Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η πυρκαγιά στη Ρόδο έφτασε στις κατοικημένες περιοχές. (Ναταλία Μπασδέκη/The Epoch Times)

Καταστροφή και εκκένωση της μισής Ρόδου

Εντολές για εκκενώσεις οικισμών και χωριών έδινε το 112 στους κατοίκους της Ρόδου από εχθές το μεσημέρι, καθώς η φωτιά έχει σταθεί αδύνατο να ελεγχθεί και περιοριστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή, δόθηκε εντολή στους κατοίκους των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου εκκενώθηκαν οι περιοχές Λαέρμων, Λάρδου, Πυλώνα και η κοινότητα Ασκληπιείου, καθώς βρίσκονταν κοντά στο βασικό μέτωπο.

Μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος, αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Στο νησί έφθασε το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

Την πυρκαγιά μάχονται μετά τη δύση του ηλίου, όταν σταμάτησαν να επιχειρούν εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις,

Με C-130 μεταβαίνουν στο νησί άλλες 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ.

Χθες επιχείρησαν στα μέτωπα 3 Air Tractors, 1 ελικόπτερο Mi8, 2 Erickson, 4 CL-415, 2 Chinook, 1 AB214 και ένα Super Puma σε συντονιστικό ρόλο.

Φιλοξενία και διατροφή πληγέντων

Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου, έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή των πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων ικανοί να φιλοξενήσουν 3.190 ανθρώπους.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600), Δωδεκάνησος Εξπρές (347) και Blue Star Chios (300). Σύνολικά μπορούν να υποδοεχθούν 1.247 ανθρώπους.

Εξασφαλίστηκαν μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε