Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Οτάβα, 7 Δεκεμβρίου 2022 - Ο Πύργος της Ειρήνης και το κεντρικό κτίριο της Βουλής φωτισμένα με αφορμή τη γιορτή των «Φώτων του Χειμώνα σε όλο τον Καναδά» (The Canadian Press / Sean Kilpatrick)

«Καλά Χριστούγεννα» ή «Καλές γιορτές» και «Χρόνια Πολλά»;

Του John Robson

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Σχολιασμός

Είναι σύνηθες πλέον να ευχόμαστε «Χρόνια Πολλά», ακόμα και για τα Χριστουγέννα. Αλλά αυτό είναι πολύ αόριστο. «Χρόνια πολλά» για τα γενέθλια, «Χρόνια Πολλά» για το Πάσχα, «Χρόνια Πολλά» για την ονομαστική εορτή κ.ο.κ. Το «Καλές γιορτές» επίσης είναι αρκετά γενικό, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Τι ακριβώς είπαμε ότι γιορτάζουμε;

Στον Καναδά φέτος στάλθηκαν ευχές για τα «Χειμερινά Φώτα σε όλο τον Καναδά» 1. Τι ήταν αυτό άραγε; Τι είναι αυτά τα φώτα που λάμπουν;

Στο σχολείο της γειτονιάς μου έκαναν μια γρήγορη έρευνα σχετικά, ανακαλύπτοντας ότι «πολλοί στην … κοινότητά μας θα γιορτάσουν φέτος τον Δεκέμβριο είτε τη Χανουκά1, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, το Γιουλ3, τη Γιαλντά4, τα Χριστούγεννα, το Κβανζάα5 και το Ζαρατούστι6. Στις αρχές του Ιανουαρίου, γιορτάζονται ο Νέος Χρόνος, τα Χριστούγεννα των Παλαιοημερολογιτών7 και η Γέννηση του Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ Τζι8».

Όλα τα παραπάνω αληθεύουν, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ορισμένα από αυτά δεν είναι μεγάλος και δεν κλείνουν τα σχολεία αν μερικές από αυτές τις γιορτές πέσουν σε εργάσιμη ημέρα. Όμως γιατί τα σχολεία μένουν ανοικτά ακόμα και στις 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Χριστουγέννων, γιορτή που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών; Ο χρόνος για να προετοιμαστούν τα παιδιά, να νιώσουν τον ενθουσιασμό τους για την επικείμενη γιορτή να μεγαλώνει, είναι πολύ λίγος και η μεγάλη αυτή γιορτή του Χριστιανισμού υποβιβάζεται λίγο λίγο σε «χειμερινές διακοπές».

Αν μιλήσει κάποιος για «πόλεμο κατά των Χριστουγέννων» πολλοί θα τον κοιτάξουν στραβά και θα τον κοροϊδέψουν. Είναι όμως μια απλή σύμπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση [του Καναδά] αφαίρεσε πέρσι το αστέρι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Η εξήγησή τους ήταν κάπως γλυκανάλατη: «Το πρόγραμμα ‘Φως των Χριστουγέννων σε όλο τον Καναδά’, θα πλέον ονομάζεται ‘Φώτα του Χειμώνα σε όλο τον Καναδά’, φιλοδοξώντας να φέρει κοντά όλες τις κοινότητες, για να συμμετέχουν όλοι μαζί στο πνεύμα και τη χαρά των ημερών». (Γραφείο Lack of Heritage Canada)

Ποιο είναι αυτό το πνεύμα όμως; Γιατί είμαστε χαρούμενοι αυτές τις μέρες; Μήπως λόγω της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, του Δώρου του Θεού προς τον άνθρωπο;

Ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% γνωρίζει τι γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου και ότι «το 92% όσων μεγάλωσαν σε μη χριστιανικές κοινότητες δεν θα προσβληθούν αν λάβουν χριστουγεννιάτικες ευχές». Μερικοί μη χριστιανοί μπορεί να πάνε και στην εκκλησία. Ώστε, λοιπόν, το αστέρι της Βηθλεέμ είναι το φως που φωτίζει τις μακριές νύχτες του χειμώνα.

Όπως έχω παρατηρήσει και παλιότερα, οι γιορτές-υποκατάστατα παρουσιάζουν ελλείμματα. Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε απλώς επειδή έτσι μας κάνει γούστο ούτε να χαιρόμαστε για λόγους άσχετους με την κουλτούρα μας. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και συναφείς αιτίες για τη χαρά μας και κάτι που να υπερβαίνει την απλή διασκέδαση, συνδέοντάς μας με ανώτερα πράγματα.

Οι άνθρωποι διψούν για τελετουργίες. Οι τελετουργίες στερεώνουν τα γεγονότα και προσδίδουν νόημα στις πράξεις και τα λόγια μας. Όσοι μισούν τα Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα αποστρέφονται το γνήσιο νόημα κι αυτό γιατί η αλήθεια όχι μόνο φέρνει ευλογίες αλλά έχει και τεράστιες απαιτήσεις, όπως το να είμαστε καλοί με τους άλλους και να γονατίζουμε μπροστά από Κάποιον απείρως ανώτερο από τον εαυτό μας.

Είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς τα Χριστούγεννα. Από τη μια ο υπερβολικός υλισμός και καταναλωτισμός που προωθούν οι διαφημίσεις του παχουλού κοκκινοντυμένου Αϊ-Βασίλη, πριν ακόμα μπει ο Νοέμβριος καλά-καλά, από την άλλη τα νεκρά δέντρα, τα κάλαντα που λένε τα παιδιά για να μαζέψουν χρήματα και άλλα πολλά. Μπορούμε όμως και να αναρωτηθούμε γιατί να τραγουδάμε ακόμα, 2.000 χρόνια μετά, για τη γέννηση του μωρού ενός λιγομίλητου ξυλουργού και της θεοσεβούμενης συζύγου του, αν αυτό δεν ήταν ένα ξεχωριστό μωρό.

Είναι αρκετά συγκινητικό να βλέπουμε άθεους, αγνωστικιστές και άλλους που σκέφτονται περισσότερο για το τι ρούχα θα φορέσουν παρά για την αθανασία της ψυχής τους, να τραγουδούν μαζί για έναν πανάγαθο και παντοδύναμο Θεό, που ευλογεί και χαρίζει αιώνια ευτυχία σε όσα από τα παιδιά Του ακολουθούν το νόμο Του.

Προσπαθώ να παραμένω ευγενικός απέναντι στους καλλιτέχνες, τις διασημότητες και τους γραφειοκράτες που ισχυρίζονται ότι ο Χριστιανισμός έχει πεθάνει και μετά προσπαθούν να ξεθάψουν και να βεβηλώσουν το πτώμα του. Αν όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά σαχλαμάρες κληρονομημένες από εύπιστους, δεισιδαίμονες προγόνους, γιατί τότε δεν σταματούν όλοι αυτοί οι αμφισβητίες να ψάχνουν να δουν αν ο τάφος είναι ακόμα άδειος;

Επειδή όμως είναι ακόμα άδειος, κατά τρόπο θαυμαστό που ξεπερνά τη μικρή ανθρώπινη λογική μας, τους εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, σε αυτούς και σε όλους!

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν άρθρο είναι απόψεις του συντάκτη και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Χανουκά: εβραϊκή κινητή γιορτή, που πέφτει μέσα στον Δεκέμβριο, για την αναστύλωση του Ιερού Ναού της Ιερουσαλήμ την εποχή της εξέγερσης των Μακκαβαίων κατά των Σελευκιδών. (Από το https://el.wikipedia.org/wiki/)

2. Στα αγγλικά, οι αντίστοιχες ευχές είναι “Season’s Greetings”, “Happy Holidays” και “Winter Lights Across Canada”.

3. Yule: γερμανική λέξη νορδικής καταγωγής που σχετίζεται είτε με τα Χριστούγεννα είτε με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αρχικά σήμαινε τον 12ήμερο εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου από τις παλιές παγανιστικές θρησκείες των γερμανο-σκανδιναβικών φυλών, πολλά χρόνια πριν από την έλευση του Χριστιανισμού. (από το https://www.thesaurus.com/e/ways-to-say/yuletide/)

4. Γιαλντά ή ‘Νύχτα της συγχώρεσης’: αρχαία γιορτή του Ιράν, του Κουρδιστάν, του Αφγανιστάν, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, στις 21/12 (χειμερινό ηλιοστάσιο).

5. Κβανζάα (Kwanzaa): Γιορτή των Αφροαμερικανών, από τις 26/12 μέχρι την 1/1, θεσμοθετημένη από το 1966, με στόχο την επανασύνδεσή τους με τις ρίζες τους. (Από το https://el.eferrit.com/)

6. Ζαρατούστι: γιορτή της αρχαίας περσικής θρησκείας του Ζωροαστρισμού, που παρουσιάζει εκ νέου άνθιση στη Βόρειο Αμερική και τον Καναδά.

7. Παλαιοημερολογίτες: αυτοαποκαλούνται και ‘γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί’ και δεν έχουν αποδεχτεί το νέο Δυτικό (ή Γρηγοριανό ή Χριστιανικό) ημερολόγιο. Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου. Στις ΗΠΑ αποκαλούνται Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Orthodox Christians). Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της αλλαγής του ημερολογίου μπορείτε να διαβάσετε στο https://www.dogma.gr/diafora/ti-diafora-echoun-palaio-kai-neo-imerologio/105347/.

8. Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ Τζι (1666-1708): Ο δέκατος από τους Δέκα Γκουρού των Σιχ (Ινδία). Πολέμησε κατά του εξισλαμισμού του λαού του.

Ο Τζον Ρόμπσον κινηματογραφεί ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), έχει δική του στήλη στη National Post, βοηθά στη σύνταξη στην Dorchester Review και είναι διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου για τη Συζήτηση για το Κλίμα (Climate Discussion Nexus). Το τελευταίο του ντοκιμαντέρ ονομάζεται: «Το περιβάλλον: Μια αληθινή ιστορία» (The Environment: A True Story»).

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε