Σάββατο, 13 Απρ, 2024
«Αγόρια σε βοσκότοπο», 1874, του Γουίνσλοου Χόμερ. Εθνική Πινακοθήκη, Ουάσινγκτον. D.C. (Public Domain)

Kαλοκαιρινό διάβασμα: «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» από τον Μαρκ Τουέιν

Ένας μικρός τόμος, "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ" είναι, στην πραγματικότητα, μια αιώνια επίκληση της ανθρώπινης εμπειρίας και της παιδικής ιδιοφυΐας του Μαρκ Τουέιν.

Βιβλία

Υπάρχουν λίγα βιβλία που περικλείουν την ψυχή του καλοκαιριού- «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» είναι ένα από αυτά. Σε αυτό, η ένδοξη γραμμή μεταξύ ρομαντισμού και ρεαλισμού θολώνει μέσα στην ομίχλη του καλοκαιρινού ήλιου.

Κανένα άλλο βιβλίο δεν τοποθετεί τη νιότη των σκυλίσιων ημερών σε ένα τόσο υψηλό και ιερό βάθρο, ξυπνώντας σε κάθε καρδιά αυτό που κάποτε ήταν νεανικές αναμνήσεις: εκείνες τις αθώες αποδράσεις και επαναστάσεις όταν «όλος ο καλοκαιρινός κόσμος ήταν φωτεινός και φρέσκος και ξεχείλιζε από ζωή». Το χρυσοπράσινο ενός ζεστού σαββατιάτικου απογεύματος, η Εδέμ των παιδιών, λάμπει στις σελίδες αυτού του αμίμητου αμερικανικού κλασικού βιβλίου του 1876.

Όσο το παιδί γίνεται άντρας, άλλο τόσο ο παιδικός κόσμος των θαυμάτων και των σκανδαλιών πρέπει να εξελιχθεί σε έναν κόσμο με δάκρυα και χαρές -αλλά όχι λιγότερο γεμάτο περιπέτεια.

«Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» αποτυπώνουν επίσης το πιο σημαντικό πράγμα που έχει να κάνει με το να είσαι παιδί: να μεγαλώνεις. Η παιδική ηλικία του Τομ Σόγιερ οδεύει προς το αναπόφευκτο τέλος της με την ίδια βεβαιότητα που τελειώνει το καλοκαίρι.

Αγορίστικη ψυχαγωγία

Το πρώτο μισό αυτής της περιπέτειας οδηγείται από μια απολαυστική ευθυμία. Ο Τομ Σόγιερ είναι το αρχετυπικό ξωτικό και η άτακτη συμμορία του είναι παράνομοι από τη φύση τους. Δεν μπορούν να απομνημονεύσουν ούτε έναν στίχο από την Αγία Γραφή, αλλά ξέρουν τον Ρομπέν των Δασών απ’ έξω και ανακατωτά, και μάλιστα με περισσότερα ξόρκια από τη μάγισσα του Έντορ.

Αν και όλοι συμφωνούν ότι ο σκοπός της ζωής είναι να γίνεις ήρωας, συμφωνούν επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να σκηνοθετήσεις τον θάνατό σου, να πας να γίνεις πειρατής στο νησί του Τζάκσον για ένα ξόρκι και μετά να επιστρέψεις για την κηδεία σου.

Τότε, εντελώς ξαφνικά, κάτι συμβαίνει. Μετά από ένα σκληρό τέχνασμα και ένα ακόμα πιο σκληρό ψέμα, ο Τομ συνειδητοποιεί για πρώτη φορά μια συγκλονιστική αλήθεια: ότι οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους. Η θεία Πόλυ έχει δίκιο όταν λέει: «Ω, παιδί μου… δεν σκέφτεσαι ποτέ τίποτα άλλο παρά μόνο τον εγωισμό σου».

Πραγματική υπευθυνότητα

Η σκληρότητα της απερισκεψίας και του εγωισμού του συλλαμβάνει το αγόρι τόσο απόλυτα, ώστε αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν άντρας. Ο Τομ αναλαμβάνει αχαρακτήριστα την ευθύνη (και το μαστίγωμα) για να γλιτώσει ένα τρομοκρατημένο γαλανομάτικο πλάσμα από ένα ατύχημα στη σχολική αίθουσα και ανεξήγητα καταθέτει δημοσίως εναντίον του εκδικητικού ημίαιμου Ίντζουν Τζο.

Τέλος, όταν ο Τομ βρίσκεται απελπιστικά χαμένος στα έγκατα μιας σπηλιάς μαζί με το γαλανομάτικο πλάσμα και μεγαλόψυχα υπερνικά τον ίδιο του τον τρόμο για να αναπτερώσει τις ελπίδες της νεαρής που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αν και εξακολουθεί να επιδίδεται σε ασχολίες όπως το κυνήγι θησαυρού και η επίδειξη, ο Τομ Σόγιερ αρχίζει να συμπεριφέρεται με τρόπο που υποδηλώνει το πεπρωμένο του ως αγόρι, χάρη στην εισαγωγή του στην ηθική ζωή από τη θεία Πόλυ. Αρχίζει να λαμβάνει υπόψη του τα συναισθήματα των άλλων μέσα από άγνωστες, αλλά βαθιά ενστικτώδεις, καλές πράξεις: πράξεις δικαιοσύνης, θάρρους και ανιδιοτέλειας.

«Στο σκαλοπάτι», 1878, του Γουίνσλοου Χόμερ. (Public Domain)

 

Από τον Sean Fitzpatrick

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε