Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Το εργαστήριο P4 στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου ιολογίας στη Γουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 13 Μαΐου 2020. (Hector Retamal / AFP μέσω Getty Images)

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί της Βουλής μπλοκάρουν το δικομματικό νομοσχέδιο που αίρει το απόρρητο της προέλευσης του COVID-19

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής εμπόδισαν την εξέταση της νομοθεσίας που θα απαιτούσε από τον Διευθυντή Της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες και δεδομένα που σχετίζονται με την προέλευση της πανδημίας COVID-19 και συγκεκριμένα στόχευε στο ρόλο που διαδραμάτισε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στην επιδημία.

Τον Μάιο, ο νόμος για την προέλευση του COVID-19, που υποστηρίχτηκε από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, ψηφίστηκε ομόφωνα στη Γερουσία. Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ Μπέρτζες (Τέξας) έφερε το νομοσχέδιο της Γερουσίας στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης πριν οι Δημοκρατικοί το καταψηφίσουν.

«Το καλύτερο απολυμαντικό είναι το φως του ήλιου και αυτό μπορούμε να παρέχουμε σήμερα», δήλωσε για την πρόταση ο Ρεπουμπλικάνος Μπραντ Γουένστρουπ (Οχάιο), ο οποίος βοήθησε να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή. «Το νομοσχέδιο ορίζει πρώτα ότι πρέπει να προσδιορίσουμε την ακριβή προέλευση του COVID-19, επειδή είναι κρίσιμο για την πρόληψη μιας παρόμοιας πανδημίας στο μέλλον».

Ο Γουένστρουπ ανέφερε ότι το μέτρο «δεν είναι αμφιλεγόμενο σε καμία περίπτωση» και σημείωσε ότι «ούτε ένας γερουσιαστής δεν αντιτάχθηκε» στη νομοθεσία προς εξέταση στη Γερουσία το Μάη.

Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, ο προσδιορισμός της προέλευσης του COVID-19, που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη παρόμοιας πανδημίας στο μέλλον. Το νομοσχέδιο σημείωσε επίσης ότι ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους αναγνώρισε τον Μάρτιο ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη θεωρία ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντάριν ΛάΧουντ (Ιλινόις), ένας άλλος συγχορηγός, δήλωσε την Τρίτη ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου θα απαιτήσει από τον Διευθυντή του γραφείου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να αποχαρακτηρίσει «τυχόν πιθανούς δεσμούς μεταξύ του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν» και του COVID-19. Σε ένα tweet, ο ΛάΧουντ ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί μπλόκαραν το αίτημά τους.

Η τελική ψηφοφορία για την εξέταση του μέτρου ήταν 216 κατά και 207 υπέρ.

Η δράση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων έλαβε χώρα καθώς αξιωματούχοι του ΚΚΚ δήλωσαν ότι δεν θα συμμορφωθούν με μια δεύτερη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της πανδημίας. Εδώ και μήνες, το κινεζικό καθεστώς έχει πει ότι ο ιός μεταδόθηκε για πρώτη φορά από ζώο σε άνθρωπο σε μια υπαίθρια αγορά της Γουχάν και αρνήθηκαν ότι ότι προήλθε από το εργαστήριο της Γουχάν.

Ο υφυπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Ζενγκ Γιξίν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόταση του ΠΟΥ «δεν σέβεται την κοινή λογική και παραβιάζει την επιστήμη», σημειώνοντας περαιτέρω ότι το Πεκίνο «δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το είδος σχεδίου για τον εντοπισμό της προέλευσης».

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια αξιωματούχων του ΚΚΚ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα σχόλια πρόσφατων Κινέζων αξιωματούχων που αρνούνται την έρευνα του ΠΟΥ είναι «επικίνδυνα» και «ανεύθυνα».

«Σίγουρα έχουμε δει τα σχόλια [του ΚΚΚ] να απορρίπτουν και πάλι τη δεύτερη φάση της έρευνας του ΠΟΥ. Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι», δήλωσε ο Πσάκι. «Η θέση τους είναι ανεύθυνη, και ειλικρινά, επικίνδυνη. Δεν είναι ώρα για κωλυσιεργία».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε