Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τη μελλοντική χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βερολίνο, Γερμανία, στις 16 Αυγούστου 2022. (Lisi Niesner/File Photo/Reuters)

Κολοσσός χάλυβα κλείνει εργοστάσια στη Γερμανία, πυροδοτώντας φόβους για ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση πλήττει σκληρά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με δύο από τις μεγαλύτερες χαλυβουργικές μονάδες της Γερμανίας να αναγκάζονται να κλείσουν.

Το σχέδιο της ArcelorMittal να θέσει εκτός λειτουργίας μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργικές μονάδες της στο Αμβούργο τον περασμένο μήνα προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο δήλωσε επίσης ότι θα κλείσει αργότερα μια υψικάμινο στην τοποθεσία της στη Βρέμη στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ArcelorMittal είναι ο πρώτος μεγάλος βιομηχανικός όμιλος στη Γερμανία που διακόπτει την παραγωγή λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι τομείς υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης -από τον χάλυβα, τα χημικά, το γυαλί, το χαρτί, έως την παραγωγή κεραμικών- έχουν πλέον λάβει προειδοποίηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal Γερμανίας, Ράινερ Μπλάσεκ, προειδοποίησε ότι η γερμανική πτέρυγα του κολοσσού παραγωγής χάλυβα δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με το Slay News.

Οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αφήσει πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις στη Γερμανία να αντιμετωπίζουν κόστος εισροών που υπερβαίνει την κερδοφορία.

“Με τον δεκαπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο έπρεπε να αποδεχθούμε, μέσα σε λίγους μήνες, δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί σε μια αγορά που τροφοδοτείται κατά 25% από εισαγωγές. Βλέπουμε την επείγουσα ανάγκη για πολιτική δράση ώστε να τεθούν άμεσα υπό έλεγχο οι τιμές της ενέργειας”, δήλωσε ο Μπλάσεκ.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση χάλυβα στη μεταποίηση, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές, ενώ το λειτουργικό κόστος των χαλυβουργείων συνεχίζει να αυξάνεται.

“Η παραγωγή στη Γερμανία δεν είναι σήμερα πλέον ανταγωνιστική”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal.

Ρωσικές ενεργειακές κυρώσεις και γερμανική εξάρτηση

Οι μαζικές περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο, που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα λόγω της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και της απώλειας βασικών αγωγών λόγω σαμποτάζ, έκαναν τον γερμανικό βιομηχανικό τομέα να δυσκολευτεί.

Η ευρωπαϊκή χαλυβουργική παραγωγική ικανότητα έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου 20 τοις εκατό σε όλο το μπλοκ, με την ArcelorMittal να επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών, ανέφερε το Bloomberg.

Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος στη Γερμανία αναμένεται να ξεπεράσει τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, περίπου το 25% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών της χαλυβουργίας, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση εμπορίου χάλυβα Wirtschaftsvereinigung Stahl.

Η χαλυβουργία δήλωσε ότι “η χαμηλή ζήτηση στην αγορά, οι αρνητικές οικονομικές προοπτικές και το υψηλό κόστος CO2 στην παραγωγή χάλυβα” ήταν πίσω από την απόφαση να κλείσουν και οι δύο εγκαταστάσεις, εκτός από το ενεργειακό κόστος, ανέφερε το Industry Week.

Η Γερμανία δεν μπόρεσε να εισάγει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου να βρίσκεται στο έλεος της αγοράς.

Η απόφαση της εταιρείας να θέσει εν μέρει σε αδράνεια τα τεράστια χαλυβουργεία της στο Αμβούργο και στη Βρέμη έχουν εγείρει φόβους ότι η γερμανική βιομηχανία, η ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αντιμετωπίζει άμεση απειλή.

Το εργοστάσιο του Αμβούργου θα σταματήσει επίσης την 1η Οκτωβρίου την παραγωγή σφουγγαριού, βασικού συστατικού για την παραγωγή χάλυβα, μέχρι νεωτέρας.

Η κίνηση της ArcelorMittal έχει προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς το εργοστάσιο παράγει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους χάλυβα ετησίως για την παραγωγή μηχανών, αυτοκινήτων, πλοίων, αγωγών και για κατασκευές.

Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν με μικρότερο ωράριο στο εργοστάσιό της στη Βρέμη, ενώ θα προστεθούν στους 530 εργαζομένους τους στο εργοστάσιο του Αμβούργου.

Η χαλυβουργία του Αμβούργου, η οποία καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας, συντόνιζε την παραγωγή με τις τοπικές αρχές για να αποφύγει παρεμβολές στην αιχμή της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος με τους κατοίκους της περιοχής.

Οι εγκαταστάσεις του Αμβούργου καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα κοστίζει ακριβά, αλλά χωρίς ροές από τη Ρωσία, η χαλυβουργία εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες – ήταν σε θέση να λειτουργήσει μόνο όταν υπήρχε αρκετή ηλιακή και αιολική ενέργεια στο δίκτυο.

Ένα από τα χυτήρια για την παραγωγή ακατέργαστου σιδήρου καταναλώνει 76.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας σε μία ώρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη λειτουργία μισού εκατομμυρίου τηλεοράσεων, σύμφωνα με την Die Welt.

“Έχουμε τις ανάγκες σε φυσικό αέριο της πόλης του Lübeck και τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του Kiel”, δήλωσε ο Άνσγκαρ Γιούχτερ, μηχανικός του εργοστασίου, σύμφωνα με το Slay News.

Η κυβέρνηση του Σολτς προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν για επικείμενη καταστροφή

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση που μαστίζει τη Γερμανία μπορεί να ωθήσει την οικονομία προς την καταστροφή, εάν η παραπαίουσα κατάσταση στον βασικό βιομηχανικό της τομέα δεν βελτιωθεί.

Η βιομηχανική παραγωγή αντιπροσωπεύει περίπου το 22% του ΑΕΠ της Γερμανίας, σύμφωνα με το AFP.

Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για ύφεση, αφού νωρίτερα αυτό το μήνα προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2023.

Ο Μπλάσεκ ζητάει άμεση πολιτική παρέμβαση καθώς το ενεργειακό κόστος ξεφεύγει από τον έλεγχο, λέγοντας ότι “χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για τη βιομηχανία”.

“Άλλοι βιομηχανικοί τομείς αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα”, προειδοποίησε ο Μπλάσεκ, και οποιαδήποτε ύφεση στη χαλυβουργία της Γερμανίας μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τον υπόλοιπο βιομηχανικό τομέα της χώρας.

Η Γερμανική Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) δήλωσε στη Frankfurter Allegmeine Zeitung ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να καταρρεύσει αν οι εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση σε περισσότερες προμήθειες ενέργειας.

“Όλο και περισσότερες εταιρείες μας λένε ότι δεν έχουν πλέον καθόλου συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου”, δήλωσε ο πρόεδρος της DIHK Πίτερ Άντριαν.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στη γερμανική βιομηχανία ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους στηρίξει κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε το Redaktionsnetzwerk Deutschland.

“Υπάρχει η απειλή του κλεισίματος επιχειρήσεων και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό θα επεκτείνουμε τα προγράμματα βοήθειας”, δήλωσε ο αντικαγκελάριος.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα ταμείο ενεργειακής ανάκαμψης ύψους 198 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μαζί με ένα προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το επόμενο έτος, ανέφερε το AFP.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σολτς διέταξε τους υπουργούς του να διατηρήσουν τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Απριλίου, αφού η ενεργειακή κρίση δίχασε τον τρικομματικό συνασπισμό του, ανέφερε το Associated Press.

Ωστόσο, ο Σολτς θα εξακολουθήσει να προωθεί νόμο για τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα στη Γερμανία έως το 2030 και την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας που θα καίνε υδρογόνο αντί αυτού.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε