Η μεγάλη, πορτοκαλί, γλυκιά κολοκύθα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φθινοπωρινού μενού, είτε στις αλμυρές είτε στις γλυκιές εκδοχές της. Η γεμιστή κολοκύθα συνδυάζει το γλυκό και το αλμυρό μέσα σε αυτήν τη ζωντανή ‘μαρμίτα’, της οποίας πράγματι αξίζει η κεντρική θέση στο τραπέζι!
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 μέτρια, ολόκληρη στρογγυλή κολοκύθα, βάρους περίπου 3 κιλών, καλά πλυμένη
- 300 γρ. ξινοτύρι κατσικίσιο (ή γαλοτύρι)
- 200 γρ. κατσικίσια «φέτα», θρυμματισμένη
- 100 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 80 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
- 30 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε την ολόκληρη, ψητή κολοκύθα γεμιστή με κατσικίσια τυριά, σταφίδες και καρύδια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Με μεγάλο μαχαίρι κόβουμε ένα «καπάκι» από την κολοκύθα, μπήγοντας το μαχαίρι λοξά σε απόσταση περίπου 4 εκ. περιμετρικά από το κοτσάνι της. Κρατάμε το καπάκι στην άκρη.
Με ένα κουτάλι ξύνουμε και αφαιρούμε από το εσωτερικό της τις ίνες και τους σπόρους, τα οποία πετάμε, καθώς και ένα μικρό μέρος της σάρκας, με βάρος 100 γρ., που το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε στην άκρη για τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, τις σταφίδες, το σκόρδο, την καρυδόψιχα και την ψιλοκομμένη σάρκα της κολοκύθας και γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα.
Κλείνουμε με το «καπάκι» της και τη βάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.
Τη βγάζουμε προσεκτικά και αφαιρούμε το καπάκι. Ραντίζουμε τη γέμιση με το ελαιόλαδο και σκορπίζουμε την ψιλοκομμένη μέντα ή δυόσμο.
Τη βάζουμε στο κέντρο του τραπεζιού για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του, παίρνοντας με ένα κουτάλι γέμιση και λίγη από τη μαλακή, ψημένη ψίχα από τα τοιχώματα της κολοκύθας.
Πηγή: Γαστρονόμος