Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Αυτή η εικόνα που δόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), δείχνει μια οπτική του The Palms, Ντουμπάι, καθώς το διαστημόπλοιο SpaceX Dragon σέρνεται από κάτω, σε μια εικόνα που τραβήχτηκε από τον αστροναύτη Tim Peake του ESA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 10 Απριλίου 2016. (Tim Peake / ESA/NASA via Getty Images)

Κινέζοι ερευνητές φέρονται να θεωρούν το Starlink του Έλον Μασκ ως στρατιωτική απειλή

Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας υποστηρίζει ότι ο κινεζικός στρατός δεν έχει τη δυνατότητα να νικήσει το Starlink

Κινέζοι στρατιωτικοί ερευνητές φέρονται να θεωρούν το δορυφορικό διαδικτυακό σύστημα Starlink που διαχειρίζεται η SpaceX ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, ενώ προτείνουν ότι το Πεκίνο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το καταστρέψει.

Ένας εμπειρογνώμονας προτείνει ότι η PLA δεν έχει καμία ικανότητα να νικήσει το Starlink.

Ένα στρατιωτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που συνδέεται με το Πεκίνο, το «Crazy Warfare Show», δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που αναλύει την πρόοδο των τεχνολογιών εξερεύνησης του διαστήματος των ΗΠΑ με έμφαση στον δορυφορικό σχηματισμό Starlink της SpaceX. Το δημοσίευμα επεσήμανε τη στρατιωτική αξία του Starlink και τον κρίσιμο ρόλο του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ ανέλυσε αν τα αντιδορυφορικά όπλα της Κίνας μπορούν να το νικήσουν.

Το Crazy Warfare Show είναι ένα διαδικτυακό στρατιωτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την Beijing Junwu Technology Co, μια κινεζική εταιρεία μέσων ενημέρωσης που συνδέεται με το κράτος και παράγει προγράμματα βίντεο σχετικά με τον οπλισμό, τον στρατό και άλλα συναφή θέματα.

Το άρθρο αναφέρει ότι το Starlink παρείχε σημαντική τεχνική υποστήριξη στους Ουκρανούς στον πόλεμο με τη Ρωσία, με δεκάδες χιλιάδες τερματικά χρηστών. Και ότι η υποστήριξη αυτή επέτρεψε στις ουκρανικές στρατιωτικές επικοινωνίες να ξεπεράσουν τον ρωσικό στρατό στην επίγνωση της κατάστασης και στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης κρούσης στο πεδίο της μάχης.

«[Ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX] συνεργάστηκε με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς των ΗΠΑ στη διαστημική τεχνολογία και έμμεσα προκάλεσε στον ρωσικό στρατό μεγάλες απώλειες», αναφέρει το άρθρο. «[Το Starlink] είναι αυτό που η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο μέλλον – σε μια κρίσιμη μάχη πολύ πιο δύσκολη από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, η απειλή του Starlink δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Το Starlink χρησιμοποιεί χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε τροχιά περίπου 550 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης για να διακτινίζει υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή έχουν καταστραφεί από πόλεμο. Η SpaceX διαθέτει σήμερα πάνω από 2.000 δορυφόρους Starlink σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εταιρεία ελπίζει να έχει 4.425 δορυφόρους Starlink σε τροχιά μέχρι το 2024.

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία θα αρχίσει να παρέχει διαδίκτυο στους Ουκρανούς.

Ενώ το Starlink παρείχε μια γραμμή ζωής πληροφοριών σε σκοτεινές εκτάσεις της εμπόλεμης χώρας, μεταξύ άλλων σε εκατοντάδες νοσοκομεία και κλινικές, χρησίμευσε επίσης ως σύνδεσμος που επέτρεπε στα ουκρανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να στοχεύουν αποτελεσματικότερα τα ρωσικά άρματα μάχης και τις ρωσικές θέσεις.

Πέρα από τις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου, οι ευρυζωνικοί δορυφόροι Starlink μπορούν να εντοπίσουν θέσεις στη Γη με ακρίβεια 8 μέτρων, σύμφωνα με άρθρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο που επικαλείται επιστημονικό περιοδικό, παρόμοια με αυτή που παρέχουν οι δορυφόροι παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS).

Ο σχηματισμός των ευρυζωνικών δορυφόρων προσφέρει σημαντικές δυνατότητες αναβάθμισης. Μπορεί να είναι συμβατός με διάφορες στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ, όπως η απόκτηση δυνατοτήτων αναγνώρισης και πλοήγησης υψηλής ακρίβειας.

Στην εποχή του πληροφοριακού πολέμου, το Starlink έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εχθρικές επικοινωνίες ή να είναι εξοπλισμένο με μη επανδρωμένα πολεμικά όπλα, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες πλεονέκτημα στον διαστημικό πόλεμο.

Ωστόσο, το άρθρο υποστηρίζει επίσης ότι το Starlink έχει τρωτά σημεία και ότι το σύστημα θα μπορούσε δυνητικά να παραλύσει από ηλεκτρονικό πόλεμο ή ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχετικές αντιδορυφορικές τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια.

Το άρθρο προτρέπει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) να προετοιμαστεί για τη συντονισμένη ανάπτυξη διαφόρων αντιδορυφορικών όπλων και να μειώσει αμέσως την εξάρτησή του από το παραδοσιακό GPS, προκειμένου να αποτρέψει απώλειες σε κρίσιμες μάχες στο μέλλον, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Starlink.

«[Το κινεζικό ιδιόκτητο] δορυφορικό σύστημα πλοήγησης BeiDou πρέπει να βελτιώσει την ακρίβειά του και [χρειάζεται αναβάθμιση]», ανέφερε το άρθρο. «Εάν η Κίνα μπορέσει να βελτιώσει τις μεθόδους υποκλοπής της, οι πιθανότητες να κερδίσει [τον διαστημικό αγώνα] θα αυξηθούν αναμφίβολα».

Εμπειρογνώμονας: Το Πεκίνο δεν έχει καμία πιθανότητα να νικήσει το Starlink

Η σχολιαστής στρατιωτικών θεμάτων και εμπειρογνώμονας για την Κίνα, Σία Λουοσάν, δήλωσε στην Epoch Times στις 28 Μαΐου ότι η Κίνα διαθέτει σήμερα μόνο μερικές δεκάδες δορυφόρους πλοήγησης Beidou, ενώ μόνο η SpaceX έχει αναπτύξει σε τροχιά πάνω από 2.000 δορυφόρους Starlink. Και η απόλυτη διαφορά στον αριθμό των δορυφόρων σε τροχιά έθεσε την Κίνα σε σημαντικό μειονέκτημα σε αυτή την κούρσα.

«Το Πεκίνο μπορεί να χάσει πρώτα τους παγκόσμιους δορυφόρους πλοήγησης πριν καταρρίψει το Starlink. Η απώλεια των δυνατοτήτων εντοπισμού θέσης του θα έχει ως αποτέλεσμα να παραλύσει μεγάλος αριθμός κινεζικού στρατιωτικού εξοπλισμού και πολιτικών εγκαταστάσεων», δήλωσε η Σία. «Με απλά λόγια, το Πεκίνο δεν έχει καμία πιθανότητα να νικήσει το Starlink».

Η Σία δήλωσε ότι η επίθεση σε δορυφόρους μέσω δικτύων υπολογιστών είναι η συνήθης μέθοδος που επιχειρούν οι χώρες πριν αποφασίσουν να καταρρίψουν έναν δορυφόρο. Πρόσθεσε ότι οι πύραυλοι κινητικής ενέργειας του Πεκίνου μπορεί να έχουν την ικανότητα να φτάνουν σε δορυφόρους σε ορισμένα τροχιακά ύψη.

Ωστόσο, η Σία εξήγησε ότι η Κίνα θα πρέπει να εξετάσει διάφορα ζητήματα προτού επιχειρήσει να καταρρίψει τους δορυφόρους μιας άλλης χώρας.

«Πρώτον, πώς θα διασφαλίσει το Πεκίνο την επιβίωση των δικών του δορυφόρων αν καταστρέψει τους δορυφόρους μιας άλλης χώρας; Μπορεί να καταλήξει να πληρώσει πολύ υψηλότερο τίμημα, καθώς άλλα έθνη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να καταρρίψουν κινεζικούς δορυφόρους», δήλωσε η Σία. «Δεύτερον, εάν το Πεκίνο, πράγματι, καταρρίψει έναν δορυφόρο με τους [πυραύλους κινητικής ενέργειας], τα διαστημικά σκουπίδια που ακολουθούν θα πλήξουν επίσης κινεζικούς δορυφόρους και άλλα διαστημικά σκάφη, καθώς τα συντρίμμια θα παραμείνουν σε τροχιά. Εν τω μεταξύ, θα προκαλέσει διεθνή οργή, [με αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Κίνας]».

Η Σία προτείνει ότι υπάρχουν τεχνολογίες που χρησιμοποιούν προηγμένα διαστημικά σκάφη για να «αιχμαλωτίσουν ή να αχρηστεύσουν έναν δορυφόρο», αλλά η Κίνα εξακολουθεί να καλύπτει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτούς τους τομείς.

Κίνα και Ρωσία αναζητούν όπλα για να στοχεύσουν «κρίσιμους» δορυφόρους των ΗΠΑ

«Η διατάραξη των διαστημικών υποδομών θα οδηγήσει πιθανότατα σε υποβάθμιση των κρίσιμων στρατιωτικών και πληροφοριακών δυνατοτήτων».

Η διοίκηση του διαστήματος θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη νίκη σε έναν σύγχρονο πόλεμο μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, αναφέρει το άρθρο, επειδή αναρίθμητα συστήματα, από το GPS έως τις τεχνολογίες προειδοποίησης πυραύλων, βασίζονται σε δορυφόρους για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Για το λόγο αυτό, η διαστημική υποδομή των ΗΠΑ έχει γίνει εδώ και καιρό στόχος των κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών.

Ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης, Ντέιβιντ Τόμσον, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποιούν αναστρέψιμες κυβερνοεπιθέσεις και ηλεκτρονικές επιθέσεις στις διαστημικές υποδομές των ΗΠΑ «κάθε μέρα».

Ομοίως, η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Άβριλ Χέινς, κατέθεσε τον Μάρτιο ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Η απώλεια των διαστημικών υπηρεσιών επικοινωνίας και πλοήγησης θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μαχητές του πολέμου κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (Defense Intelligence Agency -DIA), αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, σε δήλωση που σηματοδότησε την έκδοση της έκθεσης.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά σενάρια που αναμένονται. Ένας ασφαλής, σταθερός και προσβάσιμος διαστημικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι διαστημικές δυνατότητες και οι δραστηριότητες ηλεκτρονικού πολέμου της Κίνας και της Ρωσίας συνεχίζουν να αυξάνονται».

Ως εκ τούτου, αναφέρει το άρθρο, οι προσπάθειες των καθεστώτων να υπονομεύσουν ή να επιτεθούν στις διαστημικές υποδομές των ΗΠΑ αποτελούν μια άμεση και μακροπρόθεσμη απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Στόχος του Πεκίνου είναι να γίνει μια ευρείας βάσης, πλήρως ικανή διαστημική δύναμη», αναφέρει το άρθρο.

«Οι αμερικανικές προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι ο διαστημικός τομέας παραμένει ασφαλής, σταθερός και προσβάσιμος απειλούνται».

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε τον Απρίλιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πραγματοποιήσουν δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων (ASAT), επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Αυτό καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο έθνος που επιβάλλει μια τέτοια απαγόρευση. Δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων έχουν διεξαχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Πρόκειται για μια στρατιωτική επίδειξη κατά την οποία ένα αντικείμενο σε τροχιά καταστρέφεται με τη χρήση ενός πυραυλικού συστήματος.

«Με απλά λόγια, αυτές οι δοκιμές είναι επικίνδυνες και δεν θα τις διεξάγουμε», δήλωσε η Χάρις στην πρώτη της σημαντική πολιτική ανακοίνωση από το 2021, όταν ανέλαβε την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος.

«Από σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται ότι δεν θα διεξάγουν καταστροφικές δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων ευθείας ανόδου», δήλωσε η Χάρις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη διαστημική βάση Vandenberg της Καλιφόρνια. «Είμαστε το πρώτο έθνος που αναλαμβάνει μια τέτοια δέσμευση. Καλώ όλα τα έθνη να μας ακολουθήσουν».

Η Χάρις αναφέρθηκε στον πιθανό κίνδυνο για τους αστροναύτες και τους δορυφόρους, αναφερόμενη σε μια δοκιμή που διεξήγαγε η Κίνα πριν από μια δεκαετία και η οποία δημιούργησε χιλιάδες κομμάτια συντριμμιών που βρίσκονται ακόμη σε τροχιά γύρω από τη Γη.

«Αυτές οι δοκιμές, για να είμαστε σίγουροι, είναι απερίσκεπτες, όπως και ανεύθυνες. Αυτές οι δοκιμές θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τόσα πολλά από αυτά που κάνουμε στο διάστημα», είπε.

Η Ρωσία, στις 15 Νοεμβρίου, εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν αντι-δορυφορικό πύραυλο που έπληξε έναν παροπλισμένο κατασκοπευτικό δορυφόρο της σοβιετικής εποχής σε χαμηλή γήινη τροχιά, δημιουργώντας τουλάχιστον 1.632 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ για τα τροχιακά αντικείμενα.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα παρήγαγε τη μεγαλύτερη ομάδα θραυσμάτων διαστημικών σκουπιδιών σε μια δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου το 2007, με αποτέλεσμα περίπου 2.800 θραύσματα να βρεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, θέτοντας σε κίνδυνο πολλούς δορυφόρους. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ζωτικές υπηρεσίες όπως το GPS και οι προειδοποιήσεις καιρού θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τα συντρίμμια που δημιουργήθηκαν από αυτές τις δοκιμές απειλούν πλέον δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τα οικονομικά και τα επιστημονικά συμφέροντα όλων των εθνών και αυξάνουν τον κίνδυνο για τους αστροναύτες στο διάστημα.

Ο Andrew Thornebrooke και η Isabel van Brugen συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε