Καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να θερμαίνεται, η αλληλεπίδραση της Μόσχας με το Πεκίνο έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, εν μέσω των ολοένα και πιο απειλητικών ενεργειών του κινεζικού καθεστώτος προς την Ταϊβάν.
Στις 14 Φεβρουαρίου, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου εάν η Κίνα σκοπεύει να προβεί σε ενέργειες παρόμοιες με των ΗΠΑ για την απομάκρυνση όλου του προσωπικού από την πρεσβεία τους στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν (Wang Wenbin) είπε ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι η κινεζική πρεσβεία και τα προξενεία λειτουργούν επί του παρόντος κανονικά.
Είπε επίσης ότι για να λυθεί το ουκρανικό ζήτημα, όλοι πρέπει να επιστρέψουν στη «Νέα Συμφωνία του Μινσκ» και κάλεσε όλες τις πλευρές να κρατήσουν λογική σκέψη και να αποφύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις και προωθούν την κρίση.
Εν μέσω της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ βρήκαν την ευκαιρία να συναντηθούν αυτοπροσώπως. Όταν μιλούσε για τις σινο-ρωσικές σχέσεις, ο Σι χρησιμοποίησε τις λέξεις «μαζί» και «πλάι-πλάι» για να περιγράψει τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και δημοσίευσε την «Κοινή Δήλωση για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας».
Σε απάντηση στις τοποθετήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι εάν η Κίνα αποφασίσει να υποστηρίξει οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τότε η Κίνα «θα καταλήξει να έχει μέρος του τιμήματος».
Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επέκρινε την Κίνα ότι είναι «ανατριχιαστικά σιωπηλή απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στα ουκρανικά σύνορα». Στις 15 Φεβρουαρίου, προέτρεψε την Κίνα να καταγγείλει τη Ρωσία. «Σημειώνω ότι η κινεζική κυβέρνηση, μαζί με τη ρωσική κυβέρνηση, έχουν συνενωθεί σε αυτό το θέμα και ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε.
Όμως η κατάσταση είναι περίπλοκη. Σύμφωνα με τον Σου Τζου Γιουν (Su Tzu-Yun), Διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας Στρατιωτικής Στρατηγικής και Βιομηχανίας στην Ταϊβάν, «η Μόσχα και το Πεκίνο δεν είναι πραγματικοί στρατηγικοί εταίροι», είπε στην κινεζική έκδοση της The Epoch Times.
«Εστιάζουν μόνο σε βραχυπρόθεσμα διπλωματικά συμφέροντα. Από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική άποψη, είναι αδύνατο για την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν μια πραγματική επιθετική και αμυντική συμμαχία».
Σε αποκλειστική συνέντευξη σε ινδικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζόσεφ Γου, υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, είπε ότι η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να επηρεάσει τον ανταγωνισμό μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχικής εξουσίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η Ταϊβάν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο αν η κομμουνιστική Κίνα θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να εισβάλει στην Ταϊβάν όταν οι δυτικοί σύμμαχοι αποσπώνται από τη ρωσική απειλή στην Ουκρανία.
Ο Λι Τζενγκ-σιού (Li Zheng-xiu), συνεργάτης ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Πολιτικής της Ταϊβάν, είπε ότι το Πεκίνο και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικότητα παρατηρούν ο ένας τον άλλον.
«Η ουκρανική κρίση είναι πλέον ένας δείκτης. Η Κίνα θα παρατηρήσει την απάντηση των ΗΠΑ ως βάση για να κρίνει τις μελλοντικές συμπλοκές με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς· οι ΗΠΑ παρακολουθούν επίσης αν η Κίνα θα περιμένει μια ευκαιρία για να κλιμακώσει τη στρατιωτική της απειλή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».
Ο Λι Γιου-ταν (Li You-tan), καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Chengchi της Ταϊβάν, πιστεύει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η κομμουνιστική Κίνα γνωρίζουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία και στην Ταϊβάν θα οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο, με πολύ σοβαρές συνέπειες. Αντίθετα, χρησιμοποιούν ακραία πίεση για να δείξουν τις επεκτατικές τους φιλοδοξίες στον έξω κόσμο, προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη κυριαρχία τους στο εσωτερικό.
Ο Σου Τζου Γιουν πιστεύει ότι εάν η Κίνα και η Ρωσία υιοθετήσουν στρατηγική συνεργασία σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, θα τονίσει απλώς ότι είναι ένας «απολυταρχικός άξονας» θα πυροδοτήσει αντίμετρα από τις δυτικές χώρες, το οποίο μπορεί να μην είναι επωφελές για αυτές μακροπρόθεσμα.
Οι Lin Cenxin και Luo Ya συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.