Μια νεαρή γυναίκα εξαφανίστηκε στην επαρχία Τζιανγκσί της Κίνας, εν μέσω νομικών ενεργειών που είχε αναλάβει εναντίον ψυχιατρικού νοσοκομείου, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, κρατούσε και κακοποιούσε υγιείς ανθρώπους.
Η αγνοούμενη γυναίκα, η Λι Γισουέ, ισχυρίστηκε επίσης ότι το ψυχιατρικό νοσοκομείο παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνεννόηση με την αστυνομία.
Η κα Λι τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης μέσω της ζωντανής μετάδοσης βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκάλυπταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ανθρώπων χωρίς ψυχικές ασθένειες, οι οποίοι κρατούνταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τζιανγκσί.
Μέσω των νομικών της ενεργειών, η κα Λι ορκίστηκε να αμφισβητήσει τα δικαστικά και ιατρικά συστήματα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ). Έχει κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη της κινεζικής κοινής γνώμης.
Η καταγγελία της προέκυψε από τη δική της, προσωπική εμπειρία τόσο με την αστυνομία όσο και με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τζιανγκσί.
Τον Μάρτιο του 2022, η κα Λι πήγε στο αστυνομικό τμήμα της οδού Ντινγκόνγκ στην πόλη Ναντσάνγκ της επαρχίας Τζιανγκσί για να καταγγείλει μια αστική διαφορά, αλλά το αστυνομικό τμήμα αρνήθηκε να καταγράψει την υπόθεση. Ωστόσο, ένας υπαστυνόμος, με το επώνυμο Λάι, είπε στην κα Λι να τον συναντήσει σε ένα ξενοδοχείο για να συζητήσουν για την καταγραφή της υπόθεσης. Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα κινεζικών μέσων ενημέρωσης, η κα Λι πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει ότι ο Λάι της επιτέθηκε σεξουαλικά στο ξενοδοχείο.
Πριν περάσει ένας μήνα, η αστυνομία του αστυνομικού τμήματος της οδού Ντινγκόνγκ έστειλε με τη βία την κα Λι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Τζιανγκσί και την έκλεισε εκεί για 56 ημέρες.
Αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, η κα Λι το μήνυσε για ιατρική αμέλεια, δηλώνοντας ότι η υποχρεωτική νοσηλεία της στο νοσοκομείο ήταν παράνομη.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δίκη της υπόθεσής της, αλλά το δικαστήριο δεν έλαβε καμία απόφαση επί του θέματος.
Μετά τη μη έκδοση απόφασης, η κα Λι συνέχισε να μιλάει στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής σύντομων βίντεο Kuaishou, αντίστοιχη του TikTok, όπου αποκάλυψε τα εγκλήματα που βίωσε και είδε μέσα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ κατηγόρησε την αστυνομία και το νοσοκομείο για συμπαιγνία στη δίωξη Κινέζων πολιτών.
Πριν από τη δεύτερη δίκη στις 23 Μαΐου, ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων έκανε αναρτήσεις στο λογαριασμό Kuaishou της κας Λι για να δείξουν την υποστήριξή τους. Ορισμένοι πολίτες πήγαν στο δικαστήριο την ημέρα της δίκης, αλλά οι αρχές τους απαγόρευσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση της μονοήμερης διαδικασίας, η κα Λι εξαφανίστηκε και έκτοτε δεν υπάρχουν νέα της.
Πολλοί Κινέζοι άφησαν μηνύματα στο λογαριασμό Kuaishou της κας Λι, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την ασφάλειά της και την υποστήριξή τους προς αυτήν. «Αγωνίζεσαι για ένα κράτος δικαίου στην Κίνα για όλους μας – συνέχισε!», αναφέρει ένα μήνυμα.
Ένας δημοσιογράφος των Epoch Times τηλεφώνησε στο περιφερειακό δικαστήριο της λίμνης Τσινγκσάν της πόλης Ναντσάνγκ στις 27 Μαΐου, με βάση τις νομικές πληροφορίες που η κα Λι δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί τους.
Εγκλήματα μέσα στα κινεζικά ψυχιατρικά νοσοκομεία
Στα βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα Λι αποκάλυψε ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τζιανγκσί κρατείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν είναι ψυχικά άρρωστοι και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους βγάλουν από εκεί.
Σε ένα βίντεο αναφέρει ότι οι νοσοκόμες στο ψυχιατρείο είναι πολύ βίαιες, δένοντας τους ανθρώπους στο κρεβάτι και μην επιτρέποντάς τους να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να λερώνουν τα παντελόνια τους.
Η κα Λι είπε ότι στην αρχή δεν καταλάβαινε γιατί την έκλεισαν στο ψυχιατρείο επειδή κατήγγειλε τη σεξουαλική επίθεση του υπαστυνόμου, αλλά όταν είδε κι άλλους υγιείς ανθρώπους να στέλνονται εκεί από την αστυνομία για διάφορους λόγους, συνειδητοποίησε ότι η περίπτωσή της δεν ήταν η χειρότερη.
Είπε ότι κάποιοι άνθρωποι οδηγήθηκαν στο ψυχιατρείο επειδή διαπληκτίστηκαν με το προσωπικό του κοινοτικού γραφείου του ΚΚΚ κατά την υποβολή αίτησης για κάποια άδεια πρόσβασης, κάποιοι κλείστηκαν από την αστυνομία επειδή υπέβαλαν καταγγελίες και κάποιοι κλείστηκαν επειδή διαπληκτίστηκαν με την αστυνομία.
Σε ένα άλλο βίντεο, αποκαλεί το ψυχιατρικό νοσοκομείο «ιδιωτική φυλακή» του ΚΚΚ.
Η κα Λι αποκάλυψε επίσης ότι απειλήθηκε πολλές φορές από την αστυνομία επειδή μήνυσε τον αστυνομικό.
Ο διευθυντής του αστυνομικού τμήματος της οδού Ντινγκόνγκ απείλησε ακόμη και τους γονείς της, λέγοντας: «Αν η κόρη σας τολμήσει να κάνει ξανά μήνυση αφού βγει από το ψυχιατρείο, θα τη στείλω σε φρενοκομείο αντί για το ψυχιατρείο Τζιανγκσί και θα την κλείσω εκεί μέσα μέχρι την ημέρα που θα πεθάνει».
Αντιμέτωπη με διάφορες παρακολουθήσεις, εκφοβισμούς και απειλές από την αστυνομία, η κα Λι συνέχισε να αποκαλύπτει τις βάναυσες μεθόδους των αρχών, που χρησιμοποιούν τα ψυχιατρεία για τη δίωξη υγιών Κινέζων πολιτών.
Η κα Λι δήλωσε, σε βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά, ότι ο λόγος για τον οποίο όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την έκβαση της υπόθεσής της είναι επειδή το θέμα αυτό αφορά την προσωπική ελευθερία κάθε Κινέζου.
«Μπορούν να με κλείσουν σε ψυχιατρική κλινική σήμερα, και μπορούν να κλείσουν εσάς αύριο. Η αστυνομία και τα ψυχιατρεία βρίσκονται σε συνεννόηση», είπε.
Χώροι κράτησης
Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί πολλές περιπτώσεις που το ΚΚ Κίνας κρατούσε μη ψυχικά ασθενείς πολίτες σε ψυχιατρεία.
Ο Λιν Σενγκλιάνγκ, Κινέζος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος έχει καταφύγει στην Ευρώπη, αποκάλυψε ότι ο ανεξάρτητος συγγραφέας Γουάνγκ Γιουπίνγκ απελευθερώθηκε πρόσφατα από ψυχιατρική κλινική στην Κίνα, όπου κρατούνταν και του χορηγούσαν με τη βία άγνωστα φάρμακα. Ο κος Γουάνγκ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας διάφορους τρόπους για τον τερματισμό της μονοκομματικής δικτατορίας του ΚΚΚ.
Το 2022, ο κάτοικος της Τσενγκντού Τζου Σουάνγκ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις απόψεις του για τα δρακόντεια μέτρα που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του COVID-19. Απήχθη από το σπίτι του από την αστυνομία και μεταφέρθηκε βίαια σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου κρατήθηκε για περισσότερες από 40 ημέρες.
Ο κος Τζου είπε στους Epoch Times ότι εκεί τον έγδυσαν, τον έδεσαν, του έκαναν ηλεκτροσόκ, του έκαναν ένεση με δηλητήριο και του έδωσαν να καταπιεί άγνωστα φάρμακα.
Ο κος Τζου βρίσκεται σήμερα στον Καναδά, όπου διαμαρτύρεται μπροστά από το κινεζικό προξενείο για τις διώξεις του καθεστώτος μέσω των ψυχιατρείων. Στις 25 Μαΐου, ο κος Τζου κάλεσε όλους μέσω X να πάνε στα κινεζικά προξενεία για να δείξουν την υποστήριξή τους στην κα Λι.
Ο Λάι Τζιανπίνγκ, πρώην δικηγόρος του Πεκίνου και πρόεδρος της Συμμαχίας της Κίνας για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη στον Καναδά, δήλωσε στους Epoch Times ότι πρέπει να υπάρχει κάποια δύναμη πίσω από την εξαφάνιση της κας Λι που να σχετίζεται με τη νομική υπόθεση. Την κρατούν και πάλι παράνομα, είπε.
Ο κος Λάι είπε ότι είχε δει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις όταν ήταν δικηγόρος στο Πεκίνο.
«Πρόκειται για μια τυπική βίαιη καταστολή απλών Κινέζων πολιτών από τους σκληρούς αξιωματούχους του ΚΚΚ. Είναι μια κατάφωρη και σοβαρή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κινέζων πολιτών», τόνισε.
«Υιοθέτησαν τη ‘μέθοδο του εγκλεισμού των ασθενών σε ψυχιατρική κλινική’, η οποία πρέπει γίνεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για παράνομη κράτηση – μιλώντας πιο σοβαρά, πρόκειται για απαγωγή», δήλωσε ο κος Λάι.
Στις 14 Μαρτίου, μια ανεξάρτητη κινεζική ιστοσελίδα για τα δικαιώματα, η Civil Rights and Livelihood Watch, δημοσίευσε το «2023 China Mental Health and Human Rights Year-end Report», όπου αναφέρεται ότι το να αποκαλούν κάποιον ψυχικά άρρωστο και να τον κλείνουν σε ψυχιατρική κλινική παραμένει ένα χρήσιμο μέσο για τις αρχές του ΚΚΚ, προκειμένου να διατηρήσουν την πολιτική σταθερότητα και να καταστείλουν τους αντιφρονούντες και τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άγνωστος αριθμός Κινέζων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, οπαδών της παραδοσιακής πρακτικής που ακολουθεί τις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας, έχουν επίσης οδηγηθεί βίαια σε ψυχιατρικά νοσοκομεία σε όλη την Κίνα από τις κομμουνιστικές αρχές. Στα νοσοκομεία έχουν υποστεί βασανιστήρια και έχουν δεχθεί δια της βίας ενέσεις με άγνωστα φάρμακα, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές μόνιμες βλάβες στην υγεία τους.
Του Alex Wu, με τη συμβολή της Li Rui.
Επιμέλεια: Αλία Ζάε