Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
«Οι σχέσεις με την Ελλάδα, οι σχέσεις με την Κύπρο και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι από τα ζωτικά στοιχεία στις προσπάθειές μας για επαναδημιουργία εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Καθοριστικής σημασίας η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Ως ζήτημα διπλής κατεύθυνσης χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας και τις προσδοκίες της Ευρώπης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση ΣΕΥ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα ζωτικά στοιχεία στις προσπάθειές της ΕΕ για επαναδημιουργία εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία.

«Πρόκειται για κάτι που είναι διπλής κατεύθυνσης. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι περιμένει η ΕΕ από την Τουρκία, αλλά και το τι περιμένει η Τουρκία από την ΕΕ. Προφανώς είναι πολλά ζητήματα στο τραπέζι. Η Τουρκία, για παράδειγμα,  είπε ότι ενδιαφέρεται ακόμη μία φορά για την επανεξέταση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης ή της απελευθέρωσης της βίζας», σημείωσε ο κος Μπορέλ.

Προσέθεσε ότι «πρόκειται για τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την Τουρκία, τα οποία θα ήθελε να εγείρει στο κοντινό μέλλον, αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα υπάρξουν σοβαρές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

«Οι σχέσεις με την Ελλάδα, οι σχέσεις με την Κύπρο και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι από τα ζωτικά στοιχεία στις προσπάθειές μας για επαναδημιουργία εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε