Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Καυσαέρια βγαίνουν από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα κοντά στην Νταντόνγκ, στη βόρεια επαρχία Σιανσί της Κίνας, στις 19 Νοεμβρίου 2015. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Κινεζικές επιχειρήσεις καταγγέλλονται για παραποίηση δεδομένων εκπομπών αερίων

Η ανεξέλεγκτη απάτη με τα δεδομένα άνθρακα απειλεί τις πράσινες φιλοδοξίες της Κίνας

Η περιβαλλοντική υπηρεσία της Κίνας κατονόμασε τέσσερις εταιρείες που παραποίησαν τις εκθέσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς η απάτη των δεδομένων συνεχίζει να υπονομεύει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της χώρας, ένας πρώην υπάλληλος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κίνας ανέλυσε τις αιτίες.

Στις 14 Μαρτίου, το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας (MEE) δήλωσε ότι οι οργανισμοί επαλήθευσης δεδομένων παραποίησαν τις εκθέσεις και τις ημερομηνίες δοκιμών, τα δεδομένα εκπομπών και τα αποτελέσματα του αποτυπώματος του άνθρακα. Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από μια τρίμηνη εκστρατεία που ξεκίνησε το υπουργείο τον περασμένο Οκτώβριο και αποσκοπούσε στην επαλήθευση της ακρίβειας των εκθέσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που υποβλήθηκαν από τοπικούς φορείς σε εθνικό επίπεδο.

Η εταιρεία επαλήθευσης δεδομένων Zhongtan Nengtou Tech Co. με έδρα το Πεκίνο κατηγορήθηκε για «κατασκευή ψευδών δειγμάτων άνθρακα» και «παραποίηση και πλαστογράφηση εκθέσεων δοκιμών». Μια δεύτερη εταιρεία, η Liaoning Dongmei Testing and Analysis Research Institute, κατηγορήθηκε επίσης για παραποίηση των εκθέσεων δοκιμών.

Δύο άλλες εταιρείες, η SinoCarbon Innovation & Investment Co με έδρα το Πεκίνο και η Qingdao Xinuo Renewable της επαρχίας Shandong, κατηγορήθηκαν ξεχωριστά για «συγγραφή διαστρεβλωμένων και ανακριβών συμπερασμάτων», σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την έκθεση του MEE.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το περιφερειακό υπουργείο Περιβάλλοντος της Εσωτερικής Μογγολίας κοινοποίησε σε έναν πελάτη της Zhongtan Nengtou, την Inner Mongolia Erdos High-Tech Materials, την ψευδή έκθεση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το περιστατικό ακολουθήθηκε από μια τρίμηνη εκστρατεία για να ξετρυπώσει περισσότερες απάτες στα δεδομένα εκπομπών.

Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, το εθνικό υπουργείο Περιβάλλοντος οργάνωσε 31 ομάδες εργασίας για την εποπτεία και την επιθεώρηση της ακρίβειας των δεδομένων άνθρακα που υποβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε μεγάλες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών και ελέγχου εκπομπών στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τις κρατικές τοπικές ειδήσεις της Κίνας.

Η βραχυπρόθεσμη έρευνα αποκάλυψε δόλιες πρακτικές που σχετίζονται με τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες επαλήθευσης δεδομένων.

Ο σχολιαστής τρεχουσών υποθέσεων Λι Τζιέ, δήλωσε ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι εκστρατείες που ξεκίνησαν από πολιτικές ανάγκες και ότι η απάτη με τα δεδομένα δεν είναι κάτι καινούργιο στην Κίνα. Πιστεύει ότι αυτή η ερευνητική επιχείρηση είναι πιθανότατα προσχεδιασμένη, καθώς οι αρχές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι αυτές οι εταιρείες έχουν ιστορικό παραποίησης δεδομένων και η απαγγελία κατηγοριών είναι ένα τέχνασμα για να δείξουν ότι κάνουν κάτι για τις εκπομπές.

Άνθρωποι φορούν μάσκες κατά μήκος ενός δρόμου κατά τη διάρκεια νέφους στις 18 Νοεμβρίου 2021, στο Πεκίνο της Κίνας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. (Lintao Zhang/Getty Images)

 

Ένας κρατικός πάροχος ενεργειακών πληροφοριών και υπηρεσιών, η China Energy Net, δήλωσε ότι τα ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα για τις εκπομπές είναι η προϋπόθεση και το θεμέλιο της εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μιας πλατφόρμας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των εταιρειών στην Κίνα. Ωστόσο, η απάτη με τα δεδομένα έχει προκαλέσει χάος στις αγορές εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Γκαο Φένγκγι, πρώην υπάλληλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας και διδάκτωρ περιβαλλοντικής προστασίας, εξήγησε στην Epoch Times τις δύο κύριες αιτίες του χάους στην κινεζική αγορά εμπορίας άνθρακα.

«Πρώτον, το ΚΚΚ συχνά αλλάζει τις πολιτικές του λόγω πολιτικών αναγκών. Δεν υπάρχουν σταθερά πρότυπα και είναι δύσκολο για τις τοπικές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν. Δεύτερον, εάν οι επιδόσεις μιας περιοχής δεν πληρούν τα εθνικά πρότυπα αξιολόγησης, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις θέσεις των τοπικών αξιωματούχων. Προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς τους, η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να παραποιήσει τα δεδομένα», δήλωσε ο Γκάο.

«Όταν εργαζόμουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, διατηρούσαμε δύο σύνολα δεδομένων. Το ένα ταίριαζε με την εθνική απαίτηση για υποβολή και το άλλο ήταν τα πραγματικά δεδομένα. Κάναμε σχέδια εργασίας με βάση τα πραγματικά δεδομένα».

 Οι φιλόδοξοι στόχοι της Κίνας για το κλίμα

Στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα τον Απρίλιο του 2021, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ισχυρίστηκε ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα φτάσει σε μια «κορύφωση» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές και να φτάσει στην «ουδετερότητα του άνθρακα» μέχρι το 2060. Ο Σι ζήτησε από τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες να παράσχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη.

Τον Ιούλιο του 2021, το εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ETS) της Κίνας έκανε το ντεμπούτο του, καθώς 4,1 εκατομμύρια τόνοι ποσοστώσεων διοξειδίου του άνθρακα αξίας περίπου 32 εκατομμυρίων δολαρίων άλλαξαν χέρια, όπως ανέφερε το Reuters. Το ETS είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε ποσοστά και παρέχει οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες που μειώνουν τις εκπομπές. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δικαιώματα που κατανέμονται με βάση τα ιστορικά επίπεδα εκπομπών και την παραγωγή.

Παρόλο που ισχυρίζεται ότι δίνει κίνητρα στους φορείς εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα να μειώσουν τις εκπομπές, πριν και μετά την έναρξη του ETS, διαπιστώθηκαν και συνεχίζουν να αναδύονται περιπτώσεις απάτης με δεδομένα διοξειδίου του άνθρακα στην κινεζική αγορά.

Στην πρώτη μεγάλη υπόθεση απάτης που αποκαλύφθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Ιούλιο του 2021, η εταιρεία επαλήθευσης δεδομένων Zhongtan Nengtou είχε παράσχει στην Inner Mongolia Erdos High-Tech Materials πλαστές εκθέσεις δοκιμής δειγμάτων άνθρακα και παραποιημένες εκθέσεις για 11 άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με την κρατική πλατφόρμα περιβαλλοντικών ειδήσεων της Κίνας, οι παραποιημένες εκθέσεις δοκιμών μπορούν να μειώσουν το κενό της Erdos High-Tech Materials στην ποσόστωση εκπομπών για το 2019 κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους, μειώνοντας τα έξοδά της κατά περίπου 15,76 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γκάο πιστεύει ότι κάθε χρόνο θα αποκαλύπτονται περισσότερες περιπτώσεις απάτης.

Προκλήσεις στην πράσινη πολιτική

Ο Γκάο χρησιμοποίησε την Ιαπωνία ως παράδειγμα.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Ιαπωνίας λειτουργούν κυρίως με πυρηνική ενέργεια και έχουν σχετικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την επίτευξη της αιχμής του άνθρακα και της ουδετερότητας του άνθρακα. Αντίθετα, η Κίνα βασίζεται κυρίως σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που αποτελούν την κύρια πηγή εκπομπών. Επιπλέον, οι βόρειες επαρχίες της, βασίζονται επίσης στον άνθρακα για θέρμανση. Ως εκ τούτου, θα ήταν πρόκληση και δαπανηρό για την Κίνα να προσαρμόσει τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας ώστε να γίνει πιο πράσινη.

Ένας Κινέζος αγρότης εργάζεται στο χωράφι του δίπλα σε έναν κρατικό, ανθρακικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Χουαινάν, στην επαρχία Άνχουι, στην Κίνα, στις 15 Ιουνίου 2017. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, η Κίνα παραμελεί σε μεγάλο βαθμό την πτυχή της προστασίας του περιβάλλοντος σε πολλές δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της, σύμφωνα με τον Γκάο.

«Οι εγκαταστάσεις περιβαλλοντικής προστασίας της Κίνας είναι απλώς για επίδειξη. Για παράδειγμα, στα τέλη απόρριψης λυμάτων που εισπράττει από τους πολίτες της, μόνο το 20 τοις εκατό διατίθεται στην πραγματικότητα για την επεξεργασία λυμάτων, εκ των οποίων το 7 τοις εκατό δαπανάται για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και το υπόλοιπο 13 τοις εκατό είναι μπόνους για τους υπαλλήλους της», δήλωσε ο Γκάο.

«[Μπορεί η Κίνα] να επιτύχει την αιχμή του άνθρακα μέχρι το 2030; Είναι αδύνατο», δήλωσε ο Γκάο. «Για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ότι το ΚΚΚ δεν μπορεί να το κάνει. Είναι ότι δεν θα το κάνει».

Η ουδετερότητα του άνθρακα αναφέρεται στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό μπορεί να γίνει με την εξισορρόπηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την απομάκρυνσή του (συχνά μέσω αντιστάθμισης του άνθρακα) ή με την εξάλειψη των εκπομπών από την κοινωνία (η μετάβαση στην «οικονομία μετά τον άνθρακα»). Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος εκπέμπων αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, θα επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2060.

Το «Emission Peak» αναφέρεται στον στόχο της Κίνας να φτάσει τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2) σε ένα μέγιστο επίπεδο περίπου μέχρι το 2030. Ωστόσο, ο Σι έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας κατά «τουλάχιστον» 65% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε