Η άνοιξη είναι η εποχή που ο αρακάς κάνει την εμφάνισή του στους πάγκους της λαϊκής. Όσοι αρέσκονται να τον καταναλώνουν φρέσκο, έχουν λίγες εβδομάδες στη διάθεση τους να τον απολαύσουν, δοκιμάζοντας λεμονάτες και κοκκινιστές συνταγές ή σαλάτες, αποκομίζοντας παράλληλα τα πλείστα όσα οφέλη έχει για την υγεία μας.
Ιδιότητες
Πανεπιστημιακές έρευνες τονίζουν τη σημασία του αρακά ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωσή του ενισχύει συστήματα όπως το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και το ερειστικό και μας εφοδιάζει με σίδηρο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες τον καθιστά βασικό συστατικό μιας καλής διατροφής.
Συγκεκριμένα, περιέχει:
Φυτικές πρωτεΐνες: Αποτελεί μια πολύτιμη πηγή για όσους αναζητούν εναλλακτικές για τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την επισκευή των ιστών και την ανάπτυξη των μυών.
Διαιτητικές ίνες: Βοηθούν στη βελτίωση της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Απαραίτητες βιταμίνες: Ο αρακάς περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη Κ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών και βιταμίνες της ομάδας Β, που συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας και στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Απαραίτητα μέταλλα: Ο αρακάς περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο – συστατικά απαραίτητα για λειτουργίες όπως ο σχηματισμός αιμοσφαιρίνης, η ενδυνάμωση των οστών και η βελτίωση της άμυνας του οργανισμού.
Αυτός ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών κάνει τον αρακά μια πλήρη και προσιτή τροφή, ιδανική για κάθε δίαιτα και απαραίτητο στους χορτοφάγους και σε όσους πάσχουν από σιδηροπενία.
Στην κουζίνα
Ο αρακάς είναι από τα πιο ευέλικτα όσπρια. Μπορεί να αποτελέσει το βασικό συστατικό σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων ή ένα θρεπτικό συμπλήρωμα παραδοσιακών συνταγών. Τον βρίσκουμε σε:
Σαλάτες: Συνδυάζει τη φρεσκάδα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Σούπες και μαγειρευτά: Προσθέτει πυκνότητα και γεύση στα ζεστά φαγητά.
Πουρές και κρέμες: Ιδανικό ως συνοδευτικό ή βάση για πιο περίτεχνες συνταγές.
Κύρια πιάτα: Ταιριάζει με αγκινάρες, πατάτες, καρότα, αλλά και ρύζι και κρέας.
Γρήγορες επιλογές: Ο κατεψυγμένος αρακάς διατηρεί τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά συστατικά του, καθιστώντας τον εύκολο για ένα γρήγορο μαγείρεμα.
* * * * *
Σαλάτα με αρακά, γαρίδες, αβοκάντο, ντομάτα και τυρί
Υλικά
- 100 γρ. γαρίδες
- 100 γρ. κασέρι
- 100 γρ. σκληρό τυρί
- 1 ντομάτα
- 1 αβοκάντο
- 120 γρ. αρακά
- ¼ μάτσο μαϊντανό
- ¼ άνηθο
- αλάτι
- 3-4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 3 λεπτά με λίγο βούτυρο.
Κόβουμε τα λαχανικά και τα τυριά σε κύβους.
Καθαρίζουμε τον φρέσκο αρακά, τον πλένουμε και τον περιχύνουμε με καυτό νερό. Τον σουρώνουμε και είναι έτοιμος για χρήση (εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο αρακά ή σε κονσέρβα).
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αν δεν μας αρέσει η μαγιονέζα, χρησιμοποιούμε την αγαπημένη μας σάλτσα ή απλώς λίγο λάδι και λεμόνι.
Καλή σας όρεξη!