Πριν από αρκετά χρόνια είχα πάει με τα παιδιά μου να παρακολουθήσουμε μια παιδική παράσταση. Κάποια στιγμή, ένας από τους ηθοποιούς ρωτά έναν μικρό θεατή αν είναι καλό παιδί. Το παιδάκι τα χάνει και δυσκολεύεται να απαντήσει – τι να απαντήσεις άλλωστε σε αυτήν την ερώτηση; Ο ηθοποιός επιμένει, ρωτά πότε είναι ένα παιδί καλό και παίρνει την απάντηση «Όταν ακούει τον μπαμπά και τη μαμά». Ρωτώντας κι άλλα παιδιά, αλλά και μεγάλους, παίρνει από όλους την ίδια απάντηση. Ω, συμφορά! Όλοι οι άνθρωποι λοιπόν εκεί μέσα μπέρδεψαν την καλοσύνη με την υπακοή;
Αυτό ήταν ένα περιστατικό που με είχε στενοχωρήσει πολύ και παρέμενε ζωντανό στη μνήμη μου όλα αυτά τα χρόνια. Όταν λοιπόν ανακάλυψα πριν από μερικούς μήνες ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο «Καλοσύνη» ενθουσιάστηκα. Κι όταν το ξεφύλλισα και είδα τις εικόνες και το διάβασα και πιο προσεκτικά, ο ενθουσιασμός μου ενισχύθηκε με μια μεγάλη δόση χαράς και ικανοποίησης.
Αυτό που κυρίως με ικανοποίησε ήταν – και είναι – ότι βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που θεωρούν την καλοσύνη μια τόσο σημαντική αξία ώστε να μπουν στον κόπο να προσπαθήσουν να μεταδώσουν την ουσία της στα παιδιά με όσο πιο απλό, εύληπτο και άμεσο τρόπο μπορούν.
Το δεύτερο στοιχείο που μου έκανε θετική εντύπωση είναι ότι το βιβλίο αυτό είναι προϊόν συνεργασίας πολλών ανθρώπων, με διαφορετικές καταβολές και πεποιθήσεις, που συνδέθηκαν από το κοινό τους όραμα.
Το τρίτο, ότι μέσα από την γενική, παγκόσμια αξία της καλοσύνης, συνδέεται και με την τρέχουσα κατάσταση που δοκιμάζει την Ευρώπη, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στις ευρωπαϊκές χώρες, και βοηθά τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, να ανακαλύψουν μέσα τους τα καλά τους ένστικτα και τα ενθαρρύνει να ενεργοποιήσουν (και) σε αυτήν την περίσταση αρετές όπως η ανεκτικότητα απέναντι στον Άλλο, η εμπιστοσύνη, η καλή προαίρεση. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε ένας καλύτερος κόσμος να γίνει εφικτός;
Οι εικονογραφήσεις – κάθε σαλόνι (δισέλιδο) έχει ζωγραφιστεί από διαφορετικό εικονογράφο – είναι αστείες, τρυφερές, χαρούμενες και έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τους καλλιτέχνες. Μέρος των εσόδων του βιβλίου προσφέρεται στη φιλανθρωπική οργάνωση Three Peas.
Τι είναι αυτή η καλοσύνη, τέλος πάντων;
Δεν είναι πάντα εύκολο για τους καημένους τους ενήλικες να εξηγήσουν με απλά λόγια σύνθετες και περίπλοκες αφηρημένες έννοιες, ώστε να τις καταλάβουν τα διψασμένα παιδικά μυαλουδάκια. Δεν υπάρχει πάντα η έμπνευση, τι να κάνουμε…Κάθε βοήθεια λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτη!
Ευτυχώς, η καλοσύνη, αν και είναι κι αυτή μια σύνθετη και ευρεία έννοια, που περιλαμβάνει πολλά πράγματα, έχει και την υλική, την πρακτική της πλευρά. Πώς υλοποιείται η καλοσύνη στην καθημερινότητα ενός παιδιού; Τι μπορεί να κάνει ένα μικρό παιδί για να την εκδηλώσει; Μέσα από ποιες πράξεις γινόμαστε καλοί;
Το βιβλίο αυτό μάς παρουσιάζει μια πληθώρα προτάσεων, όλες προσιτές στον κάθε ένα από εμάς. Ξεκινώντας από ένα απλό χαμόγελο – όλοι το έχουμε και μπορούμε να το προσφέρουμε!- μιλά για τις πράξεις συμπαράστασης ή βοήθειας που μπορούμε να κάνουμε προς κάποιον λυπημένο, παραγκωνισμένο, μόνο, ή που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πράγματα που αφορούν καταστάσεις που προκύπτουν πάνω στο παιχνίδι ή στη γειτονιά.
Με πίστη στο καλό που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του, με πίστη στην ικανότητα του καθένα να το ανακαλύψει, με πίστη στη δύναμη που έχουν όλες οι πράξεις, ακόμα και η φαινομενικά μικρότερη, με πίστη στο όραμα ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι πραγματικά εφικτός, αρκεί όλοι να συμβάλλουμε σε αυτό, το βιβλίο της «Καλοσύνης» κάνει το καλύτερο που μπορεί για να εμπνεύσει αυτήν την πίστη και στα παιδιά μας.
Ο Άλλος
Ένας από τους στόχους αυτού του βιβλίου είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά μας απέναντι στους άλλους, τους διαφορετικούς, και ιδιαίτερα σε αυτούς που ήρθαν στη γειτονιά μας πέρα από τις θάλασσες και μέσα από κινδύνους, που έχουν άλλο χρώμα και παίζουν, μιλάνε, ντύνονται, ακόμα και τρώνε διαφορετικά από εμάς.
Μια εύκολη λύση, στην οποία δυστυχώς καταφεύγουν αρκετοί, είναι ο φόβος, η καχυποψία, η επιφύλαξη, η ανοιχτή εχθρότητα. Είναι όμως η μόνη λύση; Και κυρίως, είναι μια καλή λύση;
Όταν νιώθουμε να απειλούμαστε, τα συναισθήματα αυτά είναι πολύ πιθανόν να γεννηθούν. Το βιβλίο προσπαθεί να αποτρέψει τη γέννησή τους. Ενθαρρύνει τα παιδιά να σκεφτούν τους άλλους ως ανθρώπους σαν κι εμάς. Επισημαίνει τα κοινά σημεία και αυτά που μας συνδέουν. Μας βοηθά να θυμηθούμε ότι «όλοι οι καλοί χωράμε». Γιατί όταν η εχθρότητα και η δυσπιστία βασιλεύει στις καρδιές, ένας καλύτερος κόσμος δεν είναι εφικτός.
Steve Anthony, «…Εσείς μπορείτε να πείτε: Υπάρχει μπόλικος χώρος! Ελάτε, περάστε μέσα!»
Η εικονογραφική πολυφωνία συμβάλλει με τον τρόπο της προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κάθε δισέλιδο / πρόταση έχει δουλευτεί από διαφορετικό εικονογράφο, και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό σχεδίων, χρωμάτων και στυλ, όπως ακριβώς είναι και οι κοινωνίες μας σήμερα.
Κάποιοι εικονογράφοι είναι ήδη γνωστοί στην Ελλάδα, όπως η Beatrice Allemagna, o Axel Scheffler και ο Benjamin Chaud. Κάποιους άλλους θα έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε τώρα μέσα από τη δουλειά που έκαναν για αυτό το θαυμάσιο βιβλίο.
Three Peas
Η Three Peas, όπως συστήνεται η ίδια στο τέλος του βιβλίου, είναι μια μικρή οργάνωση, που ξεκίνησε από μια παρέα φίλων από έξι διαφορετικές χώρες. Λένε «Φανταστείτε να έκανε ο καθένας μας κάτι μικρό για να βοηθήσει. Όλοι μαζί θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά και να κάνουμε τη διαφορά.»
Η οργάνωση βοηθά τους ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξεκινήσουν εκ νέου τη ζωή τους σε μια καινούρια χώρα. Τους βοηθά σε αυτό το ξεκίνημα με πρακτικούς τρόπους, όπως να βρουν σπίτι, να μάθουν τη γλώσσα, να προμηθευτούν στοιχειώδη πράγματα για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Τους βοηθά να ενσωματωθούν στο νέο τους περιβάλλον όσο ταχύτερα γίνεται.
Οι άνθρωποι θέλουν μόνο να ζήσουν όσο πιο ανθρώπινα γίνεται. Να κάνουν οικογένειες, να δουλέψουν, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Να οικοδομήσουν νέες, ασφαλείς ζωές. Αυτήν την πεποίθηση θέλει να μοιραστεί η Three Peas μαζί μας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece