Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Μαχητικά αεροσκάφη J-10 της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατά τη διάρκεια της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Αεροπορίας και Αεροδιαστημικής της Κίνας στο Τζουχάι (Zhuhai) της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ στις 11 Νοεμβρίου 2014. (Reuters/Alex Lee)

Κινεζικά αεροσκάφη εισέρχονται στην ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Εννέα κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) λίγες ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Ταϊβάν παρενέβησαν ως απάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) στέλνει συνεχώς τέτοιες εισβολές στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προφανή προσπάθεια να εκφοβίσει και να εξουθενώσει τον στρατό της Ταϊβάν.

Η παραβίαση της Πέμπτης σηματοδότησε τη 13η παραβίαση αυτόν τον μήνα, αλλά ήταν πολύ μικρή σε σχέση  με την τελευταία μεγάλης κλίμακας παραβίαση στα τέλη Ιανουαρίου, όταν το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έστειλε 39 αεροσκάφη στην ζώνη αεράμυνάς της Ταϊβάν (ADIZ).

Το ΚΚΚ ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν, η οποία είναι αυτοδιοικούμενη από το 1949, είναι μια αποσχισθείσα επαρχία. Ο ηγέτης του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ έχει ορκιστεί να «επανενώσει» το νησί με την ηπειρωτική χώρα και αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση βίας για κάτι τέτοιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι η τελευταία εισβολή αποτελούνταν από οκτώ μαχητικά και ένα αεροσκάφος αναγνώρισης.

Το περιστατικό σημειώνεται καθώς η ηγεσία της κυβέρνησης της Ταϊβάν παρακολουθεί με ανησυχία τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας πιστεύουν ότι η διεθνής απάντηση σε αυτή την κρίση θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες όσον αναφορά τη στρατηγική του ΚΚΚ για μια μελλοντική εισβολή στην Ταϊβάν.

Με βάση αυτό, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει ένα σύμβολο μιας μεγαλύτερης πάλης μεταξύ του απολυταρχισμού και του δημοκρατικού τρόπου ζωής. Κάτι που η ηγεσία της Ταϊβάν ήθελε να επισημάνει.

«Ο λαός και η κυβέρνηση της Ταϊβάν στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», έγραψε σε tweet ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε. «Η αρχή της αυτοδιάθεσης δεν μπορεί να διαγραφεί με ωμή βία».

Ταϊβανέζικα μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι αεράμυνας αναπτύχθηκαν για την παρακολούθηση της εισβολής της Πέμπτης, μια τυπική απάντηση.

Η Ταϊπέι δεν έχει αναφέρει ασυνήθιστη κίνηση στρατευμάτων από το ΚΚΚ. Όμως η κυβέρνηση του νησιού αύξησε το επίπεδο συναγερμού και ζήτησε αυξημένη ετοιμότητα μάχης.

Η προοπτική εισβολής από την Κίνα έχει εγείρει ανησυχίες όσον αναφορά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών περί της λεγόμενης «στρατηγικής ασάφειας», όπου ούτε έχουν επιβεβαιώσει ούτε έχουν αρνηθεί ανοιχτά την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική υπεράσπιση του νησιού. Ωστόσο, βάσει του νόμου του 1979 για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στο νησί τα μέσα για τη διατήρηση των δυνατοτήτων αυτοάμυνας.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ομάδα Trafalgar τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, υποστήριξε μια πιθανή στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του ΚΚΚ.

Τον Οκτώβριο, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ – βεν ορκίστηκε ότι το αυτοδιοικούμενο νησί θα υπερασπιστεί τα εδάφη του και τον «ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής» του από την επιθετικότητα του ΚΚΚ πάση θυσία.

Του Andrew Thornebrooke

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε