Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Γυναίκες που φορούν προστατευτικές μάσκες δουλεύουν σε ένα σαλόνι ομορφιάς, καθώς η Ιταλία μειώνει ορισμένα μέτρα αποκλεισμού που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ (COVID-19), στη Ρώμη, Ιταλία, στις 18 Μαΐου 2020. ( Guglielmo Mangiapane/Reuters)

Ιταλία: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη μεταξύ των αυστηρότερων κανόνων COVID-19 στον κόσμο, επιβάλλοντας σε όλους τους υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να κάνουν το εμβόλιο και να επιδείξουν απόδειξη εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή πρόσφατη ανάρρωση από την μόλυνση, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, γεγονός που θα τιμωρήσει κάθε εργαζόμενο με αναστολή από την εργασία του χωρίς αμοιβή. Ωστόσο, η εντολή ορίζει ότι δεν μπορούν να απολυθούν από τη δουλειά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του μέτρου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης το απόγευμα της Πέμπτης, ψήφισε υπέρ της έγκρισης των μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα μετά την έγκριση της εντολής από την κυβέρνηση, ανέφερε η Il Gazettino.

«Θα καταστήσουμε επίσης το δίκτυο ενεργών φαρμακείων πιο διαδεδομένο» τα οποία είναι «ικανά να παίρνουν δείγματα [και] να κάνουν ταχείες δοκιμές αντιγόνου στη χώρα μας», δήλωσε ο Σπεράνζα, προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό διάταγμα πιθανότατα να ενισχύσει τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ιταλία.

Τα άτομα που πηγαίνουν στη δουλειά και δεν μπορούν να παρουσιάσουν το λεγόμενο «πράσινο πάσο», ένα είδος πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο μεταξύ 600 και 1.500 ευρώ (705 έως 1.175 δολάρια), σύμφωνα με τις διατάξεις.

Οι διατάξεις ορίζουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν πράσινο πάσο δεν θα λάβουν μισθό από τις 15 Οκτωβρίου, όταν τεθεί σε ισχύ ο κανόνας.

Ενώ ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διατάξει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τους να κάνουν εμβόλια, κανένα δεν έχει καταστήσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού υποχρεωτικά για όλους τους υπαλλήλους, καθιστώντας την Ιταλία την πρώτη που το κάνει αυτό στην ήπειρο. Άλλες χώρες όπως η Γαλλία έχουν επιβάλλει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να εισέρχονται σε εστιατόρια, γυμναστήρια, για ορισμένες μορφές ταξιδιών και άλλους χώρους.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ξέσπασαν διαδηλώσεις στην Ιταλία για τον κανόνα του πράσινου πάσου με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι υπήρξαν διαδηλώσεις σε 120 πόλεις.

Η Ιταλία διέταξε τον Μάρτιο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εμβολιαστούν ή να αντιμετωπίσουν αναστολή. Μέχρι σήμερα, 728 γιατροί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ανέφερε την Πέμπτη η ομοσπονδία γιατρών. Δεν είναι ακόμα σαφές πόσες νοσοκόμες ή φροντιστές έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν.

Παρόμοιο μέτρο στη Γαλλία τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κατευθύνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να αναγκάσουν τους εργαζόμενους είτε να υποβληθούν σε εβδομαδιαία τεστ COVID-19 είτε να κάνουν το εμβόλιο. Η ανακοίνωση προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες και γενικούς εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν απειλήσει να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα Μαρκ Μπρνόβιτς έγινε ο πρώτος κρατικός αξιωματούχος που μήνυσε την κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα, διατάσσοντας ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο ενώ οι παράνομοι μετανάστες δεν χρειάζεται.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε