Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα σε στιγμιότυπο από βίντεο που κυκλοφόρησε στις 24 Ιουλίου 2023. (CCTV μέσω Reuters/Screenshot μέσω The Epoch Times)

Κίνα και Ρωσία στέλνουν πολεμικά πλοία κοντά στην Αλάσκα σε πρωτοφανή κοινή επίδειξη δύναμης

Πολεμικά πλοία από μια κοινή ναυτική επιχείρηση Κίνας-Ρωσίας προσέγγισαν τις ακτές της Αλάσκας την περασμένη εβδομάδα σε αυτό που έχει περιγραφεί ως η μεγαλύτερη συνδυασμένη ρωσο-κινεζική ομάδα μάχης που έχει πλησιάσει ποτέ τις αμερικανικές ακτές.

Ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν (R-Alaska) ανέφερε σε δήλωσή του στις 5 Αυγούστου ότι 11 ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν από κοινού πλησίασαν τις ακτές της Αλάσκας, σε αυτό που ο νομοθέτης αποκάλεσε «άλλη μια υπενθύμιση ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας με επικεφαλής τους δικτάτορες του Πεκίνου και της Μόσχας».

Ο κ. Σάλιβαν, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News στις 5 Αυγούστου ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κινητοποίησε τέσσερα αντιτορπιλικά για να συνοδεύσει τα κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία μακριά από τα αμερικανικά παράκτια ύδατα.

Ο νομοθέτης σημείωσε ότι το περασμένο καλοκαίρι, μια παρόμοια, αν και μικρότερης κλίμακας επιχείρηση έλαβε χώρα στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας.

«Δεδομένου ότι η αντίδρασή μας ήταν χλιαρή, ενθάρρυνα έντονα τους ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες να είναι έτοιμοι με μια πολύ πιο ισχυρή αντίδραση» σε περίπτωση άλλης παρόμοιας άσκησης, δήλωσε ο κ. Σάλιβαν σε δήλωση που ακολούθησε.

Είπε επίσης ότι «δήλωσε ενθαρρυμένος» για το γεγονός ότι αυτή η τελευταία εισβολή αντιμετωπίστηκε με μια σθεναρή απάντηση που έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα» στην Κίνα και τη Ρωσία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα διστάσουν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα στην Αλάσκα».

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή επιχείρηση παραμένουν ελάχιστες. Ενώ η Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα επιβεβαίωσης και περισσότερων λεπτομερειών από την Epoch Times, εκπρόσωπος δήλωσε στη Wall Street Journal ότι, εκτός από τα ναυτικά σκάφη, επιστρατεύτηκαν επίσης αμερικανικά εναέρια μέσα.

«Τα εναέρια και θαλάσσια μέσα υπό τις διαταγές μας διεξήγαγαν επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η περιπολία παρέμεινε σε διεθνή ύδατα και δεν θεωρήθηκε απειλή», ανέφερε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Κάτι κακό έρχεται»

Σύμφωνα με ειδικούς, η επιχείρηση Κίνας-Ρωσίας ήταν η μεγαλύτερη που έχει προσεγγίσει ποτέ τις αμερικανικές ακτές.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνδυασμένη ρωσο-κινεζική ομάδα μάχης που έχει πλησιάσει ποτέ τις αμερικανικές ακτές», δήλωσε ο Μπρεντ Σάντλερ, ανώτερος ερευνητής στο Heritage Foundation και απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, γνωστή παλαιότερα ως Twitter.

«Κάτι μοχθηρό προς τα εδώ έρχεται …»

Επανέλαβε την άποψη για την τεράστια κλίμακα της κοινής επιχείρησης σε συνέντευξή του στο Fox News.

«Αυτό είναι πρωτοφανές όσον αφορά το μέγεθος και την έκταση αυτής της κοινής ναυτικής δύναμης επιχειρήσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, που εργάζονται πολύ στενά μαζί», δήλωσε ο κ. Σάλιβαν στο κανάλι.

«Είτε ζείτε στην Αλάσκα, όπως εγώ, είτε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, μια πολύ μεγάλη ομάδα δράσης επιφανείας μεταξύ των δύο κύριων αντιπάλων μας, που ανιχνεύει πολύ κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ανησυχητική».

Σημείωσε ότι πιστεύει ότι η επιχείρηση δείχνει ότι οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας γίνονται «όλο και πιο επιθετικοί» στη στάση τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε