Πέμπτη, 10 Οκτ, 2024
Γονείς περιμένουν έξω από ένα σχολείο στο Τονγκλιάο, στη βόρεια περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας, στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

ΚΙΝΑ: Η συστηματική επίθεση κατά της μογγολικής ταυτότητας συνεχίζεται στη Νότια Μογγολία

Η απαγόρευση της μογγολικής γλώσσας στα σχολεία και η κατάργηση βιβλίων αντανακλούν τις συνεχείς προσπάθειες της Κίνας να διαγράψει τη μογγολική γλώσσα και ιστορία από την περιοχή που έχει προσαρτήσει

Η χρήση της μογγολικής γλώσσας στα σχολεία της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας έχει ανασταλεί πλήρως, μετά από μια τριετή μεταβατική διαδικασία. Η κίνηση αυτή προκαλεί σε πολλούς εθνοτικούς Μογγόλους ανησυχία όσον αφορά τη μετάδοση του μογγολικού πολιτισμού στις νεότερες γενιές.

«Πρόκειται για μια συστηματική και σχεδιασμένη πολιτική της κυβέρνησης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) για την εξάλειψη της μογγολικού έθνους», δήλωσε ο Ενγκεμπατού Τογκοτσόγκ, Μογγόλος ακτιβιστής με έδρα τις ΗΠΑ, σχετικά με την υποχρεωτική μετάβαση, η οποία χρεώνεται ως «δίγλωσση εκπαίδευση». Ο κος Ενγκεμπατού είναι διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Νοτίων Μογγόλων (SMHRIC) με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι Μογγόλοι ακτιβιστές εκτός Κίνας συχνά αναφέρονται στην πατρίδα τους ως Νότια Μογγολία και όχι ως Εσωτερική Μογγολική Αυτόνομη Περιοχή, όπως αποκαλείται από το Πεκίνο.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, όλα τα σχολεία της Μογγολίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα μανδαρινικά, ανέφερε η SMHRIC στην ιστοσελίδα της.

Τον Απρίλιο, η ομάδα δήλωσε ότι είχε αποκτήσει μια ηχητική καταγραφή από μια συνάντηση γονέων-δασκάλων στην πρωτεύουσα της Εσωτερικής Μογγολίας Χοχότ. Στην ηχογράφηση, ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωνε τους γονείς ότι «σύμφωνα με την οδηγία της κεντρικής κυβέρνησης, όλα τα μογγολικά σχολεία της περιοχής θα χρησιμοποιούν την εθνική κοινή γλώσσα [κινέζικα] ως γλώσσα διδασκαλίας από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους».

«Η μογγολική γλώσσα είναι το τελευταίο σύμβολο της μογγολικής εθνικής ταυτότητας, αλλά τώρα η κυβέρνηση [του ΚΚΚ] [παραβιάζει] τα γλωσσικά δικαιώματα, μη επιτρέποντας στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα στα σχολεία», δήλωσε ο κος Ενγκεμπατού στην Epoch Times στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στις αρχές Αυγούστου του 2020, με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών των δημοτικών σχολείων, το Πεκίνο προώθησε τη «δίγλωσση εκπαίδευση δεύτερης γενιάς», απαιτώντας από τα δημοτικά εθνοτικά σχολεία της Εσωτερικής Μογγολίας να χρησιμοποιούν το τυποποιημένο διδακτικό υλικό του Υπουργείου Παιδείας του ΚΚΚ για τα μαθήματα της γλώσσας, της ηθικής, της ιστορίας και της διοίκησης. Τα σχολεία έπρεπε να σταματήσουν τη χρήση και τη διδασκαλία της τοπικής γλώσσας στα συγκεκριμένα μαθήματα και να χρησιμοποιούν αντ’ αυτού τα μανδαρινικά.

Φέτος, το Πεκίνο οριστικοποίησε τη μετάβαση στα μανδαρινικά, αφαιρώντας σχεδόν εντελώς τη μογγολική γλώσσα από το επίσημο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Protestors hold banners and wave the Mongolian flag during a protest in Ulaanbaatar, the capital of Mongolia, against Chinese policies in the neighboring Chinese province of Inner Mongolia, China, on Oct. 1, 2020. (Byambasuren Byamba-Ochir /AFP via Getty Images)
Διαδηλωτές κρατούν πανό και ανεμίζουν τη μογγολική σημαία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Ουλάν Μπατόρ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας, ενάντια στις κινεζικές πολιτικές στη γειτονική κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας, την 1η Οκτωβρίου 2020. (Byambasuren Byamba-Ochir /AFP μέσω Getty Images)

 

Η αρχική ανακοίνωση, το 2020, προκάλεσε μια σειρά διαμαρτυριών που οδήγησαν στη σύλληψη δεκάδων γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων αξιωματούχων.

Στη συνέχεια, το ΚΚΚ επιτηρούσε αυστηρά την περιοχή της Μογγολίας για να αποφύγει περισσότερες μαζικές διαμαρτυρίες. Τα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίθηκαν, με τις τοπικές ομάδες WeChat να απενεργοποιούνται προσωρινά, δήλωσε ο κος Ενγκεμπατού.

Η «δίγλωσση εκπαίδευση δεύτερης γενιάς» σημαίνει στην πραγματικότητα εκπαίδευση σχεδόν εξ ολοκλήρου στα μανδαρινικά, είπε ο κος Ενγκεμπατού.

Η προσέγγιση του ΚΚΚ, συνέχισε, «είναι μια τυπική μέθοδος πολιτιστικής γενοκτονίας, που στοχεύει στην εξάλειψη της μογγολικής γλώσσας, του πολιτισμού και των συμβόλων ταυτότητας, έτσι ώστε οι Μογγόλοι να μην μπορούν να αναδείξουν τη μογγολική τους ταυτότητα».

Οι Μογγόλοι αποτελούν σχεδόν το 20% του πληθυσμού της Εσωτερικής Μογγολίας των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Διαγράφοντας τη μογγολική ιστορία

Εκτός από το να εμποδίζει τα παιδιά να μαθαίνουν μογγολικά στο σχολείο, σύμφωνα με τον κο Ενγκεμπατού, το Πεκίνο επιτίθεται και στα βιβλία που σχετίζονται με τη μογγολική ιστορία.

«Τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες [και] τα βιβλιοπωλεία … δεν επιτρέπεται να διανέμουν εκδόσεις, βιβλία [και] περιοδικά στη μογγολική γλώσσα», είπε.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η «Γενική ιστορία των Μογγόλων», ένα έργο έξι τόμων του συγγραφέα Μανσάνγκ Ταϊτσούντ από την Εσωτερική Μογγολία. Η Ιστορία του κυκλοφορεί από το 2004 και αρχικά επαινέθηκε από τις κινεζικές αρχές.

Ωστόσο, στις 25 Αυγούστου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια ανακοίνωση από την Ένωση Εκδόσεων Βιβλίων της Αυτόνομης Περιφέρειας της Εσωτερικής Μογγολίας, η οποία ζητούσε από τα μέλη της να σταματήσουν την έκδοση της «Γενικής ιστορίας των Μογγόλων» και να το «βγάλουν από τα ράφια το συντομότερο δυνατό». Το έργο κατηγορήθηκε για «ιστορικό μηδενισμό».

Οι περιορισμοί επεβλήθησαν μετά από την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Εσωτερική Μογγολία τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κινέζος ηγέτης τόνισε τη σημασία της εμπέδωσης του αισθήματος της κινεζικής εθνικής ταυτότητας στους 6 εκατομμύρια Μογγόλους της περιοχής.

Tourists walk past a sand sculpture of Genghis Khan as they tour the Xiangshawan, also called Resonant Sand Bay, in Baton, Inner Mongolia, on July 16, 2007. (China Photos/Getty Images)
Τουρίστες μπροστά από ένα γλυπτό άμμου του Τζένγκις Χαν, καθώς περιηγούνται στο Σιανγκσαουάν, που ονομάζεται επίσης Κόλπος της Ηχηρής Άμμου, στο Μπατόν της Εσωτερικής Μογγολίας, στις 16 Ιουλίου 2007. (China Photos/Getty Images)

 

Οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το κρατικό βιβλιοπωλείο Σινχουά στο Χοχότ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι τα βιβλία είχαν αφαιρεθεί από τα ράφια.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, ένας δημοσιογράφος της Epoch Times επικοινώνησε με ένα μέλος του προσωπικού του Εκδοτικού Οίκου Παίδων και Νέων της Εσωτερικής Μογγολίας. Το μέλος του προσωπικού δήλωσε ότι ο εκδοτικός οίκος είχε λάβει ειδοποίηση για την απόσυρση του βιβλίου, επικαλούμενος έναν αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι οι ιστορικές πτυχές του βιβλίου είχαν γραφτεί «λανθασμένα» και ότι το βιβλίο περιείχε ένα «πολιτικό λάθος». Ο εκδοτικός οίκος ήλεγχε τις άλλες εκδόσεις του βιβλίου, δήλωσε ο υπάλληλος.

Εξαλείφοντας τη νομαδική ζωή

Η γεωγραφία της Εσωτερικής Μογγολίας, με τις στέπες και τα οροπέδια της, γέννησε έναν μοναδικό νομαδικό τρόπο ζωής, ο οποίος περνούσε από γενιά σε γενιά για χιλιάδες χρόνια.

Herdsmen throw a sheep for sale onto a truck at the Yuejin Commune in Inner Mongolia, on August 8, 2006. (China Photos/Getty Images)
Βοσκοί της κοινότητας Γιουετζίν ρίχνουν βάζουν πρόβατα σε φορτηγό. Εσωτερική Μογγολία, 8 Αυγούστου 2006. (China Photos/Getty Images)

 

Ωστόσο, από το 2003, το Πεκίνο εφαρμόζει πολιτικές «οικολογικής μετανάστευσης», με αποτέλεσμα τη συνολική απαγόρευση της βόσκησης στα λιβάδια του Θιβέτ, του Τσινγκάι, του Σιντζιάνγκ, του Σιτσουάν και της Εσωτερικής Μογγολίας. Το 2013, το κομμουνιστικό καθεστώς κήρυξε «το τέλος του νομαδικού πολιτισμού» με τη «μετεγκατάσταση της τελευταίας ομάδας των 1,2 εκατομμυρίων νομάδων κτηνοτρόφων».

«Δεν υπάρχουν πλέον νομαδικές περιοχές με την πραγματική έννοια στη Νότια Μογγολία και κανένας κτηνοτρόφος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα βοσκοτόπια της. Συχνά έρχονται (οι αρχές του ΚΚΚ) για να πιάσουν τις αγελάδες και τις κατσίκες και οι βοσκοί συχνά συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και τους επιβάλλονται πρόστιμα», δήλωσε ο κος Ενγκεμπατού.

Ο κος Ενγκεμπατού συνέδεσε την καταπίεση των Θιβετιανών νομάδων με την καταπίεση άλλων εθνικών μειονοτήτων, λέγοντας ότι «το ΚΚΚ δεν ασκεί πολιτική γενοκτονίας μόνο στο Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ, αλλά και στη Νότια Μογγολία».

Πολιτικές και εθνοτικές διώξεις

Ο κος Ενγκεμπατού περιέγραψε πώς ήταν τα πράγματα όταν το ΚΚΚ πήρε την εξουσία το 1949, όπου ένας μεγάλο μέρος της μογγολικής ελίτ διώχθηκε εξαιτίας της πολιτικής εκκαθάρισης του ΚΚΚ από τους «εθνικοδεξιούς». Υπενθύμισε το διαβόητο «Επεισόδιο της Εσωτερικής Μογγολίας», μια μαζική πολιτική εκκαθάριση που διήρκεσε από το 1967 έως το 1969. Το αποκάλεσε «μια τυπική σφαγή, κατά την οποία τουλάχιστον 100.000 Μογγόλοι έχασαν τη ζωή τους». Το ΚΚΚ εξαφάνισε αργότερα τον παραδοσιακό νομαδικό τρόπο ζωής στη Μογγολία, είπε.

Το «Επεισόδιο της Εσωτερικής Μογγολίας», επίσης γνωστό ως περιστατικό εκκαθάρισης του Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος της Εσωτερικής Μογγολίας, ήταν μια μαζική πολιτική εκκαθάριση που διεξήχθη υπό την αιγίδα του στρατηγού του ΚΚΚ Τενγκ Χαϊτσίνγκ κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και η οποία στράφηκε κατά του πρώην Κινέζου αντιπροέδρου Ουλάνου, ο οποίος ήταν τότε ο κομματικός ηγέτης της Εσωτερικής Μογγολίας.

Ο Ουλάνου, ο «Κόκκινος γιος», ήταν το ψευδώνυμο του στρατηγού Γιουν Ζε, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο να τεθεί η Εσωτερική Μογγολία υπό τον έλεγχο του ΚΚΚ. Ο Ουλάνου κατείχε εξέχουσα θέση στην πολιτική ζωή της Εσωτερικής Μογγολίας. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, κατηγορήθηκε ότι κυβερνούσε την Εσωτερική Μογγολία σαν ένα «ανεξάρτητο βασίλειο», κατηγορήθηκε ως «αντι-κομματικός ακτιβιστής» και διώχθηκε μαζί με αμέτρητους ανθρώπους που θεωρήθηκαν οπαδοί του.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων και των θανάτων που προέκυψαν από το «Επεισόδιο της Εσωτερικής Μογγολίας». Εκτιμάται ότι 20.000 έως 100.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου με μεθόδους πολύ φρικιαστικές για να τις περιγράψουμε εδώ. Εκατοντάδες χιλιάδες συνελήφθησαν κατά την εκκαθάριση.

Τα περισσότερα θύματα ήταν Μογγόλοι, είπε ο κος Ενγκεμπατού.

Των Lynn Xu και Xin Ning

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε