Κυριακή, 19 Μαΐ, 2024
Κύρια: (Ευγενική παραχώρηση του Ryan Montgomery)- Εικονογράφηση: (Burdun Iliya, tommaso79, ImageFlow/Shutterstock)

«Ηθικός Χάκερ» χρησιμοποιεί τις ικανότητες του στον κυβερνοχώρο για να διαλύσει το δίκτυο παιδεραστών και να φέρει τους αρρωστημένους εγκληματίες ενώπιον της Δικαιοσύνης

Είναι εγκληματίες του κυβερνοχώρου σε σκοτεινά υπόγεια που προσπαθούν να σπάσουν το PIN του τραπεζικού σας λογαριασμού. Είναι ύπουλοι Ρώσοι που κλέβουν εκλογές από υπεράκτιες διευθύνσεις IP. Αυτά είναι συνήθως αυτά που συνδέουμε με τους χάκερς, αλλά ο Ράιαν Μοντγκόμερι (Ryan Montgomery), αποκαλούμενος επίσης 0day, είναι διαφορετικός. Είναι αυτό που ονομάζεται «white hat hacker» («ηθικός χάκερ»).

Το 29χρονο παιδί-θαύμα του κυβερνοχώρου από την Πενσυλβάνια από το να προκαλεί σκανδαλιές στο διαδίκτυο έφτασε στο να βοηθά τις αρχές να εξαρθρώσουν δίκτυα παιδεραστών. Αυτή η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως προκλήθηκε από ένα γραπτό μήνυμα που έλαβε από έναν ανήσυχο φίλο το 2020, αλλά το ταξίδι του στον κυβερνοχώρο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Ο Μοντγκόμερι άρχισε να χακάρει σχεδόν από την κούνια: την εποχή του Napster και της AOL, σε ηλικία 11 ετών.

Το διαδικτυακό τοπίο έμοιαζε πολύ διαφορετικό τότε. Δεν μπορούσες απλά να το ψάξεις στο Google και να πας από το «μηδέν σε ήρωα» κατακτώντας δεξιότητες στον κυβερνοχώρο όπως σήμερα. «Υπήρχαν δωμάτια συνομιλίας και μόνο όσους γνώριζες», δήλωσε ο Μοντγκόμερι στην Epoch Times. «Έκανες ερωτήσεις, και όχι απλά ερωτήσεις, αλλά τις σωστές ερωτήσεις». Ήταν η «νοοτροπία του χάκερ», πρόσθεσε, «όπου θέλεις να αποσυναρμολογήσεις κάτι και να το συναρμολογήσεις έτσι ώστε να κάνει κάτι που δεν όφειλε να κάνει».

Τελικά, οι χάκερς κοιτάζουν πέρα από το γραφικό περιβάλλον χρήστη (Graphical User Interface-GUI), για να καταλάβουν πώς να εκμεταλλευτούν ένα σύστημα ή λογισμικό. Εκεί που ο μέσος χρήστης βλέπει μόνο τα εργαλεία που εμφανίζονται στην AOL, για παράδειγμα, οι χάκερς εντοπίζουν λιγότερο προφανή πράγματα, όπως συνδέσεις peer-to-peer, που παρουσιάζουν διευθύνσεις IP ώριμες για εκμετάλλευση ή επίθεση. Ο Μοντγκόμερι έγινε αυτό που κάποιοι αποκαλούν νούμερο ένα χάκερ στον κόσμο.

Αλλά η καρδιά του ήταν καλή. Θα χρησιμοποιούσε τις τεχνολογικές του ικανότητες για την προστασία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας τη δική του εταιρεία κυβερνοασφάλειας με τους συνεργάτες του. Τότε, λαμβάνοντας ένα μήνυμα από τον εν λόγω φίλο στα τέλη του 2020, ένας «διακόπτης» γύρισε στον εγκέφαλό του. Και με αχαλίνωτη θέρμη, άρχισε να καταδιώκει κρυφά ένα διεφθαρμένο δίκτυο που κυνηγούσε παιδιά. Ο χάκερ θα απέδιδε δικαιοσύνη.

 

Από τα κείμενα της πιο σκοτεινής λαγνείας, στις συλλήψεις

Ο Μοντγκόμερι κοίταξε σοκαρισμένος το τηλέφωνό του και ένιωσε ναυτία στο στομάχι. Βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του όταν έλαβε το μήνυμα. «ΠΑΡΑΚΑΛΩ! Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που μοιράζεται βίντεο με μικρά κορίτσια, που μιλούν για το πώς βίασαν και κακοποίησαν παιδιά», έγραφε. Και συνέχισε: «Ένιωσα αηδία αφού διάβασα αυτά τα πράγματα στην ιστοσελίδα του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βρεθούν!». Υπήρχε ένας σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα «Rapey.co».

Υπήρχαν στιγμιότυπα οθόνης τριών παιδιών με μαγιό με διατυπώσεις της πιο σκοτεινής λαγνείας. «Ποιος θέλει να κάνει ομαδικό σεξ με αυτές τις μικρές [βρισιά];», έγραφε ο τίτλος. «Έχω προλάβει αυτή στη μέση», έγραφε η περιγραφή, δίπλα στην οποία υπήρχε η ετικέτα «Διαλέξτε μία για τον εαυτό σας». Οι φράσεις «να την κάνω να ουρλιάζει» και «να την περιποιούμαι απαλά» ξεπερνούσαν κάπως σε χυδαιότητα τη δήλωση: «Χρειάζομαι κάποιον που να θέλει να αφήσει έγκυο το 16χρονο κοριτσάκι μου».

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ένας «διακόπτης» γύρισε μέσα στον Μοντγκόμερι. Έφυγε από το σπίτι του φίλου του αποφασισμένος να αναλάβει άμεση δράση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που ήξερε- μπήκε στον ιστότοπο και βρήκε έναν τρόπο για να αποσπάσει μαζικά δεδομένα, συλλέγοντας ονόματα χρηστών, ενοχοποιητικά threads και περιγραφές πράξεων που ξεπερνούσαν κάθε όριο. Μέρα με τη μέρα, δούλευε, μέχρι να αποκτήσει ένα συναρπαστικό απόθεμα αποδεικτικών στοιχείων. Δεν ανέσυρε φωτογραφίες από τον ιστότοπο, καθώς ήξερε ότι αυτό ήταν παράνομο υλικό.

Ryan Montgomery, επίσης γνωστός ως 0day (προφέρεται zero-day). (Ευγενική προσφορά του Ryan Montgomery)

 

Κρατώντας άφθονα πυρομαχικά, ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσει. Επικοινώνησε με το NCMEC, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (National Center for Missing and Exploited Children-NCMEC), μέσω της κυβερνογραμμής τους για την παιδική πορνογραφία και έστειλε την καταδικαστική βάση δεδομένων. «Δεν έλαβα ποτέ απάντηση από αυτούς», δήλωσε ο Μοντγκόμερι στην εφημερίδα, αν και το βρήκε «ειρωνικό» αυτό που βγήκε ύστερα σε δελτίο Τύπου. Λίγο μετά το χακάρισμά του, υπήρξαν συλλήψεις.

«[Π]ερίπου από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, ο Κρίστοφερ Γουίλιαμ Κούχνερ (Christopher William Kuehner), 38 ετών, ήταν εξέχον μέλος της ιστοσελίδας Rapey.su», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), με ημερομηνία Ιανουάριος 2023. «Ο Κουέχνερ παρακινούσε και δελέαζε επανειλημμένα ανήλικα κορίτσια να παράγουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τόσο για τον ίδιο όσο και για τα άλλα μέλη του ιστότοπου. … Ο Κούεχνερ αντιμετωπίζει υποχρεωτικό ελάχιστο όριο φυλάκισης 20 ετών όταν καταδικαστεί στις 25 Απριλίου».

Τρία άλλα άτομα – ο Τζέικομπ Ρόις Μόλινς (Jacob Royce Mullins), 20 ετών, ο Κάιλ Γουίλιαμ Λέισιρ (Kyle William Leishear), 43 ετών και ο Μάθιου Μάρτιν (Matthew Martin), 25 ετών – ομολόγησαν επίσης την ενοχή τους για το ρόλο τους στην επιχείρηση εκμετάλλευσης παιδιών.

Η καταδίωξη του Rapey.co άνοιξε την όρεξη του Μοντγκόμερι για δικαιοσύνη, αλλά δεν είχε τελειώσει. Συνέχισε να κυνηγάει τους αρρωστημένους εγκληματίες στο διαδίκτυο συνεργαζόμενος με έναν φίλο του για να δημιουργήσει μια οργάνωση για την αποκάλυψή και τη φυλάκισή τους.

Τελικά, η δουλειά τους έγινε ευρέως γνωστή. Αφού έγιναν αντιληπτοί στο Instagram, ήρθαν σε επαφή με ομοϊδεάτες τους, συμπεριλαμβανομένου του έμπειρου ερευνητή Project Veritas, του οποίου το δίκτυο μυστικών δημοσιογράφων διεισδύει σε μεγάλο βάθος. Παραδόξως, παρά την οριζόντια προσέγγισή του σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα -από το NBC έως το ABC, από το Newsmax έως το CNN και το Fox- κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν άγγιξε την ιστορία. Οι δημοσιογράφοι που έδειχναν να ενδιαφέρονται, δεν ασχολήθηκαν ποτέ. Μόνο το Project Veritas τόλμησε.

«Αποκάλυψαν περίπου 500 άτομα μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Μοντγκόμερι, προσθέτοντας ότι είναι «εκατό τοις εκατό εγγυημένο ότι υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τα ονόματα χρηστών». Ο χάκερ έχει τους δικούς του τρόπους να γνωρίζει, αν και δεν μπορούν να μοιραστούν όλοι. Ορισμένα πράγματα για τα οποία «δεν επιτρέπεται να μιλήσει».

Λίγο καιρό μετά το χακάρισμα του Rapey.co, ο Μοντγκόμερι έμαθε ότι ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τον ιστότοπο, ο Νέιθαν Λάρσον (Nathan Larson), είχε επίσης συλληφθεί. «Συνελήφθη μαζί με ένα 12χρονο κορίτσι σε ενδιάμεσο σταθμό -το οποίο απήγαγε και βίασε», δήλωσε ο Μοντγκόμερι. Αυτό έκανε αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης, καθώς ο Λάρσον ήταν γνωστός πολιτικός που κατέβηκε δύο φορές υποψήφιος για το Κογκρέσο και υποστήριζε τη νομιμοποίηση της παιδικής πορνογραφίας. Έκτοτε πέθανε στη φυλακή.

Η σύλληψη του Λάρσον παρακίνησε περαιτέρω τον Μοντγκόμερι. «Αν είχε σταματήσει τη στιγμή που το κατήγγειλα, [ο βιασμός της 12χρονης] δεν θα είχε συμβεί ποτέ», είχε σκεφτεί. «Και τι γίνεται με τους άλλους χρήστες του ιστοτόπου;».

«Κυνηγοί παιδιών, έρχομαι για σας»

Η είδηση του Λάρσον και του 12χρονου θύματός του ώθησε τον Μοντγκόμερι να ενώσει τις δυνάμεις του με ορισμένες «ομάδες εκδικητών» που στοχεύουν τα πιο άθλια δίκτυα που παραμονεύουν στο υπογάστριο της κοινωνίας.

Παρόμοια με το «Dateline: To Catch a Predator» , οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν γυναίκες-δολώματα που παριστάνουν τα παιδιά για να πιάσουν παιδόφιλους. Παίζουν μαζί τους, καθώς τους «προετοιμάζουν», προτού ξεσκεπάσουν την παγίδα. «Συμμετείχα [στη βοήθειά τους] επειδή ήθελα να βοηθήσω να μπουν περισσότεροι από αυτούς τους τύπους πίσω από τα κάγκελα», δήλωσε ο Μοντγκόμερι. «Δεν αισθανόμουν ότι είχα καμία υποστήριξη από τις αρχές επιβολής του νόμου πριν πάρω το θέμα στα χέρια μου και [ήθελα] να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μπορούσα».

Στη διαδικτυακή εκπομπή Shawn Ryan Show, ο χάκερ απέδειξε πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι ιστοσελίδες. Και πόσο γρήγορα μπορεί να εστιάσει ένας κυνηγός παιδιών. «Ανοίγοντας απλώς ένα δωμάτιο συνομιλίας και λέγοντας ότι είμαι 13 ετών και λέγοντας «γεια», υπήρχαν περίπου, πόσα, 14 μηνύματα στο δωμάτιο συνομιλίας; Και ένα από αυτά ήταν ένας άνδρας γύρω στα 40», δήλωσε στην Epoch Times.

(Αριστερά) Απεικόνιση ενός διαδικτυακού κυνηγού παιδιών (Δεξιά) ο Ryan Montgomery και ένας νεαρός φίλος του. (Αριστερά: tommaso79/Shutterstock- Δεξιά: Ευγενική προσφορά του Ryan Montgomery)

 

Η αδυναμία των «ομάδων εκδικητών» ήταν ότι δεν μπορούσαν να συνδέσουν τα ονόματα χρηστών με πραγματικούς ανθρώπους, αριθμούς τηλεφώνου, χώρους εργασίας κ.λπ. «Σε αυτό το σημείο χρησίμευσαν οι δεξιότητές μου», δήλωσε ο Μοντγκόμερι. «Όταν κάποιος απλώς έφτιαχνε ένα όνομα χρήστη ή ένα ψεύτικο όνομα χρήστη με μια φωτογραφία, εγώ έστελνα [στην ομάδα εκδικητών] πληροφορίες για το άτομο αυτό, μαζί με το πού εργάζεται, τα μέλη της οικογένειάς του και άλλες πληροφορίες».

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Μοντγκόμερι διεξάγει κυβερνοπόλεμο εναντίον «τεράτων» και έχει δει πράγματα πολύ χειρότερα από αυτά που αποκαλύψαμε σε αυτό το άρθρο. Η «πανοπλία του Θεού» τον προστατεύει. «Πιστεύω ότι ο Θεός ήξερε ότι είχα την ικανότητα να το κάνω», είπε. «Και παρόλο που δυσκολεύτηκα να το χωνέψω, μπορώ να το ξεπεράσω».

Αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζει να εκτελεί το καθήκον του, αλλά δεν μπορεί να πει τι, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την επιτυχία της αποστολής. «Δεν έχει τελειώσει», είπε, προσθέτοντας ότι τον βοηθάει να αντεπεξέλθει ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης. «Έχω επίσης ισχυρή πίστη στον Θεό, οπότε δεν πρόκειται να σταματήσω σύντομα. Αν είσαι ένας κυνηγός παιδιών ή παιδόφιλος, έρχομαι να σε βρω και, ελπίζω, να έρθουν να σε βρουν πολύ περισσότεροι από εμένα».

Πρόσθεσε αινιγματικά: «Είμαι περιορισμένος στο τι επιτρέπεται να πω, αλλά πολλά έρχονται».

Από τον Michael Wing

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε