Κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας ανέφεραν πρόσφατα στην Epoch Times ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι φαίνεται να αυξάνονται.
Ένας κάτοικος στην πόλη Νταλιάν της επαρχίας Λιαονίνγκ στη βορειοανατολική Κίνα δήλωσε, βάσει της παρατήρησής του, ότι το πρόσφατο ποσοστό θνησιμότητας είναι προφανώς υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας κατά την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τις αρχές του 2023, όταν το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς ήρε όλα τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας μετά από σχεδόν τρία χρόνια δρακόντειων περιορισμών που συνοδεύτηκαν από ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων και θανάτων από COVID-19 σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στην Epoch Times στις 13 Απριλίου ότι πολλοί άνθρωποι ηλικίας από 20 έως 50 ετών πέθαναν ξαφνικά. Τουλάχιστον δύο συγγενείς του έχουν πεθάνει, είπε.
«Τέσσερις ή πέντε συνάδελφοί μου έχουν πεθάνει. Όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 υπέστησαν πιο σοβαρές παθήσεις. Πολλοί συγγενείς συναδέλφων μου έχουν επίσης πεθάνει και αναγκάστηκαν να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να παραστούν στις κηδείες», είπε ο Γουάνγκ.
Ο κ. Τσάο από την πόλη Χουάντιεν στην επαρχία Τζιλίν, ο οποίος δεν αποκάλυψε το μικρό του όνομα για λόγους ασφαλείας, δήλωσε επίσης στην Epoch Times ότι πολλοί νέοι και μεσήλικες που γνώριζε έχουν πεθάνει, ο ένας μετά τον άλλον.
Είπε ότι στις 2 Απριλίου, ένας φίλος του στο Ντονγκγίνγκ, στην επαρχία Σαντόνγκ στην ανατολική Κίνα, πέθανε χωρίς προειδοποιητικά σημάδια.
«Πήγε για ύπνο το βράδυ και το σώμα του ήταν κρύο το επόμενο πρωί. Ήταν μόνο 53 ετών», είπε ο Τσάο.
Ένα άλλο άτομο που γνώριζε ήταν ένας οδηγός φορτηγού που πέθανε πριν από περισσότερο από ένα μήνα σε ηλικία 56 ετών.
Ο Τσάο είπε ότι ο μικρότερος αδελφός ενός άνδρα στο χωριό του κατέρρευσε ξαφνικά και πέθανε κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ήταν 37 ή 38 ετών.
«Τα γραφεία τελετών έχουν την καλύτερη δουλειά» τα τελευταία χρόνια, είπε ο Τσάο, λόγω των αιφνίδιων θανάτων.
Ο κ. Σου, κάτοικος της πόλης Σιπίνγκ στην επαρχία Τζιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, ο οποίος έδωσε το επώνυμό του μόνο για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν απροσδόκητα αυτόν τον χειμώνα. Είπε ότι είναι όλων των ηλικιών, με την πλειοψηφία να είναι γύρω στα 50.
Είπε ότι σχεδόν καθόλου άνθρωποι δεν έχουν απομείνει σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές, και οι κάτοικοι αναρωτιούνται: «Πού πήγαν όλοι οι άνθρωποι;» Πριν από δέκα έως 20 χρόνια, υπήρχαν άνθρωποι παντού, αλλά τώρα κανείς δεν ξέρει πού πήγαν, είπε. Μόνο λίγοι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χωριά.
Τους τελευταίους μήνες, βίντεο που τραβήχτηκαν από Κινέζους κατοίκους και κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλές φαινομενικά εγκαταλελειμμένες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα και άδειους δρόμους στις μεγάλες πόλεις, με τους ανθρώπους να αμφισβητούν τον πραγματικό πληθυσμό της Κίνας το 2025.
Λόγω του ιστορικού του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος να δημοσιεύει αναξιόπιστα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της υποαναφοράς των λοιμώξεων COVID-19 και των σχετικών θανάτων από τις αρχές του 2020, οι ανέκδοτες μαρτυρίες κατοίκων έχουν γίνει χρήσιμες συμπληρωματικές πληροφορίες για την κατανόηση της κατάστασης επί τόπου στην αυταρχική χώρα.
Ο Τσάο είπε ότι πιστεύει πως οι αιφνίδιοι θάνατοι σχετίζονται με το εμβόλιο COVID-19 που παρασκευάζεται στην Κίνα. Είπε ότι η αρτηριακή πίεση πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της δικής του, εκτοξεύτηκε μετά τον εμβολιασμό, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ιατρικό ιστορικό της πάθησης. Από τότε, ο Τσάο λαμβάνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κάθε μέρα, είπε, προσθέτοντας ότι λαμβάνει εισαγόμενα αντιυπερτασικά φάρμακα επειδή τα εγχώρια παρασκευαζόμενα δεν είναι αποτελεσματικά.
Ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι υποψιάζονταν ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι σχετίζονταν με την υποχρεωτική χρήση από το κινεζικό καθεστώς ανενεργών εμβολίων COVID-19 που παρασκευάζονται στην Κίνα, αλλά κανείς δεν τόλμησε να μιλήσει γι’ αυτό δημόσια.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι Κινέζοι είπαν ότι είχαν παρουσιάσει διάφορες παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων κνίδωσης, λευχαιμίας και καρδιακών παθήσεων, μεταξύ άλλων παθήσεων.
Μετά το ξέσπασμα του COVID-19 στην Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο επέβαλε τη χρήση εγχώρια παραγόμενων ανενεργών εμβολίων COVID-19 και απαγόρευσε την πρόσβαση σε ξένα εμβόλια MRNA.
Το κινεζικό καθεστώς ενσωμάτωσε επίσης το αρχείο εμβολιασμού κατά της COVID-19 στους κωδικούς υγείας των πολιτών του το 2022. Χωρίς την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, οι κωδικοί υγείας τους θα γίνονταν κίτρινοι ή κόκκινοι, γεγονός που θα περιόριζε την πρόσβασή τους σε δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας.
Τον Ιούλιο του 2022, το Πεκίνο ήρε την υποχρεωτική χρήση εμβολίου για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, ενώ πολλοί χώροι εργασίας στην Κίνα εξακολουθούσαν να απαιτούν εμβολιασμό για τους εργαζόμενους και τις προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2022, όταν το καθεστώς τερμάτισε ξαφνικά τους περιορισμούς και τα lockdown για τον COVID-19.