Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ (Δ) συνομιλεί με τον πρώην ηγέτη Χου Τζιντάο καθώς τον βοηθούν να φύγει από την τελετή λήξης του πολιτικού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Κίνα: Απομακρύνεται ο πρώην ηγέτης της Κίνας από το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς ο Σι εδραιώνει τον έλεγχο

Ο πρώην κορυφαίος ηγέτης της Κίνας Χου Τζιντάο οδηγήθηκε απροσδόκητα έξω από την τελετή λήξης μιας σημαντικής συνεδρίασης του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο χωρίς εξηγήσεις, προκαλώντας ερωτήματα σε μια συνήθως εξαιρετικά χορογραφημένη εκδήλωση.

Ο εμφανώς αδύναμος 79χρονος καθόταν στην αριστερή πλευρά του άμεσου διαδόχου του Σι Τζινπίνγκ στην πρώτη σειρά, όταν τον πλησίασε ένα μέλος του προσωπικού, σύμφωνα με αποσπάσματα από το 20ό Συνέδριο του Κόμματος στις 22 Οκτωβρίου.

Η απροθυμία του Χου να φύγει ήταν εμφανής.

Το μέλος του προσωπικού, που φορούσε σκούρο κοστούμι και χειρουργική μάσκα, πήρε πρώτα τα γυαλιά του Χου. Με τον Σι να παρακολουθεί, έβαλε και τα δύο του χέρια κάτω από τις μασχάλες του Χου και προσπάθησε να σηκώσει τον Χου από τη θέση του.

Ο άνδρας πήρε έναν κόκκινο φάκελο που ανήκε στον Χου, καθώς ένας άλλος ανώτερος υπάλληλος έφτασε για να απομακρύνει τον Χου. Ο Χου έδειχνε μπερδεμένος και κάποια στιγμή γύρισε πίσω στη θέση του. Αντάλλαξε μια σύντομη κουβέντα με τον Σι και χτύπησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος καθόταν στα δεξιά του Σι, στον ώμο. Και οι δύο άνδρες έγνεψαν.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ (Α) παρακολουθεί καθώς ο πρώην ηγέτης Χου Τζιντάο βοηθιέται να αποχωρήσει νωρίτερα από την τελευταία συνεδρίαση του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Το όλο επεισόδιο διήρκεσε αρκετά λεπτά μπροστά σε περισσότερους από 2.000 παρευρισκόμενους. Πραγματοποιήθηκε ακριβώς την ώρα που διεθνείς δημοσιογράφοι εισέρχονταν στην αίθουσα για να καλύψουν την εκδήλωση που πραγματοποιείται δύο φορές μέσα σε μια δεκαετία, όπου ο Σι είναι έτοιμος να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία σε μια στροφή από τις κομματικές παραδόσεις.

Οι συνθήκες γύρω από την απομάκρυνση του Χου από την αίθουσα ήταν ασαφείς. Την πρώτη ημέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης, ο Χου φαινόταν ασταθής και τον βοήθησε να ανέβει στην ίδια σκηνή ένας νεαρός βοηθός.

Στην αριστερή πλευρά του Χου το Σάββατο, το ανώτερο στέλεχος Λι Ζανσού σκούπισε τον ιδρώτα από το μέτωπό του καθώς εκτυλισσόταν η σκηνή. Τακτοποίησε το κοστούμι του και σηκώθηκε για να βοηθήσει τον Χου, αλλά τον τράβηξε πίσω με ένα γρήγορο τράβηγμα ο Γουάνγκ Χούνινγκ, ο ιδεολογικός τσάρος του κόμματος που καθόταν δίπλα του.

Καθώς καθόταν, ο Χου έφτασε κάποια στιγμή στα αρχεία που ανήκαν στον Σι και βρίσκονταν ανάμεσα στους δύο στο τραπέζι. Ο Σι έβαλε το χέρι του στο έγγραφο για να το συγκρατήσει- ο υπάλληλος του προσωπικού απομάκρυνε γρήγορα το χέρι του πρώην ηγέτη από το τραπέζι και προσπάθησε και πάλι να τον σηκώσει στα πόδια του. Σχεδόν κανείς από την πρώτη σειρά δεν κουνήθηκε όταν ο Χου πέρασε από πίσω προς την έξοδο.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρακολουθεί τον πρώην πρόεδρο Χου Τζιντάο (Δ) να κάνει χειρονομίες καθώς τον βοηθούν να φύγει νωρίτερα από την τελευταία συνεδρίαση του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Κανένα ίχνος που να παραπέμπει στο περιστατικό δεν παρέμεινε στο -παρόμοιο με το Twitter- κινεζικό Weibo, , μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Η κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν περιελάμβανε τη σκηνή. Καθώς το θέμα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Δύσης, το φερέφωνο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Xinhua ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος του “έμαθε ότι ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παραστεί στην καταληκτική συνεδρίαση του 20ού Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης”.

“Όταν δεν αισθανόταν καλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το προσωπικό του, για την υγεία του, τον συνόδευσε σε ένα δωμάτιο δίπλα στον χώρο της συνεδρίασης για να ξεκουραστεί. Τώρα, είναι πολύ καλύτερα”, ανέφερε στο Twitter, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο στην Κίνα.

Αλλά πολλοί αναλυτές βλέπουν στοιχεία παιχνιδιών εξουσίας στην απότομη αποχώρηση του Χου.

“Βάζοντας τον Χου Τζιντάο να φύγει νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να κρατήσει τον Χου στο σκοτάδι για το τι θα προκύψει από την ψηφοφορία”, δήλωσε στους Epoch Times ο εξόριστος Κινέζος αντιφρονών Γουάνγκ Τζουντάο. “Τον έσυραν ουσιαστικά έξω”.

Ένα από τα τελευταία πράγματα που είδε ο Χου στο συνέδριο ήταν η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας 205μελούς Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα προχωρήσει στον καθορισμό της επόμενης ομάδας των βασικών ηγετών την Κυριακή, όταν ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει την κορυφαία θέση του. Από τον πυρήνα των 25 κορυφαίων αξιωματούχων της προηγούμενης ηγετικής ομάδας, μόνο 12 θα παραμείνουν στην εξουσία. Ούτε ο πρωθυπουργός, ο προστατευόμενος του Χου που κάποτε θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του κόμματος, ούτε ο Λι Ζανσού, ο επικεφαλής του τελετουργικού νομοθετικού σώματος της χώρας, δεν μπήκαν στη λίστα.

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (Δ) παρακολουθεί τον πρώην ηγέτη Χου Τζιντάο (Κ) να αγγίζει τον ώμο του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ (2ος Α) καθώς αποχωρεί από την τελετή λήξης του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

 

Οι αξιωματούχοι τροποποίησαν το καταστατικό του κόμματος κατά την απουσία του Χου για να συμπεριλάβουν μία γλώσσα που πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα αναβαθμίσει το κύρος του Σι.

Ο Φενγκ Τσονγί, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ στις κινεζικές σπουδές και επικριτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, πιστεύει ότι ο Σι ήθελε ο Χου να φύγει από τη μέση καθώς κινείται για να εδραιώσει την εξουσία.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Χου το 2006, οι κεντρικές κινεζικές αρχές εξέδωσαν έναν κανόνα που απαγόρευε στους Κινέζους αξιωματούχους -συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων ηγετών- να κατέχουν την ίδια θέση για περισσότερες από δύο θητείες. Ο κανόνας αυτός απουσιάζει από το σημερινό καταστατικό του κόμματος.

Ο Χου θα μπορούσε “να βγάλει αυτό το έγγραφο για να αντιμετωπίσει τον Σι: αυτός είναι ο κανονισμός του κόμματος, γιατί δεν τον ακολουθείς;”, δήλωσε ο Φενγκ.

(Πίσω από αριστερά) Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο πρώην ηγέτης Χου Τζιντάο, τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου Λι Ζανσού, Γουάνγκ Χουνίνγκ, Χαν Ζενγκ και ο πρώην πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο χειροκροτούν καθώς ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποκλίνεται στους αντιπροσώπους πριν εκφωνήσει ομιλία κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 16 Οκτωβρίου 2022. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

 

Στην ομιλία του Σι κατά την έναρξη του συνεδρίου, η οποία διήρκεσε λίγο λιγότερο από δύο ώρες, οι σύνεδροι χειροκρότησαν πάνω από 30 φορές. Ο Χου έδειξε ελάχιστο ενθουσιασμό να συμμετάσχει στο χειροκρότημα. Όταν ο Σι υποκλίθηκε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Χου ήταν ο μόνος που κράτησε τα χέρια του ενωμένα μπροστά.

Ο Luo Ya συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε