Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Liang Xiaojun. (The Epoch Times)

Κίνα: Δικηγόρος χάνει την άδειά του αφού εξόργισε το κινεζικό καθεστώς υπερασπιζόμενος τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ

Το κινεζικό καθεστώς ανακάλεσε την άδεια άσκησης δικηγορίας του δικηγόρου Λιάνγκ Σιαοτζούν στις 16 Δεκεμβρίου, επειδή υπερασπιζόταν τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν τεθεί υπό κράτηση για τις πεποιθήσεις τους.

«Είστε ο διευθυντής του δικηγορικού γραφείου Beijing Daoheng και επαγγελματίας δικηγόρος. Αλλά αρνηθήκατε δημοσίως ότι το Φάλουν Γκονγκ είναι αίρεση και συνεχίσατε να υποστηρίζετε το Φάλουν Γκονγκ», έγραψε το δικαστικό γραφείο του Πεκίνου στην απόφαση ανάκλησης.

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια αρχαία κινεζική πνευματική πρακτική που αποτελείται από απλές, αργές ασκήσεις διαλογισμού και διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Η δημοτικότητά της αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90, με 70 έως 100 εκατομμύρια οπαδούς να βρίσκονται στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της εποχής.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1999, το κινεζικό καθεστώς ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία διώξεων σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την ειρηνική πρακτική.

«Είχα επαφή με ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ όταν ήμουν στην Κίνα. Μπορούσα σαφώς να αισθανθώ ότι έγιναν πιο υπεύθυνοι μετά την εξάσκηση. Κυνηγούν την αλήθεια», δήλωσε ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, γνωστός Κινέζος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξόριστος δικηγόρος, στην κινεζική έκδοση της Epoch Times στις 15 Δεκεμβρίου, την επομένη της ανάκλησης της άδειας του Λιάνγκ. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) σχεδίασε το έγκλημα για τον δικηγόρο Λιάνγκ Σιαοτζούν. Απλώς δημιούργησε ένα έγκλημα και το χρησιμοποίησε για να διώξει έναν δικηγόρο».

Ο Γου Σαοπίνγκ, Κινέζος δικηγόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στην Epoch Times στις 16 Δεκεμβρίου ότι είναι ειρωνικό το γεγονός ότι το κινεζικό δικαστικό σύστημα ανακάλεσε την δικηγορική άδεια του Λιανγκ επειδή υπερασπίστηκε το Φάλουν Γκονγκ.

«Ούτε το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, ούτε οποιοδήποτε άλλο κινεζικό κυβερνητικό όργανο δημοσίευσε οποιοδήποτε έγγραφο που να ονομάζει το Φάλουν Γκονγκ αίρεση. Πώς γίνεται το δικαστικό γραφείο του Πεκίνου να είχε αυτόν τον ορισμό;», αναρωτήθηκε ο Γου.

Κινέζοι έστειλαν λουλούδια στον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιάνγκ Σιαοτζούν του οποίου ανακλήθηκε η δικηγορική άδεια, στο Πεκίνο, στις 16 Δεκεμβρίου 2021. (Liang Xiaojun)

 

«Αυτή η ανάκληση είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο του λεγόμενου “κράτους δικαίου” στην Κίνα υπό αυτό το κομμουνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Ερπίνγκ Ζανγκ, εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα στη Νέα Υόρκη, στην Epoch Times στις 20 Δεκεμβρίου. «Αυτό το κομμουνιστικό καθεστώς παραβιάζει το άρθρο 36 του Συντάγματος της Κίνας, το οποίο αναφέρει: ‘Οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας απολαμβάνουν την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων’».

Ο Ζανγκ δήλωσε ότι ο Λιανγκ, ένας ευρέως σεβαστός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασκούσε το συνταγματικό του δικαίωμα να υπερασπιστεί τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους ευσυνείδητους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ΚΚΚ», προέτρεψε ο Ζανγκ.

Ένας σεβαστός δικηγόρος

Ο Λιανγκ απέκτησε πτυχίο από το Hebei Normal University το 1995 και πτυχίο νομικής από το China University of Political Science and Law το 2000. Από τότε, είναι δικηγόρος στο Πεκίνο.

Τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες, ο Λιανγκ εκπροσώπησε αμέτρητους ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες, φυλακισμένους συνείδησης και ακτιβιστές.

Πριν ανακληθεί η άδειά του, ο Λιανγκ υπερασπιζόταν την Σου Να, ποιήτρια, ζωγράφο και ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ στο Πεκίνο, και 10 συναδέλφους της.

«Αγώνας δρόμου με τον χρόνο! Προσπάθησα να τελειώσω όλα τα πράγματα πριν ανακληθεί η άδειά μου», έγραψε ο Λιανγκ στο Twitter στις 15 Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, πήγε στο κέντρο κράτησης για να συναντηθεί με την Σου και να την ενημερώσει για την επικείμενη ανάκληση. «Εκείνη [η Σου] ανησυχούσε για μένα και ρωτούσε συνεχώς για την κατάστασή μου», έγραψε ο Λιανγκ.

Ο Λιανγκ υπερασπιζόταν επίσης τον Σου Τζιγιόνγκ, έναν διακεκριμένο Κινέζο ακτιβιστή και νομικό που κρατήθηκε επειδή συνέχισε να επιδιώκει το κράτος δικαίου στην Κίνα.

Ο Λιανγκ είπε κάποτε σε δημοσιογράφο των New York Times το 2016 γιατί υπερασπίζεται γενναία τους αντιφρονούντες. Είπε χαρακτηριστικά: «Τα δικαιώματα των ανθρώπων καταπατούνται. … Δεν μπορώ να το αγνοήσω [αυτό]».

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Λιανγκ, Σιε Γιανγί, δήλωσε στην Epoch Times στις 14 Δεκεμβρίου ότι το κινεζικό καθεστώς θέλει να φιμώσει τους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θέλει να υπερασπιστεί τον Λιανγκ.

«Το Δημόσιο Κέντρο Νομικών Υπηρεσιών του Πεκίνου αρνήθηκε να με αφήσει να συμμετάσχω στην ακρόαση στην αρχή. Συνεχίζαμε να λέμε στο κέντρο ότι το σύνταγμα και ο νόμος μου έδιναν το δικαίωμα να εισέλθω στην ακρόαση. [Μετά από περίπου μία ώρα] το κέντρο τελικά μου επέτρεψε να εισέλθω», δήλωσε ο Σιε.

Οι Λιάνγκ Σιαοτζούν (Κέντρο), Σιε Γιανγί (3ος Αριστερά), Γιανγκ Χουί (2ος Αριστερά), Γουανγκ Γιού (Αριστερά) και άλλοι Κινέζοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται μπροστά από το Κέντρο Δημόσιας Νομικής Υπηρεσίας του Πεκίνου στο Πεκίνο, στις 14 Δεκεμβρίου 2021. (Ευγενική προσφορά του Xie Yanyi)

 

Στις 14 Δεκεμβρίου, ο Γουάνγκ Γιου, ο Γιανγκ Χουί και αρκετοί άλλοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων πήγαν στην ακρόαση για να υποστηρίξουν τον Λιανγκ, αλλά στους περισσότερους από αυτούς δεν επετράπη η είσοδος στο κέντρο. Ο Γουάνγκ είπε ότι άλλοι δικηγόροι και ακτιβιστές δεν μπορούσαν καν να φτάσουν λόγω της παρέμβασης του καθεστώτος.

«Ο Λι Νταουέι από την πόλη Τιενσουί στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού συνελήφθη όταν έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό. Αρκετοί δικηγόροι δεν τόλμησαν να έρθουν αφού έλαβαν την προειδοποίηση από το δικαστικό γραφείο του Πεκίνου», δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Όλοι οι δικηγόροι μας είναι σοκαρισμένοι [για την ανάκληση της άδειας του Λιανγκ]. Ο [Λιανγκ] Σιαοτζούν είναι ένας ήρεμος και ευγενικός δικηγόρος. Το καθεστώς δεν μπορεί καν να φιλοξενήσει έναν δικηγόρο σαν αυτόν! Αυτό δείχνει ότι το καθεστώς έχει θέσει μια πιο αυστηρή κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Γιανγκ στην Epoch Times.

Ο Γιάνγκ εξήγησε ότι ο Λιάνγκ δεν γινόταν συναισθηματικός με τους Κινέζους δικαστικούς λειτουργούς όταν αντιμετώπιζε αδικίες. Προσπαθούσε πάντα να χρησιμοποιεί τους κινεζικούς νόμους και κανόνες όταν μιλούσε με τους αξιωματούχους. Με άλλα λόγια, ο Λιάνγκ σεβόταν τους αξιωματούχους ακόμη και όταν αυτοί δεν συμπεριφέρονταν σύμφωνα με τους νόμους.

Η Σιάο Σι συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε