Κυριακή, 04 Δεκ, 2022
Υγειονομικός υπάλληλος γεμίζει σύριγγες με το εμβόλιο Johnson & Johnson την πρώτη ημέρα που διατίθεται στους κατοίκους στο Baldwin Hills Crenshaw Plaza στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, στις 11 Μαρτίου 2021. (Damian Dovarganes / AP Photo)

Κομητεία της Καλιφόρνια θα ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

Η κομητεία Orange της Καλιφόρνια σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης για τη διενέργεια εμβολιασμού και δοκιμών θα αρχίσει κάποια στιγμή τον Απρίλιο, ανέφεραν αξιωματούχοι του Οργανισμού Υγείας της κομητείας Orange στο Twitter.

«Το Ψηφιακό Διαβατήριο επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν με ασφάλεια και σιγουριά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα, όπως ταξίδια, αξιοθέατα, συνέδρια/ συναντήσεις, συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, σχολεία και άλλα», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ακόμη ελάχιστες για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού, ο διευθυντής του οργανισμού υγείας της κομητείας Orange, Δρ. Clayton Chau είπε στο O.C. Register ότι η υπάρχουσα εφαρμογή για τον προγραμματισμό των ραντεβού εμβολιασμού Othena θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει και την πιστοποίηση.

Η εφαρμογή Othena χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό των ραντεβού εμβολιασμού στα κέντρα μαζικού εμβολιασμού της κομητείας, συμπεριλαμβανομένης της Disneyland.

Ο Chau είπε επίσης στο πρακτορείο ότι οι εκτυπωμένες κάρτες θα μπορούσαν να εκδοθούν για χρήση από άτομα που δεν χρησιμοποιούν smartphone.

Ο αξιωματικός της Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, Δρ Tomás Aragón, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος διαβατηρίων εμβολιασμού σε επίπεδο πολιτείας, αν και οι αξιωματούχοι υγείας εξετάζουν τη διαμόρφωση προτύπων και οδηγιών σχετικά με τη χρήση τέτοιου είδους διαπιστευτηρίων, ανέφερε η KTLA.

Ο Aragón είπε ότι εάν οι ομοσπονδιακές αρχές «δεν κινηθούν αρκετά γρήγορα» για την ανάπτυξη τέτοιων κατευθυντήριων γραμμών, «θα καταλήξουμε σε τεχνικά πρότυπα που θα αναμένονταν — εστιάζοντας πραγματικά στη διασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας της δικαιοσύνης».

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης παρουσίασε επίσης το σύστημα «Excelsior Pass» που θα απαιτεί από τους ανθρώπους να δείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί όταν προσπαθούν να εισέλθουν σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις και τοποθεσίες.

Μια φωτογραφία σε φυλλάδιο δείχνει το Excelsior Pass, μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης να παρουσιάζουν αποδεικτικό εμβολιασμού για την COVID-19 σε εκδηλώσεις. (Γραφείο του Κυβερνήτη Andrew Cuomo)

 

Τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν επικριθεί από ομάδες πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραβιάσουν το ιδιωτικό απόρρητο των Αμερικανών ενώ θα απαγορεύουν βασικές υπηρεσίες σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα αναπτύξει ένα ομοσπονδιακό σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμού, αλλά ότι θα προτείνει οδηγίες για τη χρήση τους και θα αφήσει την ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα και στις τοπικές αρχές.

«Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τώρα ούτε ποτέ θα υποστηρίξει  ένα σύστημα που απαιτεί από τους Αμερικανούς να φέρουν διαπιστευτήρια. Δεν θα υπάρχει ομοσπονδιακή βάση δεδομένων εμβολιασμών και καμία ομοσπονδιακή εντολή που θα απαιτεί από όλους να αποκτήσουν ένα μόνο πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki μιλά κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου στην αίθουσα ενημέρωσης Brady του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον στις 6 Απριλίου 2021. (Brendan Smialowski / AFP μέσω Getty Images)

 

Η Psaki τον περασμένο μήνα απάντησε σχετικά με τις αναφορές ότι η διοίκηση συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία ενός συστήματος διαβατηρίων, λέγοντας ότι η διοίκηση θα παρέχει μόνο καθοδήγηση.

«Το συμφέρον μας είναι πολύ απλό ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το οποία είναι ότι η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών και τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατεύονται, ώστε αυτά τα συστήματα να μην χρησιμοποιούνται ενάντια στους ανθρώπους», διευκρίνισε η Psaki την Τρίτη. Είπε και πάλι ότι η κυβέρνηση θα παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις ανησυχίες περί απορρήτου που σχετίζονται με τα εμβόλια.

Αρκετοί κυβερνήτες, μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis, και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι, έχουν εκδώσει εκτελεστικές εντολές που απαγορεύουν τη χρήση διαβατηρίων εμβολιασμού.

Ο βουλευτής Andy Biggs (Ρεπουμπλικάνος-Αριζόνα) εισήγαγε επίσης νομοθεσία που θα απαγορεύει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εκδίδουν οποιαδήποτε τυποποιημένη τεκμηρίωση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πιστοποίηση της κατάστασης εμβολιασμού COVID-19 σε τρίτους, όπως αεροπορικές εταιρείες ή εστιατόρια.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Biggs, που ονομάζεται Νόμος για τα Διαβατήρια Εμβολιασμού (pdf), θα απαγορεύει επίσης την απόδειξη εμβολιασμού COVID-19 ως απαίτηση για πρόσβαση σε ομοσπονδιακές ή συνεδριακές ιδιοκτησίες και υπηρεσίες, ανέφερε το γραφείο του Biggs σε δήλωση.

«Οι προσωπικές μου αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη – και δικές σας – δεν είναι δουλειά κάποιου άλλου», είπε ο Biggs. «Τα διαβατήρια εμβολιασμού δεν θα βοηθήσουν το έθνος μας να ανακάμψει από την COVID-19, αντ ‘αυτού, απλά θα επιβάλουν περισσότερη επιτήρηση τύπου Big Brother στην κοινωνία μας.»

Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε