Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Κινέζοι χριστιανοί προσεύχονται κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικης λειτουργίας σε καθολική εκκλησία στο Πεκίνο στις 24 Δεκεμβρίου 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

Κινέζοι Χριστιανοί που παραμένουν στην Ταϊλάνδη ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ εν μέσω φόβων απέλασης

Μια χριστιανική ομάδα, η οποία διέφυγε από τις θρησκευτικές διώξεις στην Κίνα το 2019 και αναζήτησε καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, ζητά τώρα άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αντιμετωπίζει πιθανή απέλαση από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.

Περίπου 60 μέλη της Ιεράς Μεταρρυθμιστικής Εκκλησίας της Σενζέν, γνωστής και ως Εκκλησία του Μέιφλαουερ, έφυγαν από την Κίνα τον Οκτώβριο του 2019 για να γλιτώσουν από τις θρησκευτικές διώξεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Ζήτησαν άσυλο στη Νότια Κορέα, αλλά απορρίφθηκαν μετά από τρία χρόνια δικαστικών διαδικασιών. Τον Αύγουστο του 2022, η ομάδα μετακόμισε στην Ταϊλάνδη με τουριστική βίζα και υπέβαλε αίτηση υπό το καθεστώς του πρόσφυγα στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης φέρεται να αρνήθηκε να ανανεώσει τις τουριστικές βίζες τους, σύμφωνα με την αμερικανική χριστιανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα 21Wilberforce, θέτοντας την ομάδα σε κίνδυνο απέλασης στην Κίνα, όπου η ασφάλεια και η ελευθερία τους θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

Ο Τρέντ Μάρτιν, συντονιστής υπεράσπισης και κατάρτισης της 21Wilberforce, συναντήθηκε με τα μέλη της εκκλησίας και τον πάστορα στην Ταϊλάνδη τον περασμένο μήνα, όπου ενημερώθηκε για την έκταση των προσπαθειών του ΚΚΚ να «φιμώσει» την εκκλησία.

«Ήταν εκπληκτικό να ακούσω από πρώτο χέρι τα όρια στα οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι διατεθειμένο να φτάσει για να φιμώσει μια εκκλησία που απλά θέλει να λατρεύει ειρηνικά τον Θεό σε μια ελεύθερη χώρα», δήλωσε ο Μάρτιν σε μια ανάρτηση.

Είπε ότι οι πιστοί είχαν δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα από το ΚΚΚ να επιστρέψουν στην ηπειρωτική χώρα, ακόμα και την περίοδο που ζούσαν στη Νότια Κορέα.

Καθολικοί προσεύχονται στην καθολική εκκλησία της Παναγίας της Βασιλικής της Σεζάν στη Σαγκάη στις 24 Μαΐου 2013. (Peter Parks/AFP via Getty Images)

 

«Ακόμη και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό στην Ταϊλάνδη, εξακολουθούν να φοβούνται ότι το ΚΚΚ θα στείλει πράκτορες για να τους απαγάγουν ή θα πιέσει τις αρχές της Ταϊλάνδης να τους απελάσουν», σημειώνει.

Ο Μάρτιν δήλωσε ότι η ομάδα περιμένει επί του παρόντος την έγκριση τους ως πρόσφυγες του ΟΗΕ και υπέβαλε αίτηση για άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα.

«Παρόλο που μια ομάδα εκκλησιών και μια τοπική ομάδα επανεγκατάστασης στην περιοχή Τάιλερ του Τέξας έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν οικονομικά και υλικά την επανεγκατάσταση όλων των αιτούντων άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν τους έχει προσφέρει ανθρωπιστική αναστολή ή μια οδό για άσυλο», αναφέρει.

«Συνεχίζουμε να καλούμε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να διατηρήσει την περήφανη παράδοσή μας να αποτελούμε καταφύγιο για όσους αναζητούν ελευθερία στη λατρεία, όπως ακριβώς έκαναν οι πρώτοι προσκυνητές το 1620», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

«Άδικες ενέργειες»

Στις 24 Οκτωβρίου 2022, η Εκκλησία Μέιφλαουερ εξέδωσε μια δήλωση που περιέγραφε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των μελών της να εγκαταλείψουν την Κίνα.

Ισχυρίστηκε ότι οι χριστιανικές εκκλησίες σε ολόκληρη την Κίνα αντιμετώπισαν «διαφορετικού βαθμού διώξεις, προκλητικές συμπεριφορές και παρεξηγήσεις στη δημόσια λατρεία και τις πρακτικές πίστης τους από τις κυβερνητικές υπηρεσίες» από την εφαρμογή του Κανονισμού Θρησκευτικών Υποθέσεων του ΚΚΚ τον Φεβρουάριο του 2018.

«Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ξήλωμα σταυρών και εαρινών περγαμηνών που έχουν αναρτηθεί σε χριστιανικά σπίτια, την εξαναγκαστική και απειλητική ένταξη των εκκλησιών σε επίσημα ελεγχόμενες θρησκευτικές οργανώσεις, την εξαναγκαστική τοποθέτηση εθνικών σημαιών ή την υμνολογία κοσμικών κρατών και πολιτικών κομμάτων στις εκκλησίες, την απαγόρευση στα ανήλικα παιδιά των χριστιανών να εισέρχονται στις εκκλησίες και να λαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με την πίστη τους, καθώς και τη στέρηση και την απαγόρευση των εκκλησιών και των πιστών να συναντώνται ελεύθερα», αναφέρεται στην δήλωση.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι άδικες ενέργειες, για τις οποίες έχουμε κάνει έκκληση να σταματήσουν ενώπιον των αρμόδιων δημόσιων αρχών, έχουν φέρει την κινεζική κοινωνία σε μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ εκκλησίας και κράτους».

Ο πυλώνας μιας κατεδαφισμένης καθολικής εκκλησίας φαίνεται στην Πουγιάνγκ, στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας, στις 13 Αυγούστου 2018. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

 

Η εκκλησία υποστήριξε ότι το ΚΚΚ συνεχίζει να απειλεί τα μέλη της με διώξεις από τότε που έφυγαν από την Κίνα και ιδιαίτερα μετά τη μετακίνησή τους στην Ταϊλάνδη.

«Αλλά ακόμη και αν οι διώξεις συνεχιστούν ή ενταθούν, δεν θα προδώσουμε ποτέ την πίστη μας. Εάν χάσουμε την ελευθερία μας κατά τη διάρκεια του διωγμού, τα λόγια και οι πράξεις μας δεν θα είναι σύμφωνα με τη δήλωση της υπόθεσης και δεν θα είναι εκούσια, αλλά πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του διωγμού», δήλωσε η εκκλησία.

Σύμφωνα με το Open Doors UK & Ireland, υπάρχουν σήμερα περίπου 96,7 εκατομμύρια χριστιανοί στην Κίνα. Το επίσημα αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς έχει πατάξει την πίστη κατεδαφίζοντας και εισβάλλοντας σε κατ’ οίκον εκκλησίες επειδή αρνούνται να ενταχθούν στην εγκεκριμένη από την κυβέρνηση Εκκλησία των Τριών Εαυτών, συλλαμβάνοντας πιστούς και ξαναγράφοντας τη Βίβλο.

Η Τζίνα Γκο, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Χριστιανικής Αλληλεγγύης (ICC) για τη Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε σε μια έκθεση: «Το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ φοβάται πολλά πράγματα- ένα πράγμα είναι οι άνθρωποι με θρησκευτικές πεποιθήσεις. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι Κινέζοι πολίτες είναι πιστοί στην ιδεολογία του ΚΚΚ και τίποτα άλλο.»

«Αυτός ο φόβος μεταφράζεται σε καταστολή των εκκλησιών, σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» για τους Ουιγούρους και στην κατεδάφιση βουδιστικών αγαλμάτων. Οι κατ’ οίκον εκκλησίες προετοιμάζονται για τη χειρότερη ενδεχομένως καταστολή από την Πολιτιστική Επανάσταση», πρόσθεσε η Γκο.

Το ΚΚΚ αφαίρεσε περισσότερους από 900 σταυρούς από τις κρατικές εκκλησίες το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην επαρχία Άνχουι και απείλησε να τις κλείσει αν κάποιος δεν υπακούσει.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε