Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Εικόνα αρχείου του τότε Ανώτερου Διευθυντή Αντιτρομοκρατίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Κασιάπ "Κας" Πράμοντ Πατέλ στην αίθουσα διπλωματικής υποδοχής του Λευκού Οίκου στις 27 Οκτωβρίου 2019. (Alex Wong/Getty Images)

Κας Πατέλ: Η υπεράσπιση του πρώην δικηγόρου της Κλίντον για τις κατηγορίες του Ντάραμ είναι «στα τάρταρα»

Η υπεράσπιση του πρώην δικηγόρου της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Μάικλ Σάσμαν, είναι «σε πλήρη σύγχυση» μετά την τελευταία κατάθεση του ειδικού εισαγγελέα Τζον Ντάραμ, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής ερευνητής της έρευνας της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Ρωσία, Κας Πατέλ.

Ο Πατέλ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε ένα επεισόδιο της εκπομπής «Kash’s Corner» του EpochTV μετά τη δημοσίευση από τον Ντάραμ αργά τη Δευτέρα δυνητικά πειστικών στοιχείων στην υπόθεση εναντίον του Σάσμαν.

Η κατάθεση έδειξε φερόμενα μηνύματα κειμένου που ο δικηγόρος κυβερνοασφάλειας έστειλε στον γενικό σύμβουλο του FBI ότι δεν εργαζόταν για κανέναν πελάτη όταν παρείχε πληροφορίες στο γραφείο.

Ο Σάσμαν, κατηγορήθηκε πέρυσι ότι είπε ψέματα στον τότε γενικό σύμβουλο του FBI Τζέιμς “Τζιμ” Μπέικερ στα τέλη του 2016 σχετικά με τον πελάτη του, όταν προώθησε ισχυρισμούς ότι υπήρχε μυστική σύνδεση μεταξύ του Οργανισμού Τραμπ και μιας ρωσικής τράπεζας, κάτι που το FBI δήλωσε αργότερα ότι δεν ήταν αξιόπιστο. Συνεργάστηκε με την ισχυρή δικηγορική εταιρεία Perkins Coie με έδρα την Ουάσινγκτον -την οποία είχε προσλάβει η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Το γραπτό μήνυμα που φέρεται να έγραψε ο Σάσμαν στον Μπέικερ, σύμφωνα με μια αργά το βράδυ κατάθεση στο δικαστήριο (pdf) από τον Ντάραμ, έγραφε: «Τζιμ – Μάικλ Σάσμαν εδώ. Έχω κάτι χρονικά ευαίσθητο (και απόρρητο) που πρέπει να συζητήσω», φέρεται να έγραψε ο Σάσμαν στον Μπέικερ, σύμφωνα με την αργά το βράδυ κατατεθείσα δικαστική αναφορά (pdf). «Έχεις διαθεσιμότητα για μια σύντομη συνάντηση αύριο; Έρχομαι μόνος μου – όχι για λογαριασμό πελάτη ή εταιρείας – θέλω να βοηθήσω το Γραφείο. Ευχαριστώ».

Και ο Μπέικερ απάντησε: «Εντάξει. Θα βρω χρόνο. Πότε θα ήταν βολικό για σένα;» Ο Σάσμαν απάντησε τότε: «Οποιαδήποτε ώρα εκτός από το μεσημέρι – όποτε θέλεις».

Οι δικηγόροι του Σάσμαν αρνήθηκαν προηγουμένως ότι ο πελάτης τους έκανε τέτοιους ισχυρισμούς στον Μπέικερ, λέγοντας ότι έγιναν προφορικά. Ωστόσο, η τελευταία κατάθεση του Ντάραμ υποδηλώνει ότι ο Σάσμαν μπορεί να το είχε διατυπώσει γραπτώς.

Ο Πατέλ δήλωσε ότι τα στοιχεία έχουν αφήσει την υπεράσπιση του Σάσμαν «στα τάρταρα».

«Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας κάποιων στρατηγικών λαθών, αλλά κυρίως επειδή ο Μάικλ Σάσμαν είπε ψέματα και θα έπρεπε να καταδικαστεί για αυτό το έγκλημα», δήλωσε.

Ο Πατέλ δήλωσε ότι με βάση την εμπειρία του ως πρώην δημόσιος συνήγορος, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην υπεράσπιση είναι οι δηλώσεις των πελατών σου, «επειδή δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτές».

«Πρέπει να τις κάνεις κτήμα σου και να δημιουργήσεις μια υπεράσπιση γύρω από αυτές», εξήγησε. «Το πιο δύσκολο πράγμα είναι όταν έχετε γραπτές δηλώσεις, καταγεγραμμένες δηλώσεις που έδωσε ο πελάτης σας σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους και οι οποίες είναι αντιφατικές. Και αυτό είναι που έχουμε εδώ».

Ο Πατέλ περιέγραψε ποια βήματα θα ακολουθούσε αν ήταν ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην υπόθεση.

«Θα έπαιρνα απλώς το αντίγραφο όπου κατατέθηκε ενόρκως και είπε Χ, και θα το [το] παρέδιδα στους ενόρκους. Στη συνέχεια θα έπαιρνα τις καταγεγραμμένες δηλώσεις από τον γενικό σύμβουλο του FBI και τους πράκτορές τους, όπου είπε « το γιατί» για το ίδιο ακριβώς θέμα – δύο εντελώς αντίθετες δηλώσεις που καταγράφηκαν», δήλωσε ο Πατέλ.

«Μπορείτε απλώς να δώσετε στους ενόρκους τα κομμάτια χαρτιού και να πείτε, αυτό είπε. Είπε ψέματα. Τι θα πει η υπεράσπιση; “Λοιπόν, απλά αστειευόταν στο Κογκρέσο, οι σημειώσεις του FBI είναι ανακριβείς, οι ηχογραφήσεις του FBI αυτών των συνομιλιών είναι λάθος, πολλοί πράκτορες έκαναν λάθος. Ο γενικός σύμβουλος του FBI ήρθε και κατέθεσε κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης και είπε ψέματα”», εξήγησε ο Πατέλ.

Ο Σάσμαν έχει δηλώσει αθώος και ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα. Οι δικηγόροι του κάλεσαν πρόσφατα έναν ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα του Ντάραμ έχει πολιτικά κίνητρα.

Η εφημερίδα Epoch Times επικοινώνησε με τους δικηγόρους του Σάσμαν για σχόλια.

Ο Jack Phillips συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε