Τετάρτη, 07 Μαΐ, 2025
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ (Α) κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στις 18 Νοεμβρίου 2024. Stefan Rousseau/PA Wire

Ιστορική συμφωνία εμπορίου Ινδίας–Βρετανίας: Άνοιγμα αγορών, μείωση δασμών και ευκαιρίες και για τις δύο χώρες

Μετά από τρία χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν επιτέλους σε μια σημαντική διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία σηματοδοτεί τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στη μετά-Brexit εποχή για το Λονδίνο.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη εμπορική συμφωνία της Βρετανίας μετά το Brexit, καθώς ενώνει τις πέμπτη και έκτη μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με στόχο την αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών κατά 30 δισεκατομμύρια λίρες, έως το 2040.

«Σε ένα ιστορικό ορόσημο, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσαν επιτυχημένα μια φιλόδοξη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, παράλληλα με μια συμφωνία για τη διπλή εισφορά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, σε ανάρτησή του. «Οι συμφωνίες αυτές θα βαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μας και θα ενισχύσουν το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία και για τις δύο οικονομίες».

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας προβλέπεται σημαντική μείωση δασμών σε μια σειρά προϊόντων, όπως το σκοτσέζικο ουίσκι, ανταλλακτικά προηγμένης τεχνολογίας, αρνί, σολομός, σοκολάτες και μπισκότα. Παράλληλα, η Ινδία συμφώνησε σε χαμηλότερους δασμούς — οι οποίοι συγκαταλέγονται στους υψηλότερους παγκοσμίως — για πολλά βρετανικά προϊόντα, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη δυναμική αγορά της χώρας.

Ενδεικτικά, οι δασμοί στο ουίσκι και το τζιν θα μειωθούν άμεσα από το 150% στο 75%, και στη συνέχεια θα πέσουν στο 40% μέσα σε μια δεκαετία, μία εξέλιξη που ενισχύει σημαντικά τη βρετανική βιομηχανία και καθιστά τα προϊόντα πιο προσιτά στη μεγαλύτερη κατάναλωτρια αγορά ουίσκι παγκοσμίως. Επιπλέον, τα τέλη στα εισαγόμενα αυτοκίνητα περιορίζονται στο 10% σε συγκεκριμένη ποσόστωση, από περισσότερες από 100 επιβαρύνσεις που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα.

Η συμφωνία ανοίγει επίσης την ινδική αγορά σε άλλα βρετανικά προϊόντα, όπως καλλυντικά, ιατρικά μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, αναψυκτικά και σοκολατοειδή. Αντίστοιχα, το Ηνωμένο Βασίλειο περικόπτει δασμούς για την ινδική ένδυση, τα υποδήματα και τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των κατεψυγμένων γαρίδων.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι ρυθμίσεις για τους κανόνες προέλευσης, παρέχοντας στους κατασκευαστές δυνατότητα εκμετάλλευσης χαμηλότερων δασμών ακόμη και όταν χρησιμοποιούν υλικά από τρίτες χώρες. Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για τον τομέα των υπηρεσιών και των δημόσιων συμβάσεων, δίνοντας στις βρετανικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε σημαντικά έργα στην Ινδία.

Επιπλέον, τα δύο κράτη καταλήγουν και σε συμφωνία διπλής εισφοράς, όπως τόνισε ο ινδός υπουργός Εμπορίου Πιγιούς Γκόγιαλ, σύμφωνα με την οποία οι Ινδοί εργαζόμενοι που βρίσκονται προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εθνικών εισφορών για τρία χρόνια – και το ίδιο ισχύει αντίστροφα για τους Βρετανούς εργαζόμενους στην Ινδία.

Η Ινδία, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,4 δισεκατομμύρια, αποτελεί και σημαντική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απογραφής, περίπου το 3% των πολιτών σε Αγγλία και Ουαλία έχουν ινδική καταγωγή.

«Βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα εποχή για το εμπόριο και την οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και να ενδυναμώσουμε τη βρετανική οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. «Η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η μείωση των εμπορικών φραγμών με οικονομίες σε όλο τον κόσμο αποτελεί μέρος του σχεδίου μας για μια ισχυρότερη και πιο ασφαλή εθνική οικονομία».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, έγινε γνωστό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του για επίσημη επίσκεψη στη χώρα. «Ο πρωθυπουργός Μόντι απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ινδία, την οποία ο κύριος Στάρμερ αποδέχθηκε με χαρά και δήλωσε ότι ανυπομονεί να βρεθεί στη χώρα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συγκεκριμένη συμφωνία σηματοδοτεί το άνοιγμα των διαχρονικά προστατευμένων ινδικών αγορών, ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, και αποτελεί σχηματικό πρότυπο για το πώς αναμένεται στο μέλλον να διαπραγματευθεί η Ινδία με άλλες δυτικές δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες μεταξύ Νέου Δελχί και Λονδίνου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2022 και ταυτίστηκαν με τη φιλοδοξία της Βρετανίας να χαράξει αυτόνομη εμπορική πολιτική εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαπραγματεύσεις διακόπτονταν συχνά, ενώ η Βρετανία άλλαξε τέσσερις πρωθυπουργούς και στις δύο χώρες διεξήχθησαν εκλογές το 2024. Ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε εκ νέου τον Φεβρουάριο υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε