Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
(Από αριστερά) Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι απεικονίζονται στην 11η Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, στις 14 Νοεμβρίου 2019. (Sergio Lima/AFP via Getty Images)

Κίνα και Ρωσία πιέζουν για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των BRICS

Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών BRICS – μιας πενταμελούς συμμαχίας που περιλαμβάνει τις αντίστοιχες χώρες τους, καθώς και την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Η Κίνα επιδιώκει να προωθήσει τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική συνεργασία στο πλαίσιο της συμμαχίας, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λιου Κουν στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των BRICS στις 8 Απριλίου. Κάλεσε τα μέλη των BRICS να ενισχύσουν τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κίνα θα μοιραστεί πληροφορίες και θα πραγματοποιήσει ανταλλαγές εμπειριών στις επενδύσεις σε υποδομές μεταξύ των μελών.

«Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες BRICS διατήρησαν ισχυρή δυναμική συνεργασίας και συνέβαλαν σημαντικά στη βελτιστοποίηση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και στην τόνωση της επανεκκίνησης και της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Λιου.

Η Κίνα, η οποία ανέλαβε την προεδρία των BRICS στις αρχές του 2022, πρόκειται να φιλοξενήσει την 14η σύνοδο κορυφής των BRICS αργότερα φέτος, το θέμα της οποίας είναι η δημιουργία εταιρικών σχέσεων υψηλής ποιότητας και η κήρυξη μιας νέας εποχής ανάπτυξης. Τα έθνη BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει κυρώσεις από τα δυτικά έθνη, πιέζει συγκεκριμένα για τη χρήση εθνικών νομισμάτων και την ενσωμάτωση των συστημάτων πληρωμών στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Οι κυρώσεις έχουν επιδεινώσει τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στη συνάντηση των BRICS στις 8 Απριλίου. Καταστρέφουν επίσης τα θεμέλια του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού και διεθνούς νομισματικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο ΗΠΑ, είπε.

«Αυτό μας ωθεί στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες στους ακόλουθους τομείς: τη χρήση εθνικών νομισμάτων για εξαγωγές-εισαγωγές, την ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών και των καρτών, το δικό μας σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης των BRICS», δήλωσε ο Σουλίνοφ.

Έθνη των BRICS, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενδέχεται να επιδιώξουν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που προσφέρει η Ρωσία, παρακάμπτοντας παράλληλα τις οικονομικές συνέπειες των δυτικών κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανή μια αξιοσημείωτη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών που δεν εκφράζονται σε δολάρια και ευρώ, δήλωσε στην Epoch Times ο Ρος Κένεντι, ανώτερος συνεργάτης του Securities Studies Group και ιδρυτής της Fortis Analysis.

Ο Κένεντι δήλωσε ότι οι BRICS θα αποτελέσουν τον άξονα της αυξανόμενης ενοποίησης μεταξύ των εθνών που τελικά θα σχηματίσουν ένα μπλοκ που θα ανταγωνίζεται τις δυτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

«Βλέπουμε την ανάδυση μιας σφαίρας οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία θα έρθει σε αντίθεση με αυτό που είναι περισσότερο μια αγγλόσφαιρα ή μια διατλαντικού τύπου συμμαχία μεταξύ του Καναδά, των ΗΠΑ και των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ», είπε.

«Νομίζω ότι καθώς θα κοιτάμε πίσω σε τρία, πέντε, δέκα χρόνια, θα δούμε ότι πρόκειται πραγματικά για δύο πλήρως διαμορφωμένα οικονομικά μπλοκ που έχουν κάποιο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους, όπου είναι απαραίτητο».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε