της ευαισθησίας του θέματος”.

Οι συνδυασμένες προσπάθειες των αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών του Ομπάμα και του FBI θα κορυφώνονταν σύντομα με τον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ουσιαστικά δέσμευσε τον Τραμπ για τα επόμενα τρία χρόνια. Και με αυτόν τον τρόπο, εξασφάλισαν ότι ελάχιστη ή και καμία πρόοδος δεν θα σημειωνόταν στην προσαγωγή των πραγματικών δραστών της ρωσικής απάτης στη δικαιοσύνη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε