Δευτέρα, 06 Φεβ, 2023
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση για τη διακοπή χρηματοδότησης της αστυνομίας και την υποστήριξη των Black Lives Matter στο Τορόντο στις 19 Ιουνίου 2020. (The Canadian Press / Nathan Denette)

Κατέβασαν άρθρο με θέμα μια διατριβή για τους Black Lives Matter – «Με εξέπληξε» λέει η υποψήφια διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης

Η Σόνια Ορλού δεν περίμενε ποτέ ότι ένα πρόσφατο άρθρο της σχετικά με τη διατριβή της για το κίνημα Black Lives Matter θα διαγραφόταν άμεσα από έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Βανκούβερ μετά τη δημοσίευσή του.

Αλλά αυτό συνέβη στις 5 Μαρτίου στην υποψήφια διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ και συγγραφέα της εργασίας «Γιατί δεν υποστηρίζω το κίνημα Black Lives Matter».

Το News 1130 διέγραψε την δημοσίευσή του, με τίτλο «Το BLM καταφεύγει σε ‘’συναισθηματικό εκβιασμό’’, υποστηρίζει η ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ», λίγο μετά την ανάρτησή της και πριν η Ορλού είχε την ευκαιρία να την διαβάσει.

Η Ορλού, που ήρθε στον Καναδά από τη Νιγηρία το 2010 για να ξεκινήσει τη μετεκπαίδευσή της, είπε στην The Epoch Times ότι η αφαίρεση του άρθρου «με εξέπληξε», προσθέτοντας ότι δεν της δόθηκε καμία εξήγηση από τον ραδιοφωνικό σταθμό ή τον δημοσιογράφο που της πήρε την συνέντευξη.

«Το News 1130 διέγραψε ένα tweet για ένα άρθρο σχετικά με το κίνημα Black Lives Matter. Το άρθρο, που επίσης διαγράφηκε, δεν πληρούσε τα δημοσιογραφικά μας πρότυπα για την τήρηση της ισορροπίας και ο ενδεχόμενος αρνητικός του αντίκτυπος δεν εξετάστηκε πλήρως», δήλωσε το News 1130 σε tweet στις 5 Μαρτίου.

Το διεγραμμένο tweet έγραφε εν μέρει: «Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί δίκαιη και ισορροπημένη κάλυψη, ζητάμε επιπλέον απόψεις σχετικά με αυτήν την ιστορία».

Η Ορλού απάντησε: «Η υποστήριξη στους Black Lives Matter κυριαρχεί στα ΜΜΕ, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η εμπεριστατωμένη γνώμη μου (υποστηριζόμενη από στοιχεία) για το κίνημα και τις οργανώσεις του δεν συμβάλει στην ‘’δίκαιη και ισορροπημένη’’ κάλυψη».

Σε ένα άλλο tweet, σημείωσε ότι η εργασία της είχε αξιολογηθεί από το Ινστιτούτο ΜακΝτόναλντ-Λόριερ, το οποίο την δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του.

Παραθέτοντας αμερικανικά δεδομένα και «δεδομένης της έλλειψης στοιχείων που συσχετίζουν την εγκληματικότητα με τις φυλές, στον Καναδά», η εργασία της Ορλού κάνει μια ιστορική καταγραφή ξεκινώντας από όταν «ασπάστηκε πλήρως το κίνημα BLM, εγκρίνοντας τις διαμαρτυρίες και τις ταραχές» μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν από πυροβολισμό αστυνομικού στο Φέργκισον του Μιζούρι το 2014 όταν η ίδια ήταν ακόμη φοιτήτρια.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου άρχισε να αμφισβητεί τη «ρητορική» του BLM ότι υπάρχει «πόλεμος ενάντια στους μαύρους» και ότι «οι μαύρες ζωές» στοχεύονται συστηματικά, αλλά η έρευνά της αποκάλυψε κάτι διαφορετικό. «Το Black Lives Matter και οι Λευκοί φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους έχουν μονοπωλήσει και εργαλειοποιήσει τον δημόσιο διάλογο περί φυλής», έγραψε.

«Η οικογένεια και οι φίλοι μου ήταν συντετριμμένοι από τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού – τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ένιωσαν ότι οι ζωές τους, ως μαύροι, δεν υπολογίζονταν γιατί η κοινωνία τους καταδίωκε», δήλωσε η Ορλού στη συνέντευξη με την Epoch Times.

«Αυτό δεν μου άρεσε, οπότε άρχισα να συλλέγω αποδεικτικά στοιχεία για να δημιουργήσω ένα είδος συνεκτικών επιχειρημάτων που θα μπορούσα να τους παρουσιάσω και να πω, «Ξέρετε τι, είναι πιο πιθανό να πεθάνεις από κεραυνό παρά από την αστυνομία».

Στην ιστοσελίδα του το BLM περιγράφεται ως ένας «διεθνής οργανισμός στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, του οποίου η αποστολή είναι να εξαλείψει την λευκή υπεροχή και να οικοδομήσει την τοπική δύναμη για να παρέμβει στη βία που προκαλείται στις κοινότητες των Μαύρων από το κράτος και τους αυτόκλητους τιμωρούς».

Η Ορλού απαντάει σε αυτήν την άποψη.

«Γιατί, λοιπόν, οι μαύροι υπεραριθμούνται στις στατιστικές; Επειδή έχουν πολύ περισσότερα πάρε -δώσε με την αστυνομία. Γιατί έχουν πολύ περισσότερα πάρε-δώσε με την αστυνομία; Επειδή οι μαύροι ζουν κυρίως σε περιβάλλοντα υψηλής εγκληματικότητας και αυξημένης βίας», λέει.

«Υπάρχει λοιπόν η ιδέα ότι οφείλεται σε συγκεκριμένα προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, είτε οικονομικά είτε κοινωνικά»

Η Πάτρις Κάλορς μία απο τους ιδρυτές του BLM περιέγραψε τον εαυτό της και τη συνιδρυτή, Άλις Γκάρζα, ως «εκπαιδευμένες μαρξίστριες» που έχουν «ένα ιδεολογικό πλαίσιο».

Στην εργασίας της, η Όρλου λέει ότι «ενοχλήθηκε από τη νεο-μαρξιστική κλίση της ρητορικής του κινήματος».

«Υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός και το σύστημα της λευκής υπεροχής δεν αλληλοαποκλείονται, επομένως για να απελευθερωθούν οι ζωές των Μαύρων πρέπει να καταρεύσει το σύστημα. Το βρίσκω αυτό ειρωνικό γιατί ο καπιταλισμός παρουσιάζει την καλύτερη ευκαιρία να βελτιωθούν οι ζωές όλων, συμπεριλαμβανομένων των Μαύρων, να ξεφύγουν από την φτώχεια και την μειονεκτική θέση (και το έχει κάνει!) », έγραψε.

Η Ορλού συνοψίζει το βασικό μήνυμα του κινήματος στους νέους ευκολόπιστους ανθρώπους: «Ότι όλοι οι αστυνομικοί δεν θέλουν τίποτα άλλο παρά να τρομοκρατούν και να εξοντώνουν συστηματικά τους Μαύρους. Όλοι οι λευκοί συμμετέχουν στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος μίσους».

Όσον αφορά την ‘ακύρωση’ της ιστορίας της από το News 1130, η Ορλού λέει ότι «εξεπλάγη» από την πρώτη της επαφή με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ιδιαίτερα την αντίδρασή τους στις ιδέες της, αλλά δεσμεύεται να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τα μέσα ενημέρωσης.

«Έμεινα έκπληκτη από το ότι οι απόψεις μου θεωρήθηκαν ως κάτι που θα έβλαπτε μια ομάδα – μια ομάδα [για την οποία] επιδιώκω να διευρύνω τη συζήτηση σχετικά με το τι τους πλασάρετε. Έτσι ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη», λέει.

«Με ενδιαφέρει να δω τι συνέχεια θα έχει. Αυτή τη στιγμή σκοπεύω να συμμετέχω σε αυτόν τον πολιτιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στη Βόρεια Αμερική».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε