Κυριακή, 28 Απρ, 2024
H oικονομική περιοχή Λουτζιαζούι στη Σαγκάη. (getty images)

Κίνα: Οι μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά δεν θα αποτρέψουν την επερχόμενη οικονομική κρίση

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) πρότεινε μια σειρά μέτρων για την αναζωογόνηση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς στις 18 Αυγούστου, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την υποτονική κινεζική οικονομία και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της.

Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που παρουσίασε η CSRC περιλαμβάνουν τη μείωση των τελών διεκπεραίωσης συναλλαγών τίτλων και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού προμήθειας των εταιρειών κινητών αξιών, την περαιτέρω επέκταση του πεδίου εφαρμογής των στόχων χρηματοδότησης με περιθώριο κέρδους και δανεισμού τίτλων, τη βελτίωση του συστήματος μείωσης των μετόχων, τη βελτιστοποίηση της εποπτείας των συναλλαγών, την αύξηση της ευκολίας και της ομαλότητας των συναλλαγών, καθώς και την έρευνα για την κατάλληλη επέκταση των ωρών διαπραγμάτευσης της αγοράς μετοχών Α και της αγοράς ομολόγων ανταλλαγής.

Υποσχέθηκε επίσης τη στήριξη της επαναγοράς μετοχών και ενθάρρυνε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις για τη στήριξη μιας χρηματιστηριακής αγοράς.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα, η μεγάλη κινεζική οικονομική ιστοσελίδα Caixin.com ανέφερε ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, το Χρηματιστήριο της Σενζέν και το Χρηματιστήριο του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν περαιτέρω τα τέλη διεκπεραίωσης συναλλαγών τίτλων από τις 28 Αυγούστου.

Η οικονομία της Κίνας παραμένει υποτονική και η αγορά ακινήτων συνεχίζει να καταποντίζεται, με τους κολοσσούς της αγοράς ακινήτων να κηρύσσουν στάση πληρωμών ο ένας μετά τον άλλο. Ο όμιλος Evergrande Group κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 17 Αυγούστου, γεγονός που σόκαρε την αγορά. Το κινεζικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να είναι αδύναμο, το ρενμίνμπι έχει υποτιμηθεί απότομα και ο χρηματοπιστωτικός γίγαντας Zhongrong Trust αντιμετωπίζει επίσης χρεοκοπία.

A woman walks on a street in front of the Beijing office of Zhongrong International Trust Co, partly owned by Zhongzhi Enterprise Group, in Beijing on August 17, 2023. (Greg Baker/AFP via Getty Images)
Άποψη των γραφείων της Zhongrong International Trust Co, η οποία ανήκει εν μέρει στον όμιλο Zhongzhi Enterprise Group. Πεκίνο, 17 Αυγούστου 2023. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

 

Τα κινεζικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών Α, των μετοχών του Χονγκ Κονγκ, των κινεζικών εννοιολογικών μετοχών και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του RMB, συνέχισαν να πέφτουν και τα ξένα κεφάλαια επίσης αποσύρονταν συνεχώς. Η εμπιστοσύνη των παγκόσμιων επενδυτών στα κινεζικά κεφάλαια έχει φτάσει στο ναδίρ και οι παγκόσμιοι επενδυτές αναρωτιούνται αν το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς θα διασώσει τις κινεζικές εταιρείες που έχουν χρεοκοπήσει.

Η CSRC απάντησε σε 10 ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα στις 18 Αυγούστου, αλλά δεν έδωσε καμία λύση στα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο την αγορά.

Όσον αφορά το ζήτημα του τέλους χαρτοσήμου, η CSRC άφησε μόνο να εννοηθεί ότι, μόλις εγκριθεί από τις ανώτερες αρχές, η ρυθμιστική αρχή μπορεί να μειώσει το τέλος χαρτοσήμου για όλες τις συναλλαγές τίτλων. «Ιστορικά, το μέτρο αυτό έχει συμβάλλει στη μείωση του κόστους συναλλαγών και στην αναζωογόνηση της αγοράς», δήλωσε η CSRC στους δημοσιογράφους.

Η αγορά ζήτησε επίσης το σύστημα Τ+0 (διαπραγμάτευση την ίδια ημέρα). Στην Κίνα επί του παρόντος ισχύει το σύστημα συναλλαγών Τ+1.

Η CSRC δήλωσε ότι η εφαρμογή της διαπραγμάτευσης Τ+0 σε αυτό το στάδιο μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο κερδοσκοπίας και χειραγώγησης της αγοράς. Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της διαπραγμάτευσης T+0 δεν είναι ώριμο.

Τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά

«Αυτά τα μέτρα θα έχουν ελάχιστα αποτελέσματα, καθώς είναι επιφανειακά και δεν λύνουν το θεμελιώδες πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης της Κίνας», δήλωσε η «Αντικειμενική ματιά στα οικονομικά» (Cold Eye on Finance), ένας διαδικτυακός οικονομικός εμπειρογνώμονας, στην Epoch Times στις 18 Αυγούστου.

«Παρόλο που η μείωση των τελών διακίνησης και ορισμένα προνομιακά μέτρα χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν επενδυτές να εισέλθουν στο χρηματιστήριο, στην πραγματικότητα είναι για να δελεάσουν τους πάντες να αναλάβουν το χάος.»

Και πρόσθεσε: «Επειδή όλα τα περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα βρίσκονται σε ύφεση -είτε πρόκειται για την αγορά ακινήτων είτε για το χρηματιστήριο είτε για τις κινεζικές επιχειρήσεις που βυθίζονται- πώς μπορεί να είναι καλό το χρηματιστήριό της;»

Οι Financial Times επικαλούνται αναλυτές που δήλωσαν σχετικά με τα μέτρα ότι «η έκκληση για περισσότερες επαναγορές μετοχών θα βοηθήσει στην τόνωση του κλίματος βραχυπρόθεσμα, ακόμη και αν είναι απίθανο να αντιμετωπίσει πλήρως την κακοδαιμονία που επικρέμεται πάνω από τις κινεζικές αγορές».

Δεκαετίες ύφεσης μπροστά μας

Η «Αντικειμενική ματιά στα οικονομικά» δήλωσε: «Το θεμελιώδες πρόβλημα στην Κίνα τώρα δεν είναι το ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επενδύσουν στο χρηματιστήριο για να το αναζωογονήσουν, αλλά το πόσο σοβαρή είναι η οικονομική κρίση στην Κίνα.»

Χρησιμοποίησε ως παραδείγματα την πτώχευση της Evergrande και την αθέτηση πληρωμών της Country Garden. «Όσον αφορά την αγορά ακινήτων της Κίνας, η 30ετής φούσκα της αγοράς ακινήτων σκάει και μάλιστα ολοένα και πιο γρήγορα. Οι περισσότερες εταιρείες ακινήτων στην Κίνα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πτώχευσης.»

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσαν τα μέσα ενημέρωσης της ηπειρωτικής Κίνας, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων έχασαν πάνω από 460 δισεκατομμύρια γιουάν (63,2 δισεκατομμύρια δολάρια) αξίας της αγοραίας αξίας τους. Μεταξύ των 100 κορυφαίων εταιρειών ακινήτων της Κίνας με χρηματιστηριακή αξία, 70 εταιρείες είδαν την αγοραία αξία τους να μειώνεται. Η Sunac China, της οποίας η αγοραία αξία συρρικνώθηκε περισσότερο, σημείωσε πτώση 68,28%.

An aerial view shows the 39 buildings developed by China Evergrande Group that authorities have issued a demolition order on in Hainan Province, China on Jan. 6, 2022. (Aly Song/Reuters)
Τα 39 κτίρια που αναπτύσσονται από τον όμιλο China Evergrande Group στην επαρχία Χαϊνάν και για τα οποία οι αρχές έχουν εκδόσει εντολή κατεδάφισης. Κίνα, 6 Ιανουαρίου 2022. (Aly Song/Reuters)

 

Η χρεοκοπία των κολοσσών της αγοράς ακινήτων έχει επεκταθεί και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μέχρι τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, 106 καταπιστευματικά προϊόντα έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, συνολικής αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων γιουάν (6,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων), εκ των οποίων τα στοιχεία του ενεργητικού που σχετίζονται με επενδύσεις σε ακίνητα αντιστοιχούσαν στο 74%. Υπήρξαν επίσης αθετήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα πέρυσι.

«Τώρα η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης της Κίνας και όλοι ανησυχούν για το σκάσιμο της φούσκας της κινεζικής αγοράς ακινήτων», δήλωσε η «Αντικειμενική ματιά στα οικονομικά».

«Η κρίση της αγοράς ακινήτων, η τραπεζική κρίση και το πρόβλημα του τοπικού χρέους της Κίνας, όταν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι συνδυάζονται, τα ζητήματα της κινεζικής οικονομίας δεν μπορούν να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα. Αυτή η ύφεση μπορεί να διαρκέσει για μία ή δύο δεκαετίες ή ακόμη και τριάντα χρόνια.»

Security personnel stand in front of China's Banking Regulatory Commission in Beijing, China, on Aug. 6, 2018, after Chinese police aggressively quashed a planned protest against losses sustained by peer-to-peer (P2P) lending platforms. (Greg Baker/AFP via Getty Images)
Προσωπικό ασφαλείας μπροστά από την Τραπεζική Ρυθμιστική Επιτροπή της Κίνας στο Πεκίνο, μετά από τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία προγραμματισμένης διαμαρτυρίας κατά των ζημιών που υπέστησαν οι πλατφόρμες δανεισμού peer-to-peer (P2P). Κίνα, 6 Αυγούστου 2018. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

 

Πιστεύει ότι «είναι πιθανό το ΚΚΚ να μην μπορέσει να επιβιώσει από αυτή την κρίση. Στο παρελθόν, ο υπόλοιπος κόσμος ερχόταν να το σώσει σε στιγμές κρίσης. Για παράδειγμα, όταν η οικονομία ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, το ΚΚΚ ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και τεχνολογίες για να επιβιώσει. Το 1998, πολλοί άνθρωποι απολύθηκαν και η οικονομία φαινόταν να καταρρέει με την τραπεζική κρίση. Ωστόσο, επετράπη στην Κίνα να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, γεγονός που την έσωσε».

«Αλλά τώρα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να σώσει την οικονομία της Κίνας. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια μεγάλη κατάρρευση και η οικονομική κρίση της Κίνας μπορεί να ξεσπάσει επίσημα. Αυτή τη φορά, το ΚΚΚ δεν θα επιβιώσει.»

Προειδοποίησε: «Αν κάποιος θέλει να επενδύσει τώρα, δεν πρέπει να μπει στο κινεζικό χρηματιστήριο.»

 

Του Alex Wu, με τη συμβολή των Cheng Jing και Luo Ya

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε