Πέμπτη, 07 Νοέ, 2024
(MattL_Images/Shutterstock)

Καρκίνος του προστάτη: 5 κύρια συμπτώματα και μέθοδοι αντιμετώπισης

Η μακρά περίοδος αφάνειας του καρκίνου του προστάτη συχνά έχει ως αποτέλεσμα τα αρχικά του συμπτώματα να είναι τόσο ήπια, που ορισμένα άτομα χάνουν την πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ο Δρ Τσεν Μπο Σενγκ, ειδικός στον καρκίνο στην Κλινική Κινέζικης Ιατρικής Τζινγκ-Χερ στην Ταϊβάν, περιέγραψε τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, καθώς και τις στρατηγικές πρόληψης του στο πρόγραμμα «Health 1+1».

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet τον Απρίλιο, προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη παγκοσμίως θα διπλασιαστεί από 1,4 εκατομμύρια του 2020 σε 2,9 εκατομμύρια έως το 2040. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άντρες, σε 112 χώρες παγκοσμίως.

Αιτίες ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη

Ο Δρ Τσεν τόνισε πως ο καρκίνος του προστάτη είναι στενά συνδεδεμένος με τη γήρανση. Καθώς το σώμα γερνά και η κυτταρική λειτουργία μειώνεται, τα λάθη στην κυτταρική αντιγραφή γίνονται πιο συχνά, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, πολλοί άντρες μπορεί να έχουν κύτταρα καρκίνου του προστάτη σε αρχικό στάδιο στα σώματά τους. Επιπλέον, ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει όλο και πιο πολύ τους νέους άντρες, με κάποιους ασθενείς να είναι 40 ή 50 ετών.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας όγκος που μεγαλώνει αργά, με μακρά περίοδο αφάνειας, και συχνά παραμένει μη ανιχνεύσιμος κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μελέτη που διεξήγαγε αυτοψία σε 114 Ιάπωνες άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη και χωρίς ιστορικό καρκίνου, βρήκε πως το 38,6% των υποκειμένων είχαν καρκίνο του προστάτη. Στους άνω των 80, το ποσοστό αυξήθηκε στο 61,5%.

Ο Δρ Τσεν επισημαίνει πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το γρήγορο φαγητό, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οργανικά τρόφιμα, κατά κανόνα περιέχουν περισσότερα πρόσθετα, συντηρητικά και χρωστικές, τα οποία επιβαρύνουν τον οργανισμό. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη ήδη υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων, κάτι που σε συνδυασμό με χαμηλή ανοσοποιητική λειτουργία, ανεβάζει τις πιθανότητες ανάπτυξης όγκου.

Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι αρκετά ύπουλος, γιατί σπάνια εμφανίζει συμπτώματα στο αρχικό του στάδιο. Καθώς η νόσος προχωρά, τα ακόλουθα συμπτώματα ίσως εμφανιστούν:

  1. Επείγουσα ανάγκη για ούρηση και συχνοουρία
  2. Δυσκολία στην ούρηση
  3. Διακεκομμένη ροή κατά την ούρηση
  4. Αίσθημα ανεπαρκούς αδειάσματος της κύστης
  5. Αιματουρία

Ωστόσο, τα παραπάνω συμπτώματα δεν δείχνουν κατ’ ανάγκη καρκίνο του προστάτη. Ο Δρ Τσεν εξήγησε πως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο προστάτης τείνει να μεγεθύνεται ούτως ή άλλως λόγω της γήρανσης. Μπορεί, επίσης, να μεγεθυνθεί λόγω παραγόντων όπως η συχνή κατακράτηση της ούρησης ή η ποδηλασία, τα οποία ενίοτε προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Κάποια συμπτώματα μπορούν να αυτο-ανιχνευτούν, ενώ άλλα, όπως η αιματουρία, απαιτούν ιατρικές εξετάσεις. Επομένως, πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν καρκίνο του προστάτη; Ο Δρ Τσεν συστήνει την προσεκτική παρακολούθηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Εάν προοδευτικά χειροτερεύουν, θα πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα καρκίνου ή φλεγμονής του προστάτη.

Ο έλεγχος του συγκεκριμένου αντιγόνου του προστάτη (Prostate-specific antigen – PSA) είναι μια μέθοδος ελέγχου για καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, ο Δρ Τσεν τονίζει ότι τα επίπεδα PSA είναι μονάχα μία από τις ενδείξεις. Αυτή η κοινή εξέταση ανιχνεύει τη φλεγμονή του προστάτη, και τα υψηλά επίπεδα PSA ίσως υποδεικνύουν προστατίτιδα. Ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα PSA δεν φαίνεται να έχουν καρκίνο ύστερα από περαιτέρω έλεγχο. Αντιθέτως, υπάρχουν ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, των οποίον ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στους ουρητήρες ή τους νεφρούς, ωστόσο τα επίπεδα PSA τους δεν είναι αυξημένα.

3 στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου του προστάτη

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), η κατάσταση της ενέργειας και της ζωτικότητας αναφέρεται ως ζωτικό τσι ή «τζένγκτσι», το οποίο συνδέεται άμεσα με την ανοσία. Για παράδειγμα, κλινικές παρατηρήσεις έχουν δείξει πως τα άτομα με χρόνια κόπωση μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα και αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων σε εξετάσεις αίματος. Ο Δρ Τσεν προτείνει τακτικούς ελέγχους υγείας, για να γνωρίζετε τη φυσική σας κατάσταση.

  1. Παρακολουθείτε την ενέργεια και την ευεξία σας 

Ο Δρ Τσεν συστήνει να παρατηρείτε προσεκτικά το σώμα σας, συγκεκριμένα τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική ευεξία σας. Αν κοιμάστε καλά και διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά και πάλι παρατηρείτε πτώση στη σωματική σας δύναμη, ίσως αυτό να υποδεικνύει κάποιο ζήτημα υγείας.

  1. Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος συνδέεται στενά με την επιδιόρθωση του σώματος και την ανοσία. Το υψηλό στρες, η κακή ποιότητα ύπνου και ο ανεπαρκής ύπνος τείνουν να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Δρ Τσεν τόνισε πως, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο σώμα αυξάνεται. Ωστόσο, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και κανονικά επίπεδα λεμφοκυττάρων στα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει και να εξολοθρεύσει τα καρκινικά κύτταρα.

  1. Φάρμακα

Όσον αφορά τα φάρμακα, ο Δρ Τσεν ανέφερε τη μετφορμίνη, ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η μετφορμίνη, παραγόμενη από το βότανο γαλλική πασχαλιά, έχει επίσης δείξει ότι μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ευρωπαϊκή Ουρολογία τον Απρίλιο, βρήκε ότι η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να υποστηρίξει τη φυσιολογική λειτουργία των μιτοχονδρίων, καταστέλλοντας έτσι την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.

Μελέτη του 2023, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Health Longevity από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και η οποία ανέλυε γενετικά δεδομένα περισσότερων από 300.000 συμμετεχόντων στην UK Biobank, βρήκε ότι η μετφορμίνη υποστηρίζει, επίσης, την υγιή γήρανση.

Ενσωματώνοντας τη δυτική και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Στην αντιμετώπιση του καρκίνου, η δυτική ιατρική και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική μπορούν να συμπληρώσουν η μία την άλλη. Ο Δρ Τσεν περιέγραψε έξι αρχές της ΠΚΙ για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις συνέκρινε με τις μεθόδους της δυτικής ιατρικής.

  1. «Εξουδετέρωση των παθογόνων και ενδυνάμωση του ζωτικού τσι»: αναφέρεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των στοιχείων που προκαλούν ασθένειες, αρχή παρόμοια με την ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών κυττάρων στην Δυτική ιατρική.

Η ΠΚΙ μπορεί να παρέχει φόρμουλες στους ασθενείς για την ενίσχυση της ανοσίας τους, όπως την αύξηση των αριθμών των λευκών αιμοσφαιρίων ή την                αναλογία των λεμφοκυττάρων. 

  1. «Καθαρισμός της ζέστης και αποτοξίνωση»: περιλαμβάνει τη χρήση αντιφλεγμονωδών κινέζικων βοτάνων για την πρόκληση της απόπτωσης στα κύτταρα του όγκου. 
  1. «Μαλάκωμα και εξουδετέρωση σκληρών μαζών»: αναφέρεται στη χρήση κινέζικων βοτάνων για την αλλαγή των σημάτων στην επιφάνεια των όγκων. 
  1. «Ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και εξάλειψη της στάσης του αίματος»: αναφέρεται στην αναστολή των θρόμβων του αίματος και της αγγειογένεσης, με στόχο την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.
  1. «Διάλυση των φλεγμάτων και εξάλειψη υγρασίας»: περιλαμβάνει την αφαίρεση παθολογικών ουσιών από το σώμα και βελτίωση του μεταβολισμού για την απομάκρυνση επιπλέον υγρών και ρύπων, καθώς ο καρκίνος είναι επίσης μια ασθένεια μεταβολικής ανισορροπίας.
  1. «Θρέψη της καρδιάς και ηρεμία των νεύρων»: αναφέρεται στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, κάτι που ενισχύει τις αντικαρκινικές δυνατότητες των εγκεφαλικών κυττάρων και ολόκληρου του οργανισμού.

Των Shan Lam και JoJo Novaes

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε