Τετάρτη, 01 Μαΐ, 2024
Άποψη του εξωτερικού χώρου του Πανεπιστήμιο Φόρνταμ, ενός ιδιωτικού καθολικού ερευνητικού πανεπιστημίου Ιησουιτών που βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις 26 Αυγούστου 2018. (Shutterstock)

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Φόρνταμ μοιράζεται την κατανόησή του μετά την ανάγνωση του άρθρου του ιδρυτή του Φάλουν Γκονγκ

Της Jenny Li και της Olivia Li

Την παραμονή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ο κ. Λι Χονγκτζί, ιδρυτής της πνευματικής εξάσκησης Φάλουν Γκονγκ, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς προήλθε η ανθρωπότητα». Ο κ. Λι δήλωσε ότι αποκάλυψε ουράνια μυστικά σε αυτό το άρθρο, τα οποία έχουν σκοπό να «δώσουν μια αληθινή εικόνα των πραγμάτων και να δώσουν στους ανθρώπους μια ακόμη ευκαιρία για σωτηρία».

Αφού διάβασε το άρθρο, ο Γουίλιαμ Μπόμγκαρθ, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο «μόνος βιώσιμος δρόμος» για έναν καλό άνθρωπο για να περάσει μια δύσκολη περίοδο είναι να ενισχύσει την αρετή του και να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

«Οι ενότητες που ασχολούνται με τις απαρχές και τους κύκλους της δημιουργίας μου θύμισαν θέματα που κυριαρχούν στην κλασική ελληνική (και ρωμαϊκή) φιλοσοφία: Ο Πλάτωνας, ιδίως στον Τίμαιο, αλλά και οι Στωικοί, στις κοσμολογίες τους για την παγκόσμια εξέλιξη και, τέλος, την καταστροφή και την αναγέννηση. Βρίσκω αυτές τις θεωρίες δημιουργικές, στοχαστικές, αλλά όχι διανοητικά συναρπαστικές», δήλωσε ο Μπόμγκαρθ στην Epoch Times στις 27 Ιανουαρίου.

«Η εξήγηση του κ. Λι Χονγκτζί σχετικά με το γιατί βρισκόμαστε σήμερα σε ένα τόσο κακό επίπεδο του σύμπαντος είναι πολύ πιο συναρπαστική. Θυμίζει ελαφρώς τον Μύθο του Ηρός στο τέλος της «Πολιτείας» του Πλάτωνος. Ο Λι Χονγκτζί αναδεικνύει τη σημασία της διευρυμένης γνώσης, της ενισχυμένης αρετής και της αποδοχής αυτού στο οποίο όλοι μας έχουμε πέσει, και οι συνθήκες της εποχής μας φαίνεται να δείχνουν κάποια επικείμενη καταστροφή. Η αρετή και η αποδοχή μπορεί κάλλιστα να είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος», συνέχισε.

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο Μπόμγκαρθ είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και επί του παρόντος εκτελεί χρέη αναπληρωτή προέδρου διοίκησης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Προηγουμένως διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, προσωρινός πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών, πρόεδρος της Συγκλήτου, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Μονιμότητας του Πανεπιστημίου, πρόεδρος της διαδικασίας αξιολόγησης του Fordham Middle States Review και διευθυντής του προγράμματος Rose Hill Honors Program. Διδάσκει στους τομείς της Κλασικής, Μεσαιωνικής, Σύγχρονης και Σύγχρονης Πολιτικής Φιλοσοφίας.

Ο Μπόμγκαρθ δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που του έμεινε από το άρθρο είναι ότι «η ζωή έχει νόημα» και, δεύτερον, ότι το νόημα της ζωής του καθενός είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχει λάβει.

«Οι κακές αποφάσεις οδηγούν σε κακές συνθήκες και ότι εσύ, αντί να θυμώνεις ή να απογοητεύεσαι ή να πέφτεις σε κατάθλιψη, πρέπει να αποδεχτείς αυτό που συνέβη και να προχωρήσεις μπροστά», σημείωσε.

Ο Μπόμγκαρθ πιστεύει ότι ο κ. Λι γνωρίζει πολλά για τον κόσμο και για τους ανθρώπους. «Νομίζω ότι όταν αναφέρεται στα ανθρώπινα όντα, νομίζω ότι το μήνυμα που δίνει είναι καταρχήν να μην είσαι αρνητικός για το πού βρίσκεσαι… Δεύτερον, απόκτησε αρετή, απόκτησε θετικά στοιχεία του χαρακτήρα και ηθική. Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουν οι καλοί άνθρωποι είναι να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία μας βλέπει, η οποία είναι μια κατάσταση εκφυλισμού. Ίσως βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, [αλλά δεν είμαι] ξεκάθαρος πόσο κοντά είμαστε σε αυτό», είπε.

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, διαδόθηκε στο κοινό το 1992 από τον κ. Λι Χονγκζί. Η πνευματική εξάσκηση βασίζεται στις κατευθυντήριες αρχές της «αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας», και διδάσκει στους ασκούμενους να είναι καλοί άνθρωποι και να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πραγματική τους φύση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας δίωξη του Φάλουν Γκονγκ τον Ιούλιο του 1999. Τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ σε όλο τον κόσμο αντιστέκονται στη δίωξη και ταυτόχρονα η πρακτική έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, το Φάλουν Γκονγκ ασκείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε