Σε μια νέα προσπάθεια ενδυνάμωσης της διεθνούς αναγνώρισης και στήριξης της Ταϊβάν, μια δικομματική ομάδα μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε νομοσχέδιο που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προσπαθειών της Κίνας για απομόνωση της Ταϊβάν από τη διεθνή κοινότητα. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως «Πράξη Διεθνούς Αλληλεγγύης για την Ταϊβάν» (Taiwan International Solidarity Act, H.R. 2416).
Επιρροή της Κίνας στους διεθνείς οργανισμούς
Την ηγεσία της προτάσεως ανέλαβαν οι εκπρόσωποι Τζέραλντ Κόνολι και Γιανγκ Κιμ, που ανήκουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. «Για πολύ καιρό, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει παραποιήσει πολιτικές και διαδικασίες σε διεθνείς οργανισμούς για να προωθήσει τις αξιώσεις της κυριαρχίας της επί της Ταϊβάν, συχνά εις βάρος παγκόσμιων προσπαθειών για την υγεία, την διακυβέρνηση και την ασφάλεια», δήλωσε ο Κόνολι.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει επίσης να τροποποιήσει την Πράξη TAIPEI (Taiwan Allies International Protection and Enhancement Initiative Act) του 2020, η οποία είχε υπογραφεί από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την Απόφαση 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1971) για να προβάλει ότι η Ταϊβάν ανήκει στη «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», το νομοσχέδιο προσδιορίζει σαφώς ότι η απόφαση δεν λαμβάνει θέση για την κυριαρχία ή την εκπροσώπηση της Ταϊβάν.
Υποστήριξη των συμφερόντων της Ταϊβάν
Με βάση το νέο κείμενο του νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς θα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τη «φωνή, την ψήφο και την επιρροή» τους για να αντιταχθούν στις κινεζικές προσπάθειες παραποίησης δεδομένων που αφορούν την Ταϊβάν. Επίσης, το νομοσχέδιο ζητά από τους συμμάχους και εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν για την ενίσχυση των διπλωματικών και μη διπλωματικών σχέσεων της Ταϊβάν.
Η εκπρόσωπος Γιανγκ Κιμ τόνισε ότι «η Ταϊβάν έχει αποδείξει την επιτυχία της στη δημοκρατία και την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, και η άποψή της αξίζει να ακουστεί». Στηρίζοντας τη νομοθεσία, πολλοί βουλευτές από αμφότερα τα κόμματα συνυπέγραψαν την πρόταση, συμπεριλαμβανομένων των Μάικ Λόουλεζ και Ντίνα Τίτους.
Συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία Ουάσιγκτον-Ταϊπέι
Επιπρόσθετα, η Κιμ παρουσίασε στις 28 Μαρτίου την Πράξη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ταϊβάν (H.R. 2370) με στόχο την οικονομική και εμπορική ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλες προσπάθειες λαμβάνουν χώρα και στη Γερουσία μέσω παρόμοιου νομοσχεδίου (S. 733), που εισήχθη από τον Μάρσα Μπλάκμπερν και τον Μπράιαν Σατζ.
«Η ενίσχυση του τουρισμού και της συνεργασίας θα βοηθήσει όχι μόνο την οικονομία αλλά και την αντοχή της Ταϊβάν έναντι των οικονομικών πιέσεων από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας», δήλωσε ο Βουλευτής Ράτζα Κρισναμούρθι.
Στήριξη της Ταϊβάν στη διεθνή σκηνή
Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ταϊβάν. Σε σχετική δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανέφερε ότι η πρόταση του Κογκρέσου αποτελεί «ένα συγκεκριμένο βήμα για την αντιμετώπιση της κακόβουλης παραποίησης της Απόφασης 2758 από την Κίνα στη διεθνή σκηνή».
Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από το Πεκίνο, το οποίο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον παραμένει σταθερή στη δέσμευση της για την υποστήριξη της Ταϊβάν και τη διασφάλιση της θέσης της στη διεθνή σκηνή.