Παρασκευή, 18 Ιούλ, 2025
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ σε ξενοδοχείο πριν από τη συνάντηση της Ε3 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 24 Ιουνίου 2025. Kin Cheung/PA

Ιστορική συμφωνία άμυνας Βρετανίας – Γερμανίας: Κοινή ανάπτυξη πυραύλων και νέες επενδύσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία αναμένεται να υπογράψουν συνθήκη αμυντικής συνεργασίας, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο.

Η νέα συνθήκη βασίζεται στη συμφωνία του περασμένου έτους μεταξύ των δύο χωρών για ενίσχυση των αμυντικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών τεθωρακισμένων Boxer και των μαχητικών Typhoon.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός ομόλογός του πρόκειται να δεσμευθούν επιπλέον για την ανάπτυξη, μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενός προηγμένου πυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας, άνω των 1.200 μιλίων.

Oil-painting-ntdtv

Η Ευρώπη έχει επιταχύνει τις αμυντικές επενδύσεις και τη συνεργασία μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, γεγονός που αναζωπύρωσε τις πιέσεις προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος στην άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου.

Τον περασμένο μήνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι «η ανάπτυξη της νέας δυνατότητας Deep Precision Strike θα διασφαλίσει την προστασία του βρετανικού λαού και θα ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ του ΝΑΤΟ, ενώ θα τονώσει παράλληλα τους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς αμυντικούς τομείς με ουσιαστικές βιομηχανικές επενδύσεις».

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τη συμφωνία του περασμένου μήνα μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού για συντονισμό των αυτόνομων πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεών τους εφόσον χρειαστεί για την άμυνα της Ευρώπης.

Στενότεροι αμυντικοί και εμπορικοί δεσμοί

Η επίσκεψη του κ. Μερτς στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται στη συμφωνία για εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής προμήθειας, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα με τη συνθήκη, το Λονδίνο ανακοίνωσε νέες γερμανικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μονάδας παραγωγής από την εταιρεία Stark, εξειδικευμένη στην αμυντική τεχνολογία, στο Σουίντον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας — την πρώτη επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός Γερμανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stark UK, Μάικ Άρμστρονγκ, δήλωσε: «Η νέα μονάδα θα αναπτύξει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μη επανδρωμένες πλατφόρμες που θα συμβάλουν στην άμυνα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Πέραν της άμυνας, η συνθήκη προβλέπει και τη σύσταση νέου επιχειρηματικού φόρουμ Βρετανίας – Γερμανίας, με στόχο την ενίσχυση των διμερών εμπορικών δεσμών.

Το διμερές εμπόριο ανέρχεται σήμερα σε 146,4 δισ. λίρες, με τη Γερμανία να αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανάρτησή του στο X πριν από την άφιξή του στο Λονδίνο, ο κ. Μερτς ανέφερε: «Επιδιώκουμε στενότερη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στην ασφάλεια, την άμυνα, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Είναι θετικό που η Βρετανία έρχεται ξανά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Παράνομη μετανάστευση

Στο πλαίσιο της συνθήκης, η Γερμανία αναμένεται να δεσμευθεί για αλλαγή του νομικού της πλαισίου, καθιστώντας εγκληματική τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο — μέτρο που στοχεύει τις διακινήσεις μικρών σκαφών μέσω της Μάγχης.

Σύμφωνα με την Europol, η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών χωρών όπου δρουν κυκλώματα διακινητών, που προμηθεύουν φθηνά φουσκωτά και κινητήρες.

Το Βερολίνο σχεδιάζει να κλείσει τα νομικά κενά που μέχρι σήμερα καθιστούσαν δύσκολη τη δίωξη όσων εμπλέκονται στην αποθήκευση και προμήθεια σκαφών για λογαριασμό διακινητών μέχρι το τέλος του έτους.

Η αλλαγή αυτή θα εξοπλίσει τις αρχές με τα απαραίτητα εργαλεία για τη διερεύνηση και επέμβαση σε αποθήκες και εγκαταστάσεις, όπου διακινητές αποκρύπτουν επικίνδυνα μικρά σκάφη με σκοπό τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η δέσμευση του καγκελαρίου Μερτς να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αποδόμηση των παράνομων διαδρομών που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στη Μάγχη είναι εξαιρετικά θετική», τόνισε ο κ. Στάρμερ.

Το βήμα αυτό εντάσσεται σε ευρύτερο κοινό σχέδιο μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας που συμφωνήθηκε πέρυσι. Η Βρετανική Υπηρεσία Εθνικού Εγκλήματος έχει ήδη κατασχέσει περισσότερα από 600 σκάφη και κινητήρες τους τελευταίους 18 μήνες, με τη συνδρομή ευρωπαϊκών εταίρων.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία κατέληξαν σε νέα συμφωνία επιστροφών: Βάσει αυτής, περίπου 50 παράνομοι μετανάστες θα επιστρέφουν κάθε εβδομάδα στη Γαλλία, ενώ η Βρετανία θα δέχεται αντίστοιχο αριθμό αιτούντων άσυλο από τη Γαλλία μέσω νόμιμης οδού. Πάνω από 21.000 παράτυποι μετανάστες έχουν φτάσει φέτος στη Βρετανία με μικρά σκάφη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε