Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο περπατούν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Σότσι της Ρωσίας, στις 23 Μαΐου 2022. (Sputnik/Ramil Sitdikov/Kremlin via Reuters)

Κίεβο: Ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν πυραύλους στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία

Ένα μπαράζ πυραύλων εκτοξεύθηκε από τη Λευκορωσία το Σάββατο, καθώς το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έμπλεξε το Μινσκ στον πόλεμο, παρόλο που η Λευκορωσία έχει μείνει επισήμως έξω από τη σύγκρουση.

Περίπου στις 5 το πρωί της 25ης Ιουνίου, 20 πύραυλοι στόχευσαν το χωριό Ντέσνα στη βόρεια περιοχή Τσερνίχοφ της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη βόρεια στρατιωτική διοίκηση της χώρας. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε ζημιές σε υποδομές και δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

«Το σημερινό χτύπημα συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να τραβήξει τη Λευκορωσία ως συμμέτοχο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με το AFP.

Η Ντέσνα είναι ένα χωριό που βρίσκεται περίπου 43 μίλια βόρεια του Κιέβου και σε παρόμοια απόσταση από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, με πληθυσμό περίπου 7.500 κατοίκους.

Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το έδαφος και τον αέρα. Αφού απογειώθηκαν από μια ρωσική αεροπορική βάση, έξι βομβαρδιστικά έριξαν 12 πυραύλους κρουζ από το Πετρίκαου, μια πόλη της Λευκορωσίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης στόχους στις περιοχές του Κιέβου και του Σούμι. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την εισβολή που η επίθεση γίνεται από το έδαφος της Λευκορωσίας.

«Αριθμός ρεκόρ πυραύλων εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα το βράδυ και το πρωί: περισσότεροι από 60, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Πολλοί εκτοξεύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας. Στόχευσαν τις περιοχές Κίεβο, Λβιβ, Ζιτόμιρ, Τσερνίχοφ, Χμελνίτσκι, Ντνίπρο, Μυκολάγιεφ, Χάρκοβο», ανέφερε η δημοσιογράφος Όλγα Τοκαριούκ σε ανάρτησή της στο Twitter το Σάββατο.

Η Epoch Times επικοινώνησε με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για σχόλια.

Η Λευκορωσία έχει παραμείνει σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας, προσκαλώντας ευρεία καταδίκη και κυρώσεις από τις δυτικές δυνάμεις μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στον ρωσικό στρατό, κυρίως κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Σταθεροί υποστηρικτές

Τα τελευταία χτυπήματα έρχονται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Λευκορώσο ομόλογό του και στενό σύμμαχό του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει επίσης προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Λευκορωσία στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου.

Ισχυρός υποστηρικτής της Ρωσίας, το αυταρχικό καθεστώς του Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994. Έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι προωθεί τον «ναζισμό σε βαθμό κρατικής ιδεολογίας», ένας συνήθης ισχυρισμός της Ρωσίας για να δικαιολογήσει την εισβολή της στη χώρα.

Η υποστήριξη του Πούτιν επέτρεψε στον Λουκασένκο να παραμείνει ο μακροβιότερος εν ενεργεία Ευρωπαίος πρόεδρος και να ξεπεράσει τις προκλήσεις για την εξουσία του. Ο Λουκασένκο απαίτησε η χώρα του να συμμετέχει σε οποιαδήποτε απόφαση στον ουκρανικό πόλεμο.

«Σήμερα το πρωί, μια κατάπτυστη επίθεση κατά της [Ουκρανίας] πραγματοποιήθηκε από τον [ρωσικό] στρατό από το έδαφος της Λευκορωσίας, τόσο από ξηράς όσο και από αέρος. Ρωσικά βομβαρδιστικά, χωρίς να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, βομβάρδισαν πόλεις στις περιοχές Ζιτομίρ και Τσερνίχοφ. Ο Λουκασένκο δείχνει την αφοσίωσή του πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Πούτιν;» έγραψε ο Φράνακ Βιακόρκα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Βιακόρκα είναι σύμβουλος της Σβετλάνα Τικανόφσκαγια, της κύριας ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στον Λουκασένκο, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Λευκορωσία και να διαμείνει στην Πολωνία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα έδωσαν την πλειοψηφία στον Λουκασένκο, υπήρξαν ισχυρισμοί για εκτεταμένη νοθεία. Ο Λουκασένκο κατέστειλε τις επακόλουθες διαμαρτυρίες.

Τα πυραυλικά πλήγματα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση υπερηχητικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Συνολικά, 48 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε