Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Μαρκ Τόμας, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο LaSalle.

Καθηγητής Πανεπιστημίου σχεδιάζει να προσθέσει το άρθρο του κ. Λι στη διδασκαλία του

ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ, Πενσυλβανία- «Θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο για το κοινό να μάθει αυτά που γράφει εδώ ο κ. Λι», δήλωσε ο Μαρκ Τόμας, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο La Salle. «Η φιλοσοφία πίσω από το Φάλουν Ντάφα (ή Φάλουν Γκονγκ) είναι πραγματικά πολύ χρήσιμη και προσφέρει πολλά στην κοινωνία».

Ο Τόμας μοιράστηκε στην Epoch Times τις σκέψεις του για το άρθρο «Πώς προήλθε η ανθρωπότητα» του κ. Λι Χονγκτζί, αφού το διάβασε τέσσερις ή πέντε φορές, στις 15 Μαρτίου. Το βρήκε πολύ ενδιαφέρον, με πολλούς συσχετισμούς τόσο με τις χριστιανικές θρησκευτικές διδασκαλίες όσο και με τις φιλοσοφικές σκέψεις των τελευταίων χιλιάδων ετών.

Ο κ. Λι είναι ο ιδρυτής του Φάλουν Γκονγκ ή Φάλουν Ντάφα, μιας πνευματικής πρακτικής που διδάσκει τις οικουμενικές αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Από τη δεκαετία του 1990, που πρωτοάρχισε διδάσκεται δημόσια, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Τόμας πιστεύει ότι το άρθρο του κ. Λι μπορεί να «ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι καλοί» και «να δημιουργήσει μια πηγή ελπίδας και κατεύθυνσης. Αυτό είναι μια πειθαρχία».

«Είναι όπως κάθε άθλημα ή ακαδημαϊκή μελέτη, που απαιτούν επίσης πειθαρχία. Πρέπει να πειθαρχήσεις το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σου. Και πειθαρχία σημαίνει να δέχεσαι, να σηκώνεις τα βαριά βάρη σε ένα γυμναστήριο ή να παίρνεις τη βαθύτερη φιλοσοφική, θρησκευτική σκέψη, να πιέζεις πραγματικά τον εαυτό σου και να κάνεις τον εαυτό σου να προσπαθεί για περισσότερα», δήλωσε ο Τόμας.

«Και στη συνέχεια, καθώς αντιμετωπίζετε στη ζωή σας και άλλα είδη επίγειων δεινών, έχετε ήδη εκπαιδεύσει τον εαυτό σας κι έτσι μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά. Ομοίως, στην κοινωνία, αν έχεις καλή φιλοσοφία ή καλές βάσεις, όταν συμβαίνει κάτι κακό μπορείς να το αποκρούσεις».

Ο Τόμας πιστεύει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθε από τη διδασκαλία του κ. Λι είναι «η αξία του αγώνα, γιατί με τον αγώνα γινόμαστε καλύτεροι. Ως προς τον σκοπό της ζωής, είναι να γίνεις πραγματικά καλός και να παραμείνεις καλός. Και παραμένοντας καλοί, βοηθάμε και τους εαυτούς μας, αλλά και τις οικογένειές μας, βοηθάμε την κοινωνία».

Ο Τόμας σκοπεύει να προσθέσει το άρθρο του κ. Λι στις μελλοντικές του διδασκαλίες.

Τα αγαθά κόποις κτώνται

Ο Τόμας πιστεύει ότι η όλη ιδέα της εξήγησης του κ. Λι σχετικά με τον ρόλο της προσπάθειας στη Γη είναι πολύ σημαντική.

«Σε αυτό το επίπεδο δημιουργίας στη Γη, υπάρχει αυτό το εγγενές κακό που προέρχεται από την ελεύθερη βούληση και το προπατορικό αμάρτημα. Αυτό δημιουργεί πόνο στη Γη. Όχι ότι ο δημιουργός επέβαλλε επί τούτου τον πόνο. Αλλά ο πόνος είναι μέρος της ύπαρξης εδώ στη Γη. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τον πόνο σε αυτή τη Γη», συνέχισε ο Τόμας.

«Ξέρουμε γιατί συμβαίνει, επειδή οι άνθρωποι είναι κακοί και ο κόσμος είναι ατελής. Αλλά τα βάσανα που τον συνοδεύουν, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να τελειοποιήσουμε τους εαυτούς μας. Είναι σαν να κάνουμε σωματική προπόνηση. Ξέρετε αυτό το παλιό ρητό: Τα αγαθά κόποις κτώνται».

Ο Τόμας πιστεύει ότι ο πόνος επιτρέπει στους ανθρώπους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και επιτρέπει στους άλλους να δείξουν την καλοσύνη τους και να προχωρήσουν μπροστά.

Καταλαβαίνει ότι ο πόνος είναι στην πραγματικότητα εξαγνιστικός τόσο στη χριστιανική σκέψη όσο και στη σκέψη του κ. Λι. «Αν βλέπουμε τον αγώνα στη Γη ως έναν τρόπο να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, μπορούμε πραγματικά να νιώσουμε χαρά από τον πόνο, κάτι που ίσως ακούγεται λίγο αντιφατικό. Ο πόνος μας επιτρέπει να αποβάλουμε τις ακαθαρσίες».

Ο Τόμας επικροτεί τη φιλοσοφία του κ. Λι: «Δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε για χάρη του πλούτου ή της δόξας. Αυτές είναι οι ανταμοιβές, αν τις αποκτήσουμε, της πρόθεσής μας να γίνει καθαρή».

Συμφωνεί με τον κ. Λι και στο ότι ακόμη και αν ζεις μια καλή ζωή, θα χάσεις αν εμπλακείς σε πράγματα που είναι ανόσια, όπως ο τζόγος, η σεξουαλική ασυδοσία ή οτιδήποτε άλλο μειώνει τον εσωτερικό πλούτο σου.

«Αν μείνετε επικεντρωμένοι σε αγνές σκέψεις και κάνετε καλό στους άλλους,  θα έρθουν με φυσικό τρόπο πράγματα, τα οποία θα βελτιώσουν τον πλούτο σας, την τιμή σας κλπ. Αλλά δεν το κάνετε γι’ αυτό τον λόγο. Το κάνετε μόνο γιατί [θέλετε να] είστε καλός άνθρωπος, όχι για να γίνετε πλούσιοι ή να κερδίσετε τιμές», προσθέτει ο Τόμας.

«Και πιθανώς η μεγαλύτερη ευτυχία που προκύπτει από αυτό είναι ότι αναπτύσσεις μια καλή οικογένεια, καλές φιλίες και συμμετέχεις στην καλή κοινωνία. Και αυτό είναι μια μεγάλη ευλογία.»

Μια ηθική άγκυρα

Ο Τόμας πιστεύει ότι οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν απομακρυνθεί από την ορθότερη φύση των προηγούμενων αιώνων. «Έχουμε γίνει πολύ λιγότερο συγκεντρωμένοι και πολύ λιγότερο ηθικά γειωμένοι τους τελευταίους αιώνες, που η κοινωνία έχει χάσει τις σταθερές και τις αξίες της».

Είπε ότι ακόμη και ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας ανησυχούσε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ελευθερία. Οι άνθρωποι συγχέουν την ελευθερία με την ακολασία.

«Η ελευθερία είναι υπέροχη αν τη χρησιμοποιείς μέσα στα όρια μιας ηθικής φιλοσοφίας ή μιας ηθικής άγκυρας», είπε ο Τόμας. «Χωρίς αυτή την ηθική άγκυρα, και αυτό έχει παίξει επίσης ρόλο, χρειάζεστε κάτι για να βλέπετε την αλήθεια, ένα αληθινό όραμα για το τι είναι πραγματικά συνεπές σε όλες τις κοινωνίες. Αναλογίζομαι τη σκέψη του κ. Λι. Αναδεικνύει ότι έχουμε κοινές αξίες σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις φυλές.»

»Ο κ. Λι λέει ότι αυτό είναι μέρος της φύσης μας. Απλά πρέπει να ξεπεράσουμε την ελεύθερη βούληση -το προπατορικό αμάρτημα- προκειμένου να χτίσουμε μια καλύτερη ζωή, να αναπτύξουμε τους εαυτούς μας σε μια καλύτερη κοινωνία. Και στη συνέχεια, ίσως το σπουδαιότερο σημείο είναι ότι χρειαζόμαστε μια ηθική άγκυρα. Και η φιλοσοφία του κ. Λι, μαζί με άλλων φιλοσόφων, συνάδει με αυτό», συνεχίζει.

«Βλέπετε την παρακμή και την ακολασία σε διάφορες μορφές στη δυτική κοινωνία, ίσως ακόμη και σε τμήματα της ανατολικής κοινωνίας, ως στοιχεία που παρεισφρήσαν από τις δυτικές ιδέες. Και περιλαμβάνω τον μαρξισμό και τον κομμουνισμό στην ίδια κατηγορία».

«Όταν πετάς την ηθική σου άγκυρα και ξεφορτώνεσαι την έννοια του ανώτερου όντος, κινείσαι προς τον αθεϊσμό, χάνεις τη βάση σου. Χωρίς αυτή την ηθική άγκυρα, τα πράγματα ολισθαίνουν προς το κακό. Και οι ίδιοι οι άνθρωποι παρασύρονται προς το κακό για τους δικούς τους σκοπούς και μετά μπερδεύονται», προσθέτει ο Τόμας.

«Μερικά από τα οφέλη της σκέψης του κ. Λι, ειδικά όταν πρόκειται για τις ανθρώπινες επιδιώξεις στη Γη, είναι η υπενθύμιση ότι χωρίς αυτή την ηθική άγκυρα χάνεσαι. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχεις καμία πηγή ελπίδας ή παρηγοριάς σε αυτόν τον κόσμο, όταν αντιμετωπίζεις τα βάσανα που έρχονται. Γιατί ακόμη και ως καλός άνθρωπος, θα αντιμετωπίσεις βάσανα».

Η αναλογία του σπηλαίου του Πλάτωνα

Ο Τόμας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, να ακούνε όλες τις ιδέες και στη συνέχεια να καταλαβαίνουν ποια από αυτές θα τους βοηθήσει να παραμείνουν στον σωστό δρόμο.

Έδωσε ένα παράδειγμα από την αναλογία του σπηλαίου του Πλάτωνα. Στη σπηλιά, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ τον έξω κόσμο. Και νομίζουν ότι η πραγματικότητα είναι σκιές που ρίχνουν στον τοίχο αυτοί που κινούν τις κούκλες. Ένας από αυτούς βγαίνει από τη σπηλιά και βλέπει την αλήθεια. Επιστρέφει κάτω για να μιλήσει στους ανθρώπους για την αλήθεια, αλλά διώκεται από τους άλλους ανθρώπους που εξακολουθούν να βλέπουν σκιές και εικόνες.

«Συχνά ρωτώ τους μαθητές μου ποιοι είναι αυτοί που κινούν τις κούκλες. Και θα είμαι ο πρώτος που θα δηλώσω ότι, λοιπόν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή οι πολιτικοί ή οι δάσκαλοι μας δίνουν ψεύτικες εικόνες, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα», δήλωσε ο Τόμας. «Επειδή η κοινωνία μάς λέει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, ξεχνάμε τι είναι πραγματικό. Οι σκιές είναι αυτό που είναι πραγματικό τώρα. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα η πραγματικότητα. Εξετάζουμε στρεβλώσεις της πραγματικότητας.»

Πιστεύει ότι ο κ. Λι έχει επισημάνει την ουσία της πραγματικότητας.

«Αυτό που είναι όντως πραγματικό είναι αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε, όχι αυτό που θα μας κρατήσει εδώ προσγειωμένους σε έναν χρονικά περιορισμένο κόσμο. Αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Πραγματικότητα είναι αυτό που υπήρχε πριν από τη δημιουργία αυτού του γήινου βασιλείου. Θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό και ποια είναι η πρόθεση του δημιουργού. Ξέρουμε ότι ο κ. Λι δείχνει την πρόθεση του δημιουργού».

Ο Τόμας συνιστά στους ανθρώπους να διαβάσουν το άρθρο του κ. Λι: «Διαβάστε το και σκεφτείτε και συλλογιστείτε. Στραφείτε προς τα μέσα, κοιτάξτε τον εαυτό σας, κοιτάξτε τη ζωή σας, κοιτάξτε τι σας καθοδηγεί. Και δείτε αν ίσως υπάρχει κάτι στην καρδιά σας που πρέπει να αλλάξει.»

Ιδιαίτερα επίκαιρο

Ο κ. Λι δημοσίευσε το άρθρο του λίγο πριν από το κινεζικό Νέο Έτος, που φέτος είναι το έτος του Λαγού. Ο Τόμας πιστεύει ότι είναι πολύ επίκαιρο.

«Θα έλεγα ότι είναι καλά συγχρονισμένο με το κλίμα ανησυχίας για το μέλλον, που υπάρχει διάχυτο στην κοινωνία μας . Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και μέσα στη χριστιανική κοινότητα, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για το τέλος του κόσμου που έρχεται, την κλιματική αλλαγή και τους πιθανούς πολέμους μεταξύ χωρών, βλέποντας τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι να ανησυχούμε», δήλωσε.

Αφού διάβασε το άρθρο του κ. Λι, ο Τόμας μοιράστηκε τα συναισθήματά του: «Η πρώτη μου σκέψη ήταν, κατά πόσο απηχεί τις σκέψεις άλλων στοχαστών; Και στη συνέχεια, πόσο εύστοχο ήταν πραγματικά όσον αφορά τους φόβους που έχει μια κοινωνία».

Πιστεύει ότι στις μέρες μας, οι άνθρωποι είναι γεμάτοι φόβο για το τι θα συμβεί στο μέλλον και για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

«Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι αυτός ο κόσμος θα τελειώσει και θα καταστραφεί. Όλοι θέλουν να πιστεύουν -ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνουν συνήθως μιλώντας στα παιδιά και στους νέους- ότι ο κόσμος θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Τόμας. «Θυμάμαι όταν ήμουν νέος και μου έλεγαν ότι, μέχρι να φτάσω στην ηλικία που έχω τώρα, ο κόσμος θα έφτανε στο τέλος του. Είναι σαν να μου στερούσαν την ευκαιρία για να βελτιωθώ.»

Χάρη στο άρθρο του κ. Λι, ο Τόμας βλέπει τώρα λίγο φως και νιώθει ότι μπορεί να ελπίζει ότι οι καλοί άνθρωποι θα έχουν ένα καλό μέλλον.

«Ακόμα κι αν σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρξει καλό μέλλον, αν προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι, θα έχουν ένα καλό μέλλον μετά», δήλωσε ο Τόμας. «Οι άνθρωποι μπορούν να το δουν ως έναν τρόπο προώθησης της ειρήνης, να βρουν μια πηγή ειρήνης».

Σχεδιάζει να το προσθέσει στη διδασκαλία του

Ο Τόμας είπε ότι οι μαθητές του τον είχαν ρωτήσει κάποτε γιατί το πρόγραμμα των σπουδών τους επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στη δυτική σκέψη. Σκέφτεται να εισάγει το άρθρο του κ. Λι στη διδασκαλία του το επόμενο εξάμηνο ή το επόμενο έτος.

Είπε ότι αυτό πιθανόν να τρόμαξε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. «Δεν θέλουν να ξέρουν ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μοιράζονται αξίες με τους ανθρώπους στην Κίνα, όπου απειλείς την ύπαρξή τους ως καθεστώς».

Ο Τόμας είπε ότι ο ίδιος και οι μαθητές του γνωρίζουν καλά πόσο κακό είναι το κομμουνιστικό καθεστώς. «Γνωρίζω τι έχουν κάνει με τους Ουιγούρους, την αντιμετώπιση του Φάλουν Γκονγκ, οποιουδήποτε αντιτίθεται και τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ ή στην Ταϊβάν. Γνωρίζω ότι το Φάλουν Γκονγκ και οι Ουιγούροι αποτελούν και οι δύο τεράστιο στόχο, αυτοί οι άνθρωποι που μισούνται από το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Ο Τόμας είπε ότι η οικογένειά του ήταν αφοσιωμένοι Προτεστάντες. Στα νεανικά του χρόνια, επρόκειτο να γίνει Προτεστάντης ιερέας. Τότε είδε την αντιπαλότητα που επικρατούσε μέσα στις διάφορες εκκλησίες, αυτό το ανθρώπινο στοιχείο του ανταγωνισμού και της διαμάχης, παρά τους ισχυρισμούς των  ανθρώπων για το αντίθετο.

«Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι αν πρόκειται να σπουδάσω πολιτική, ας το κάνω καλύτερα στον πολιτικό τομέα, που είναι ένας μη θρησκευτικός τομέας, καθώς θα ήθελα να διατηρήσω την πίστη μου. Μου είπαν πολύ παλιά αν μετανιώνω που δεν έγινα υπουργός, αλλά θεώρησα ότι και το να είμαι εκπαιδευτικός είναι σαν να είμαι υπουργός», δήλωσε ο Τόμας.

«Όντας εκπαιδευτικός, παίρνεις μια ολόκληρη ομάδα παιδιών και τα βλέπεις να μεγαλώνουν.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε