Κυριακή, 02 Οκτ, 2022
Άντρας με προστατευτική στολή σε δρόμο της πόλης Γουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 18 Μαΐου 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Κάτοικοι της Γουχάν λένε ότι το κινεζικό καθεστώς είπε ψέματα για την πανδημία

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της COVID-19 στην πόλη Γουχάν, οι κινεζικές αρχές ισχυρίστηκαν σε πρόσφατη ενημέρωση Τύπου ότι η Κίνα ήταν ανοιχτή και συνεργαζόμενη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στον χειρισμό του ιού του ΚΚΚ. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι που μίλησαν στην Epoch Times δεν πιστεύουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος.

Σε συνέντευξη τύπου στις 29 Δεκεμβρίου, ένας δημοσιογράφος ρώτησε για τους ισχυρισμούς σχετικά με τις αρχικές προσπάθειες του κινεζικού καθεστώτος να καλύψει το ξέσπασμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, ισχυρίστηκε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ήταν «ανοιχτό, διαφανές και έγκαιρο» στην απάντησή του στην COVID-19.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντά σε ερώτηση στην καθημερινή ενημέρωση τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, 24 Ιουλίου 2020. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

 

Οι κάτοικοι δεν πείθονται

Ένας κάτοικος της Γουχάν με επώνυμο Γου, ο οποίος ζει κοντά στην αγορά θαλασσινών της Χουανάν, δήλωσε στην Epoch Times ότι το ΚΚΚ έχει πει ψέματα, όταν είπε πως ενημέρωσε τους ανθρώπους σχετικά με την αρχική επιδημία εγκαίρως. Οι αρχές της Γουχάν ισχυρίστηκαν αρχικά ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από την αγορά θαλασσινών, αν και μελέτες έδειξαν έκτοτε ότι ορισμένοι από τους πρώτους ασθενείς της Γουχάν δεν είχαν καμία σχέση με την αγορά.

Ο Γου ανέφερε μια ερευνητική έκθεση του επιχειρηματικού περιοδικού Caixin με έδρα το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίστηκε ότι οι κινεζικές αρχές κατέστρεψαν δείγματα του ιού.

Το άρθρο της 26ης Φεβρουαρίου, με τίτλο, «Παρακολούθηση της γονιδιακής αλληλουχίας του νέου κορωνοϊού: Όταν ο συναγερμός σταματά», διαγράφηκε λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσίευσή του στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το άρθρο, μια πηγή από μια εταιρεία μελετών αλληλουχίας γονιδίων αποκάλυψε ότι την 1η Ιανουαρίου 2020, έλαβε μια κλήση από την Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας της επαρχίας Χουμπέι. [Η πηγή] έμαθε ότι η εξέταση δειγμάτων νέων περιπτώσεων COVID-19 πρέπει να σταματήσει. Τα υπάρχοντα δείγματα ιού πρέπει να καταστραφούν. Δεν επιτρέπεται η αποκάλυψη πληροφοριών περί των δειγμάτων, και σχετικά έγγραφα και δεδομένα δεν επιτρέπεται να δημοσιευθούν.

«Εάν τον εντοπίσετε [τον ιό του ΚΚΚ] στο μέλλον, πρέπει να το αναφέρετε σε εμάς», προειδοποίησε η κρατική επιτροπή.

Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι η Γενική Υπηρεσία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στις 3 Ιανουαρίου, ζητώντας από τα αρμόδια ιδρύματα να μην παρέχουν βιολογικά δείγματα ή άλλες πληροφορίες COVID σε άλλους οργανισμούς ή άτομα πριν από την έγκρισή τους.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στις 15 Μαΐου, αναφέροντας αόριστα ότι διέταξε την καταστροφή δειγμάτων ιού σε εργαστήρια στις 3 Ιανουαρίου «με σκοπό τη βιολογική ασφάλεια σε εργαστηριακούς χώρους».

Στιγμιότυπο οθόνης του εγγράφου της 3ης Ιανουαρίου που εκδόθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, και δείχνει στοιχεία ότι το κινεζικό καθεστώς διέταξε την καταστροφή δειγμάτων του ιού. (Ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας)

 

Ένας άλλος κάτοικος Γουχάν, με το επώνυμο Γκάο, δήλωσε στην Epoch Times: «Η πρώτη εμφάνιση φορέα του ιού φαίνεται να έγινε τον περασμένο Νοέμβριο [το 2019]. Αλλά η Γουχάν δεν είχε κηρύξει περιορισμούς μέχρι τις 23 Ιανουαρίου [2020].»

«Αυτοί (κινεζικές αρχές) ψεύδονται», πρόσθεσε ο Γκάο.

Ο πρώτος ασθενής με ιό ΚΚΚ εντοπίστηκε την 1η Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με δημοσίευση στις 24 Ιανουαρίου 2020, στο ιατρικό περιοδικό Lancet, με συγγραφέα τον Χουάνγκ Τσάολινγκ και συναδέλφους του από το νοσοκομείο Τζινγιτάν της Γουχάν.

Ακόμη νωρίτερα, ο πρώτος επιβεβαιωμένος φορέας εντοπίστηκε στις 17 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με ρεπορτάζ της South China Morning Post, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου που ανέφερε στοιχεία από την κινεζική κυβέρνηση.

Το ΚΚΚ έβαλε υπό έλεγχο άτομα αντί της πανδημίας

Ο Γκάο επέκρινε τον ισχυρισμό του ΚΚΚ ότι κατάφερε να ελέγξει την πανδημία. Αντ’ αυτού, το καθεστώς έλεγξε τους ανθρώπους.

Είπε ότι οι τοπικές αρχές περιορίζουν τους κατοίκους στα σπίτια τους και τους έθεσαν υπό αυστηρή παρακολούθηση. Όποιος παραβιάσει τους κανόνες αντιμετωπίζει καραντίνα 14 ημερών με δικά του έξοδα.

Ο Γκάο πρόσθεσε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση έστελνε συχνά ένα drone για να τραβήξει φωτογραφίες και να περιπολεί ψηλά στον ουρανό. Ακόμα κι αν βγείτε στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας σας για να πάρετε λίγο καθαρό αέρα, μπορεί να σας πιάσουν και να σας δοθεί ποινή.»

Είπε επίσης ότι το ΚΚΚ κρύβει σκόπιμα τον πραγματικό αριθμό φορέων. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο, αφότου εκατοντάδες ασθενείς σε καραντίνα μεταφέρθηκαν από τοπικό νοσοκομείο σε διαφορετική περιοχή.

«Παντελής έλλειψη αναφορών φορέων, σημαίνει μηδενικοί φορείς. Αυτή είναι η λογική τους. Μπορούν να πουν ό,τι θέλουν. Αν λέμε κάτι διαφορετικό, θα το ονομάσουν «διάδοση φήμης» ή «δημιουργία διαμάχης και πρόκληση προβλήματος» ή «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας», είπε ο Γκάο. Αυτές οι κατηγορίες χρησιμοποιούνται συχνά από τις αρχές για την κράτηση γνωστών επικριτών ή ακτιβιστών.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων από COVID-19 της Γουχάν μοιάζει πλαστός

Ο Γκάο πιστεύει ότι το ΚΚΚ κρύβει τον πραγματικό αριθμό θανάτων από COVID-19 από το κοινό.

Ισχυρίστηκε ότι τα τοπικά γραφεία κηδειών χρειάζονταν απεγνωσμένα αποτεφρωτήρες και ότι κινητοί αποτεφρωτήρες από άλλες περιοχές μεταφέρθηκαν στην Γουχάν και λειτουργούσαν 24 ώρες την ημέρα.

«Ακόμη και σε ένα μόνο γραφείο κηδειών, κάηκαν τουλάχιστον 6.000 σοροί», πρόσθεσε.

Εργάτες ετοιμάζουν κρεβάτια σε ένα νοσοκομείο Φάνγκτσανγκ (αυτοσχέδιο) στην Γουχάν, Κίνα, 4 Φεβ. 2020. (STR/AFP via Getty Images)

 

Ένας εργαζόμενος σε γραφείο κηδειών είπε στον Γκάο ότι 600 δοχεία λειψάνων διανεμήθηκαν την ημέρα που οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να μαζέψουν τα λείψανα των μελών της οικογένειάς τους, και αυτό συνεχίστηκε για 12 ημέρες.

Ο Γκάο είπε ότι αυτό το συγκεκριμένο γραφείο κηδειών δεν είναι το μεγαλύτερο στην πόλη και υπάρχουν δέκα ακόμη που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Και βάσει αυτού του υπολογισμού, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν δεκάδες χιλιάδες στην Γουχάν, ξεπερνώντας κατά πολύ τον επίσημο αριθμό θανάτων 3.869 από τις 17 Απριλίου.

Ερευνητικές μελέτες, συνεντεύξεις με κατοίκους της Γουχάν και εσωτερικές κυβερνητικές αναφορές που ελήφθησαν από την Epoch Times, αποκαλύπτουν επίσης ότι οι κινεζικές αρχές έχουν αναφέρει πολύ λιγότερη από την πραγματική ζημία της επιδημίας.

Το ΚΚΚ είναι «γκάνγκστερς»

Ο Γκάο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δύση πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο ΚΚΚ αντί να διεξάγει διάλογο.

«Είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο που η (ερασιτέχνης δημοσιογράφος) Τζανγκ Τζαν καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση παρά την έλλειψη στοιχείων, την απεργία πείνας και τη σοβαρή ανησυχία στη διεθνή κοινότητα», είπε.

Η Τζανγκ Τζαν, ακτιβίστρια και πρώην δικηγόρος, δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα της Γουχάν στους λογαριασμούς της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν έφτασε εκεί τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Στις 28 Δεκεμβρίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών από δικαστήριο της Σαγκάης με κατηγορίες «δημιουργίας διαμάχης και πρόκλησης προβλημάτων» και «υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας».

Ο Γκάο πρόσθεσε: «Πολλά δυτικά έθνη εξακολουθούν να επιθυμούν να διαπραγματεύονται με το ΚΚΚ. Βασικά, έχουν έναν ειρηνικό διάλογο με γκάνγκστερ. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει καθόλου. Το ΚΚΚ δεν δείχνει ούτε σεβασμό στους ανθρώπους ούτε στη ζωή τους, για να μην πω κάτι για τις ελευθερίες τους. Στα μάτια του ΚΚΚ, η ζωή ενός απλού ατόμου μπορεί να είναι ακόμη κατώτερη και από ενός μυρμηγκιού. Και ο θάνατός του δεν μπορεί να προστεθεί στα στατιστικά αφού φύγουν από τον κόσμο.»

Από τον Φρανκ Γιουέ.
Οι Λούο Για, Τζανγκ Ντουν, Γκου Τσινγκ’ερ, και Άννυ Γου συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε