Παρασκευή, 19 Απρ, 2024

Καλοί τρόποι και ευγένεια κατά τη διάρκεια της εργασίας

Οι ώρες που είμαστε στη δουλειά αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας τους, αν όχι το κυριότερο. Έτσι, είναι προς όφελος όλων να κάνουμε αυτόν τον χρόνο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και εποικοδομητικό, φροντίζοντας να δείχνουμε ευγένεια και σεβασμό, αλλά και καλή διάθεση ο ένας απέναντι στον άλλον. Καθώς επιστρέφουμε από τις διακοπές ανανεωμένοι, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την καλή ατμόσφαιρα των πρώτων ημερών κάνοντας μερικά απλά αλλά σημαντικά πράγματα.

Να είστε παρόντες

Είναι εύκολο και φυσικό να απορροφηθούμε από τις σκέψεις μας ή από μία σύνθετη εργασία, αλλά πότε πότε είναι καλό να επανερχόμαστε, να κοιτάζουμε χαμογελώντας τους συναδέλφους μας και να τους βοηθάμε με απλούς τρόπους, όπως κρατώντας τους την πόρτα ή το ασανσέρ και αφήνοντάς τους να τους βάλουν καφέ πριν από εμάς. Βρείτε τη χρυσή τομή – δεν χρειάζεται να είστε ο καλύτερος φίλος όλων, αλλά αποφύγετε να είστε εντελώς απόμακροι.

Να είστε ευχάριστοι

Κανείς δεν συμπαθεί τον συνάδελφο που συναναστρέφεται μόνο με μια μικρή ομάδα ή που δείχνει ότι πιστεύει ότι είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στο δωμάτιο ή αυτός που διαδίδει κουτσομπολιά. Ο καλύτερος τρόπος για να καταστήσετε σαφές ότι δεν είστε τίποτα από αυτά είναι να είστε πιο χαλαροί και να έχετε κάποιο επίπεδο φιλικής αλληλεπίδρασης με όλους τους συναδέλφους σας, ακούγοντας περισσότερο από ό,τι μιλάτε. Το κόλπο είναι να το κάνετε αυτό χωρίς να γίνεστε παρεμβατικός ή να σπαταλάτε χρόνο.

Να σκέφτεστε τους άλλους

Αν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστα πιάτα, μαχαιροπήρουνα ή φλιτζάνια, πλύντε τα και επιστρέψτε τα στη θέση τους. Αν ο καφές που μόλις βάλατε είναι ο τελευταίος, αφιερώστε 5 λεπτά για να ετοιμάσετε καινούργιο καφέ στην καφετιέρα. Αν είστε συστηματικά απερίσκεπτοι και αδιάφοροι για τους άλλους, οι συνάδελφοί σας θα δυσκολευτούν να σας βρουν συμπαθητικό. Και όταν μετά το τέλος του ωραρίου χρειάζονται εθελοντές, είναι καλό πότε πότε να περιλαμβάνεστε μέσα στην ομάδα και να βοηθάτε όποτε είναι δυνατόν.

Να είστε ευπρεπείς

Λίγη πλάκα στη δουλειά είναι απαραίτητη, αλλά φροντίστε να μην αποσπάτε την προσοχή ή να μην ενοχλείτε τους άλλους στον χώρο εργασίας. Μιλήστε χαμηλόφωνα όταν κάνετε ένα τηλεφώνημα και κάνετε τις προσωπικές σας κλήσεις όταν είστε μόνο ή εν ώρα διαλείμματος. Να ντύνεστε απλά, ακόμα και συντηρητικά – το ντύσιμό σας στέλνει ένα μήνυμα, οπότε είναι σαφώς προτιμότερο το μήνυμά σας να λέει ότι είστε ένας σπουδαίος εργαζόμενος και όχι κάποιος με αμφισβητήσιμο γούστο. Να ντύνεστε με ευπρέπεια και σεβασμό προς τον εαυτό σας, την εργασία σας και τους άλλους.

Προσφέρετε τη βοήθειά σας

Συστηθείτε σε νέους συναδέλφους σας που θα δείτε στην αίθουσα διαλείμματος ή που ήρθαν να εργαστούν μαζί σας. Φροντίζοντας να μην φανείτε «ξερόλας», προσφερθείτε να τους βοηθήσετε σε όποιες πτυχές της δουλειάς μπορεί να τους προβληματίζουν. Όταν βλέπετε έναν συνάδελφο να δυσκολεύεται να μεταφέρει μια στοίβα αρχείων ή να φέρνει κουτιά με προμήθειες γραφείου από το αυτοκίνητό του, δώστε τους ένα χεράκι.

Του Bill Lindsey

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε