Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ο Πριγκόζιν δηλώνει ότι στασίασε μετά από επίθεση του ρωσικού στρατού εναντίον δικής του βάσης. (φωτ. αρχείου, από τα εγκαίνια του Κέντρου της Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 / AP Photo)

Κατά του ρωσικού στρατού στρέφονται οι μισθοφορικές δυνάμεις της Βάγκνερ

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ,  διαβεβαίωσε σήμερα πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Η ρωσική γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα εις βάρος του κ. Πριγκόζιν για «ένοπλη εξέγερση», καθώς στασίασε κατηγορώντας τον ρωσικό τακτικό στρατό πως βομβάρδισε βάση των ανδρών του σκοτώνοντας πολλούς. Οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και διάφορες περιφέρειες της χώρας.

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», διεμήνυσε ο κ. Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram. «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας», απείλησε.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Ανέφερε πως οι δυνάμεις του, ως τώρα ανεπτυγμένες στην Ουκρανία, πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία και μπήκαν στην πόλη Ροστόφ (νότια). Υποστήριξε πως οι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο όταν «άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής».

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν ο ισχυρισμοί του αληθεύουν.

«Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες»

«Βρίσκονται σε εξέλιξη αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες στη Μόσχα με σκοπό να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

Οπτικό υλικό που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επαληθευτεί μέχρι στιγμής, εικονίζει στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στους τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.

Ο περιφερειάρχης του Ροστόφ κάλεσε τους κατοίκους να «μείνουν σπίτι», ενώ αυτός της Λίπετσκ, 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, διαβεβαίωσε πως λαμβάνονται «ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας».

Έρευνα για «ανταρσία»

Ο Ρώσος γενικός εισαγγελέας Ίγκαρ Κρασνόφ ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως άρχισε να διενεργείται «ποινική έρευνα για την απόπειρα να οργανωθεί ένοπλη ανταρσία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο επικεφαλής της Βάγκνερ ανέφερε πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της.

«Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε, κατηγορώντας τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε τις επιθέσεις.

Οι κατηγορίες αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η FSB κάλεσε τους μισθοφόρους της Βάγκνερ να συλλάβουν τον αρχηγό τους.

Αυτός ο ανοικτός πόλεμος  φέρνει επιφάνεια τις βαθιές εντάσεις στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων, που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε πως η «επιτροπή διοίκησης του ομίλου Βάγκνερ αποφάσισε» ότι πρέπει να «σταματήσει» αυτούς που διοικούν τον ρωσικό στρατό, καλώντας τους Ρώσους να μην προβάλουν αντίσταση στους άνδρες του ή ακόμη και να ενωθούν μαζί τους.

«Χρήματα και εξουσία»

Αντίπαλες ρωσικές φράξιες έχουν αρχίσει να «καταβροχθίζουν η μια την άλλη για την εξουσία και τα χρήματα», ανέφερε χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπούντανοφ.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «παρακολουθεί» στενά τις εξελίξεις.

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος εξόριστος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι κάλεσε να υποστηριχθεί ο επικεφαλής της Βάγκνερ προκειμένου να πολεμήσει το καθεστώς του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ναι, κι ο διάβολος ο ίδιος πρέπει να βοηθηθεί εάν αποφασίσει να εναντιωθεί σε αυτό το καθεστώς! […] Αν αυτός ο γκάγκστερ [ο κ. Πριγκόζιν] θέλει να επιτεθεί στον άλλον [τον κ. Πούτιν], δεν είναι ώρα να μορφάσουμε, πρέπει να βοηθήσουμε», υποστήριξε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κ. Χοντορκόφσκι.

Εχθες, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε πως, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας για το αντίθετο, ο ρωσικός στρατός έχει υποχωρήσει σε πολλούς τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα (νότια), καθώς και στην Μπαχμούτ, πόλη που οι Ρώσοι λένε πως κυρίευσαν έπειτα από πολύμηνες μάχες ενώ οι Ουκρανοί λένε πως πλαγιοκοπούν και προελαύνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιτυχίες» της Μόσχας, υποστήριξε ο κ. Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον οποίο οι Ρώσοι στρατιώτες «νίβονται στο αίμα τους», έκφραση με την οποία προφανώς εννοούσε πως οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Βάγκνερ, που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανακοινώσεις του προέδρου Πούτιν και του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού, σύμφωνα με τους οποίους ο ρωσικός στρατός «απωθεί» όλες τις ουκρανικές επιθέσεις στη γραμμή του μετώπου.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε πως οι δυνάμεις της Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Μπαχμούτ, «επωφελούμενες από την προβοκάτσια του Πριγκόζιν».

Τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Πούτιν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την ουκρανική αντεπίθεση «αποτυχημένη», αναφέροντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υφίστανται απώλειες σχεδόν «καταστροφικές». Την Πέμπτη, ο κ. Σοϊγκού δήλωνε πως ο ουκρανικός στρατός «ανασυντάσσεται» αφού απέτυχε να διαπεράσει τις ρωσικές άμυνες.

Ο κ. Πριγκόζιν χαρακτηρίζει «απάτη» τις ανακοινώσεις περί νικών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, καταγγέλλειοντας πως «κρύβουν» τις δυσκολίες και τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

Ενώ αντιπολιτευόμενοι και ακόμη και ανώνυμοι Ρώσοι βρίσκονται στις φυλακές επειδή επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Βάγκνερ αμφισβήτησε χθες τους λόγους που εξαπολύθηκε αυτή που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για μερικά καθάρματα που ήθελαν να προαχθούν» και για «ολιγάρχες» που τον «είχαν ανάγκη» και σκόπευαν να μοιραστούν τα λάφυρα, ενώ το Κίεβο ήταν κατ’ αυτόν «έτοιμο να αποδεχθεί την όποια συμφωνία».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε