Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Ένας άντρας εμβολιάζεται σε εμβολιαστικό κέντρο COVID-19 της κοινότητας στις 25 Φεβ, 2021, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού της Δυτικής Βιρτζίνια είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. (Kevin Lamarque / Reuters)

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: Τα πρόσφατα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να χαθούν λόγω νέων μεταλλάξεων

Η διευθύντρια της κορυφαίας υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μείωση των κρουσμάτων COVID-19, των νοσηλευόμενων και των θανάτων θα μπορούσε να ακυρωθεί στο εγγύς μέλλον λόγω νέων μεταλλάξεων του ιού που προκαλούν την ασθένεια.

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων μειώθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι ο αριθμός μένει στάσιμος στα περίπου 70.000 κρούσματα την ημέρα, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ροσέλ Γουαλένσκι.

«Με τα νέα στατιστικά στοιχεία, ανησυχώ πραγματικά για αναφορές ότι περισσότερες πολιτείες μειώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουμε προτείνει για την προστασία των ανθρώπων από την COVID-19. Κατανοώ τον πειρασμό να το κάνουν αυτό. Εβδομήντα χιλιάδες κρούσματα την ημέρα φαίνονταν καλά σε σύγκριση με εκείνα προ ολίγων μηνών. Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε 70.000 κρούσματα την ημέρα, 2.000 θανάτους καθημερινά», είπε κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής ενημέρωσης.

«Παρακαλώ ακούστε με καθαρά: Σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων, με τις μεταλλάξεις να εξαπλώνονται, υπάρχει η πιθανότητα να χάσουμε εντελώς ό,τι με κόπο έχουμε κερδίσει. Αυτές οι μεταλλάξεις αποτελούν μια πολύ πραγματική απειλή για τους ανθρώπους μας και την πρόοδό μας. Τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσετε τα κρίσιμα μέτρα που γνωρίζουμε ότι μπορούν να σταματήσουν τη διάδοση της COVID-19 στις κοινότητές μας, όχι όταν είμαστε τόσο κοντά».

Η COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), έχει αφήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και πολλούς ακόμα νοσηλευόμενους από τότε που εμφανίστηκε γύρω στις αρχές του 2020.

Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε άλλους.

Οι ιοί αλλάζουν μέσω μετάλλαξης και νέες μεταλλάξεις αναμένονται με την πάροδο του χρόνου. Μερικές μεταλλάξεις εμφανίζονται και εξαφανίζονται ενώ άλλες παραμένουν και επιμένουν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι κυριότερες μεταλλάξεις περιλαμβάνουν την B.1.1.7 από το Ηνωμένο Βασίλειο, την B.1.351 από τη Νότια Αφρική και την P.1 από τη Βραζιλία. Και οι τρεις έχουν εντοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, το Μισσούρι και η Αϊόβα πρόσφατα έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, όπως τη χρήση μάσκας και περιορισμούς χωρητικότητας για ορισμένες επιχειρήσεις.

H Δρ. Ροσέλ Γουαλένσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μιλά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου σχετικά με την απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην πανδημία της COVID-19, στην Ουάσινγκτον στις 27 Ιανουαρίου 2021. (Λευκός Οίκος μέσω AP)

 

Η Γουαλένσκι συγκαταλέγεται μεταξύ των αρμόδιων που έχουν παροτρύνει τον Αμερικάνους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, να κρατούν αποστάσεις και να λαμβάνουν άλλα προληπτικά μέτρα ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, καθώς προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε ένα πιθανό τέταρτο κύμα κρουσμάτων σε αυτήν τη χώρα. Παραμείνετε σταθεροί στα πιστεύω σας. Συνεχίστε να φοράτε την καλά τοποθετημένη μάσκα σας και να κάνετε όλες τις ενέργειες πρόληψης για την δημόσια υγεία που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν», είπε.

Σύμφωνα με τον Δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα παρουσιάσει σύντομα καθοδήγηση για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, όσον αφορά το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν μετά τη λήψη τις δεύτερης δόσης του εμβολίου της Moderna ή της Pfizer ή το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο Φάουτσι είπε στους δημοσιογράφους στην ενημέρωση ότι οι αξιωματούχοι λαμβάνουν την μετάλλαξη B.1.526 της Νέας Υόρκης «πολύ σοβαρά».

Αυτή η μετάλλαξη έχει την «ικανότητα να διαφύγει τόσο από το μονοκλωνικό αντίσωμα όσο και, σε κάποιο βαθμό, από τις περιπτώσεις αντισωμάτων που προκαλούνται από τα εμβόλια σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε.

Σχεδόν 100 εκατ. εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν διανεμηθεί σε πολιτείες από την 1η Μαρτίου, με σχεδόν 77 εκατ. άτομα να έχουν κάνει το εμβόλιο από τους περίπου 50,7 εκατομμύρια Ο ημερήσιος μέσος όρος των χορηγούμενων δόσεων ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια.

Οργανισμοί φαρμάκων ενέκριναν πρόσφατα τη λήψη του εμβολίου της Johnson & Johnson. Αξιωματούχοι αναμένουν να χορηγήσουν δόσεις αυτού του εμβολίου ήδη από την Τρίτη, με σκοπό να διανεμηθούν 20 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε