Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής περιμένουν τη σειρά τους για να τις αρμέξουν στο Armstrong Manor Dairy Farm στις 4 Σεπτεμβρίου 2018 στο Caledon του Καναδά. (Cole Burston/Getty Images)

Καναδοί και Ιρλανδοί αγρότες προειδοποιούν ότι οι νέοι περιορισμοί εκπομπών θα επηρεάσουν την παραγωγή τροφίμων

Ο Καναδάς και η Ιρλανδία αναπτύσσουν πολιτικές για να αναγκάσουν τους αγρότες τους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σημείο που, όπως λένε οι αγρότες, θα επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων. Παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, οι πολιτικές φαίνεται ότι θα επιτύχουν μόνο ελάχιστα αποτελέσματα για την ατζέντα της «απαλλαγής από τον άνθρακα».

Ορισμένοι αξιωματούχοι των καναδικών επαρχιών επέκριναν πρόσφατα την ομοσπονδιακή κυβέρνησή τους για τον καθορισμό ενός στόχου μείωσης των εκπομπών από τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων κατά 30 τοις εκατό έως το 2030, χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν τη γνώμη των επαρχιών «για το τι είναι εφικτό ή επιτεύξιμο».

«Οι επαρχίες πίεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συζητήσει αυτό το σημαντικό θέμα, αλλά απογοητεύτηκαν όταν έμαθαν ότι ο στόχος έχει ήδη τεθεί», ανέφεραν οι υπουργοί Γεωργίας του Σασκάτσουαν και της Αλμπέρτα σε ανακοίνωση της 22ας Ιουλίου.

Η περικοπή της χρήσης λιπασμάτων κατά 20% θα μπορούσε να κοστίσει στους Καναδούς αγρότες πάνω από 48 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις λόγω χαμηλότερων αποδόσεων μέχρι το 2030, σύμφωνα με μια μελέτη που ανατέθηκε από τον Fertilizer Canada, μια ομάδα του κλάδου, πέρυσι (pdf).

«Αυτή ήταν η πιο ακριβή σοδειά που έχει βάλει κανείς, μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά στα λιβάδια», δήλωσε στην ανακοίνωση ο υπουργός Γεωργίας της Αλμπέρτα Νέιτ Χόρνερ.

«Ο κόσμος περιμένει από τον Καναδά να αυξήσει την παραγωγή και να αποτελέσει λύση στην παγκόσμια έλλειψη τροφίμων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι το καταλαβαίνει αυτό».

Η χρήση συνθετικών λιπασμάτων ευθύνεται για λιγότερο από το 2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον Καναδά, σύμφωνα με στοιχεία της καναδικής κυβέρνησης. Ο Καναδάς, με τη σειρά του, είναι υπεύθυνος για περίπου 1,4 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών.

Ένας καλλιεργητής στρειδιών στο Culmore Point στο Lough Foyle, στα σύνορα μεταξύ του Londonderry στη Βόρεια Ιρλανδία και του Donegal στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, στις 26 Απριλίου 2017. (PAUL FAITH/AFP via Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, η καναδική βιομηχανία λιπασμάτων διαθέτει ήδη ένα πρόγραμμα που ονομάζεται 4R Nutrient Stewardship και το οποίο, αν εφαρμοστεί σε όλες τις μεγάλες γεωργικές περιοχές, θα μείωνε τις εκπομπές κατά 15-22%, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε τα κέρδη με την αποτελεσματικότερη χρήση των λιπασμάτων. Η επιμονή της κυβέρνησης στο ποσοστό του 30% μεταφράζεται έτσι σε μείωση περίπου 0,1-0,2% των εκπομπών του Καναδά για το 2019 και περίπου 0,002-0,005% των παγκόσμιων εκπομπών, πέρα από αυτό που η βιομηχανία εργάζεται για να επιτύχει μόνη της.

Η Ιρλανδία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Τσάρλι ΜακΚόναλογκ φέρεται να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 27 ή 28 τοις εκατό για τον κλάδο του.

Η γεωργία ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών ισοδύναμου άνθρακα της χώρας, κυρίως λόγω της ισχυρής εκτροφής βοοειδών που τροφοδοτεί όχι μόνο την εγχώρια αγορά της, αλλά και σημαντικές εξαγωγές βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το σχέδιο της ιρλανδικής κυβέρνησης για το κλίμα προβλέπει μείωση κατά 22-30%. Στο ανώτερο άκρο του εύρους, το σχέδιο θα προκαλούσε «σημαντική μείωση της παραγωγής» και ενδεχομένως «θα κατέστρεφε τον γεωργικό τομέα στην Ιρλανδία», είχε προηγουμένως δηλώσει ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA) Τιμ Κάλλιναν.

Ένας κτηνοτρόφος βοοειδών στο Λίφορντ της Ιρλανδίας, στις 9 Ιανουαρίου 2015. (Charles McQuillan/Getty Images)

 

Οι γεωργικές εκπομπές της Ιρλανδίας ανέρχονται σε περίπου 21 μεγατόνους CO2 ετησίως. Η μείωσή της κατά 28% θα οδηγούσε σε μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 0,05%.

Ο Κάλλιναν διερωτήθηκε τι καλό θα κάνει αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλες χώρες.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό», δήλωσε σε μια διαδήλωση του Νοεμβρίου, όπως ανέφεραν οι Irish Times.

Επεσήμανε ότι η Ιρλανδία έχει ήδη «μία από τις πιο αποτελεσματικές» γεωργικές επιχειρήσεις στον κόσμο.

Οι κανονισμοί που στην πραγματικότητα μειώνουν τη γεωργία, προκάλεσαν πρόσφατα μεγάλες διαμαρτυρίες στην Ολλανδία και οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Σρι Λάνκα.

Ο τελευταίος γύρος των στόχων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύτηκε από τις κυβερνήσεις στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 πέρυσι. Πολλοί επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν ότι οι αυξανόμενες εκπομπές θα προκαλέσουν πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και ξηρασίες, αν και ιστορικά οι πιο καταστροφικές προβλέψεις δεν έχουν επαληθευτεί.

Οι επικριτές έχουν επισημάνει ότι η ατζέντα της «απαλλαγής από τον άνθρακα» θα υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο χωρίς να επιτύχει ουσιαστική αλλαγή στο κλίμα. Κατ’ αρχάς, η Κίνα, ο μακράν μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, και η Ινδία δεν σκοπεύουν να περιορίσουν τις οικονομίες τους λόγω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε