Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Οι διαδηλωτές διαδηλώνουν ενάντια στη συμφωνία Ιράν-Κίνας μπροστά από το κινεζικό προξενείο στο Βανκούβερ στις 3 Απριλίου 2021. (Ευγενική παραχώρηση του Kei Esmaeilpour)

Ιρανοί διαδηλωτές: «Κίνα φύγε, το Ιράν δεν πωλείται»

Πολίτες πρόσφατα βγήκαν στους δρόμους του Ιράν και σε άλλες χώρες για να διαμαρτυρηθούν για την επέκταση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν με την Κίνα. Έξω από το κινεζικό προξενείο στο Βανκούβερ στις 3 Απριλίου, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κίνα φύγε, το Ιράν δεν πωλείται» και «Πάρτε τα χέρια σας μακριά από το Ιράν».

Στις 27 Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και Κίνας υπέγραψαν μια 25ετή Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης που καλύπτει θέματα πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών και μεταφέρει 400 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών επενδύσεων στο Ιράν, όπως ανέφερε το κρατικό δίκτυο CGTV.

Αν και οι όροι και λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ένα προσχέδιο που διέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο αποκάλυψε ότι η Κίνα θα επενδύσει στο δίκτυο 5G, στην πυρηνική ενέργεια και σε λιμάνια και σιδηροδρόμους του Ιράν. Σε αντάλλαγμα, το κομμουνιστικό καθεστώς θα λαμβάνει σταθερή προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν σε μειωμένη τιμή για 25 χρόνια.

Στη διαμαρτυρία του Βανκούβερ στις 3 Απριλίου, ο διοργανωτής Κέι Εσμαεϊλπούρ, ένας μετανάστης από το Ιράν που πήγε στον Καναδά το 2002, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν έχει καμία νομιμότητα.

«Με βάση το ιρανικό σύνταγμα, κάθε σημαντική συμφωνία ή σύμβαση θα πρέπει να παρουσιάζεται στο ιρανικό κοινοβούλιο, και μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, προχωρά», δήλωσε ο Εσμαεϊλπούρ στην Epoch Times. «Αυτή η συμφωνία δεν έχει περάσει από καμία απο αυτές τις διαδικασίες».

Ισχυρίζεται ότι ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι παρέκαμψε την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τα μέλη του κοινοβουλίου να μην γνωρίζουν τίποτα για τη συμφωνία.

Το δίκτυο Iran International ανέφερε ότι πολλοί Ιρανοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών, έχουν διαμαρτυρηθεί για την μυστικότητα γύρω από τη συμφωνία και ζήτησαν εξηγήσεις στο γιατί δεν ακούστηκαν οι απόψεις των βουλευτών πριν από την υπογραφή της.

Ο ακτιβιστής Μπαχμάν Ρούντγκαρ είπε στην The Epoch Times ότι ο λόγος είναι ότι «το υπάρχων καθεστώς είναι σαν υπηρέτης της κινεζικής κυβέρνησης».

«Η ιρανική κυβέρνηση, η οποία είναι τώρα πολύ αδύναμη, είναι έτοιμη να κάνει κάθε είδους παραχωρήσεις ώστε να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο Ρούντγκαρ, διευθυντής δικηγορικού γραφείου στο Τορόντο.

«Όταν η κινεζική κυβέρνηση λέει ‘Μην αποκαλύψετε τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας’, το μόνο που λένε είναι ‘Μάλιστα, κύριε’».

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Κινέζος πρέσβης στο Ιράν Τσανγκ Χούα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα ήταν η μόνη χώρα που συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ που τιμωρεί τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου.

Στις 25 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Κίνα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι ανακοίνωσε τα επερχόμενα εγκαίνια του αγωγού αργού πετρελαίου Goureh-Jask, ο οποίος θα εκτείνεται από τη νοτιοδυτική επαρχία Μπουσέχρ έως το λιμάνι Τζασκ στο νοτιοανατολικό Ιράν. Η κατασκευή του συστήματος αγωγών 1.000 χιλιομέτρων, το οποίο θα εξάγει ιρανικό πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο στη Θάλασσα του Ομάν, ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου του 2020.

Ο αγωγός εντάσσεται στο πλαίσιο του Belt and Road Initiative (BRI) του Πεκίνου, μια τεράστια επενδυτική στρατηγική που θα επεκτείνει την πολιτική και οικονομική εμβέλεια του κομμουνιστικού καθεστώτος σε όλη την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Θα επιτρέψει επίσης στο κινεζικό καθεστώς να επενδύσει στο λιμάνι Τζασκ, ένα σημαντικό λιμάνι κοντά στις εκβολές του στενού του Ορμούζ, από όπου περνούν οι περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο. Το BRI έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ως μια διπλωματική «παγίδα χρέους» που θα επιβαρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες με μη βιώσιμο χρέος.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης την εδραίωση της Κίνας στον Περσικό Κόλπο που υπονομεύει τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν, ενώ επιτρέπει στο Πεκίνο να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στο Ιράν.

«Εάν η Κίνα έχει τον έλεγχο του νότιου τμήματος του Ιράν και του Περσικού Κόλπου, είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αυτές τις περιοχές ως… στρατιωτικό φρούριο, ώστε να μπορεί να τοποθετήσει τους στρατιώτες της στο νότιο Ιράν, γύρω από τον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο Ρούντγκαρ.

«Αν αύριο θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε εχθροπραξία, οποιαδήποτε επίθεση ή αν υπάρξει πόλεμος στο μέλλον, ο Περσικός Κόλπος θα γίνει βάση, στρατιωτική βάση για κινέζους στρατιώτες, υποβρύχια, τα πάντα. Αυτή είναι μια πολύ φρικτή, φοβερή κατάσταση που δεν θέλουμε να συμβεί στην περιοχή μας».

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι Ιρανοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει «ολόκληρη τη χώρα προς πώληση», σύμφωνα με τον Ρούντγκαρ, είναι η «ενοικίαση» νησιών στην Κίνα.

«Νοίκιασαν τα νησιά του Περσικό Κόλπο, καθώς και τα λιμάνια», είπε. «Αυτά τα λιμάνια είναι πραγματικά σημαντικά και τα νοικιάζουν μακροπρόθεσμα στην Κίνα».

Ο Εσμαεϊλπούρ είπε ότι χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Καμπότζη και η Σρι Λάνκα που σύναψαν συμφωνίες με την Κίνα, ως χώρα επένδυσης, κατέληξαν με τίποτα. «Έχουν περισσότερο χρέος», είπε.

Έκκληση για συλλογή υπογραφών στα Περσικά για «Διακοπή πώλησης του Ιράν στην Κίνα» στο change.org έχει λάβει 103.000 υπογραφές από τις 8 Απριλίου, με στόχο να φτάσει τις 150.000.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε