Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
ΛΕΖΑΝΤΑ / Φορτηγά σταθμευμένα στο κέντρο της Οτάβα, καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις εντολές και τους περιορισμούς COVID-19 στις 2 Φεβρουαρίου 2022. (Jonathan Ren/The Epoch Times)

Κομβόι Ελευθερίας – Το GoFundMe λέει ότι όλες οι δωρεές θα επιστραφούν αυτόματα- η Φλόριντα θα προβεί σε έρευνα

Η πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων GoFundMe δήλωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι θα επιστρέψει αυτόματα τις δωρεές που έγιναν στο Κομβόι Ελευθερίας στον Καναδά που διαμαρτύρονται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό COVID-19 ύστερα από αντιδράσεις.

Το GoFundMe δήλωσε την Παρασκευή ότι εμποδίζει τα χρήματα να πάνε στους διοργανωτές του Κομβόι Ελευθερίας και αντ’ αυτού θα στείλει τα χρήματα σε «καθιερωμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν επαληθευτεί από το GoFundMe».

Η αιτιολόγηση για την ασυνήθιστη κίνηση; «Έχουμε πλέον στοιχεία από τις αστυνομικές αρχές ότι η προηγουμένως ειρηνική διαδήλωση έχει μετατραπεί σε κατάληψη, με αναφορές της αστυνομίας για βία και άλλες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε το GoFundMe.

Ο ιστότοπος δεν παρείχε καμία απόδειξη για την υποτιθέμενη βία ή παράνομη δραστηριότητα.

Ο Τζον Κάρπεϊ, πρόεδρος του Κέντρου Δικαιοσύνης για τη Συνταγματική Ελευθερία, μιας νομικής ομάδας που εκπροσωπεί τους διοργανωτές της αυτοκινητοπομπής, δήλωσε στην Epoch Times ότι η εταιρεία συγκέντρωσης χρημάτων «δεν έχει καμία αξιοπιστία» χωρίς να δημοσιοποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Οι διοργανωτές ανέφεραν σε ενημέρωση ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν μέτρα που συνήθως χρησιμοποιούνται από «καταπιεστικά καθεστώτα» για να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν από τους φορτηγατζήδες το «δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της ελευθερίας της έκφρασης» και ότι δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι συνδέουν ψευδώς εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ξένους με τους διαδηλωτές.

Στην ενημέρωσή του το Σάββατο, το GoFundMe, το οποίο δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα σχολιασμού, υποστήριξε ότι είχε ήδη επιτρέψει στους δωρητές να λάβουν επιστροφή χρημάτων και ότι μόνο τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διανέμονταν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

«Ωστόσο, λόγω της ανατροφοδότησης των δωρητών, απλοποιούμε τη διαδικασία. Θα επιστρέψουμε αυτόματα όλες τις συνεισφορές απευθείας – οι δωρητές δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτημα. Μπορείτε να περιμένετε να δείτε την επιστροφή χρημάτων σας εντός 7-10 εργάσιμων ημερών», δήλωσε η εταιρεία.

Οι ενέργειες του GoFundMe έχουν τραβήξει την προσοχή, ιδίως υπό το πρίσμα ότι η πλατφόρμα επέτρεψε στο παρελθόν καμπάνιες για άτομα που συνδέονται με τη βία.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε ότι ήταν «απάτη» για την GoFundMe «να επιτάξει 9 [εκατομμύρια] δολάρια σε δωρεές που στάλθηκαν για την υποστήριξη φορτηγατζήδων και να τα δώσει σε σκοπούς της δικής τους επιλογής».

Ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη γενική εισαγγελέα της Φλόριντα, Άσλεϊ Μούντι, «για να διερευνήσει αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές – σε αυτούς τους δωρητές θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα».

Ο Τζεφ Λάντρι, ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνα, και ο γενικός εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνια Πάτρικ Μόρισεϊ δήλωσαν επίσης ότι θα ερευνήσουν τις πρακτικές του GoFundMe.

«Το γραφείο μου θα εξετάσει αν το #GoFundMe παραβίασε ή όχι τον νόμο της πολιτείας μας», έγραψε ο Λάντρι, ένας Ρεπουμπλικάνος, στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι που έκαναν δωρεά στο κομβόι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τμήμα προστασίας των καταναλωτών του γραφείου του.

Οι διοργανωτές της αυτοκινητοπομπής στράφηκαν πρόσφατα στο GiveSendGo, έναν ανταγωνιστή του GoFundMe, για να συγκεντρώσουν χρήματα. Το GiveSendGo δεν λειτούργησε το Σάββατο λόγω «κυβερνοεπιθέσεων bot», δήλωσε εκπρόσωπος στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είπε ότι η εταιρεία «εργάζεται όσο πιο γρήγορα/σκληρά μπορεί» για να αποκαταστήσει την ιστοσελίδα.

Ο Omid Ghoreishi συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε