Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της 11ης Συνόδου Κορυφής των BRICS στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, στις 14 Νοεμβρίου 2019. (Sergio Lima/AFP via Getty Images)

Κορυφαίος διπλωμάτης του ΚΚΚ: Κίνα και Ρωσία υπόσχονται «πιο δίκαιη» διεθνή τάξη εν όψει της συνάντησης Πούτιν-Σι

Η Κίνα και η Ρωσία στοχεύουν να οδηγήσουν τον κόσμο προς μια νέα διεθνή τάξη, σύμφωνα με έναν από τους υψηλόβαθμους διπλωμάτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).

«Η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για τη συνεχή εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της ανάπτυξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Γιανγκ Τζιετσί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών βρισκόταν πάντα σε σωστή πορεία και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα».

Ο Γιανγκ έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στις 12 Σεπτεμβρίου με τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Ντενίσοφ στο Πεκίνο. Στις επίσημες δηλώσεις του, το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί τακτικά προπαγάνδα που περιγράφει μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια «δικαιότερη» και «πιο δίκαιη» διεθνής τάξη, η οποία, όπως σημειώνουν δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, αποτελεί μια έμμεση κριτική της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την οποία το ΚΚΚ επιδιώκει να υπονομεύσει και τελικά να αντικαταστήσει με μια τάξη που θα είναι φιλόξενη για τον αυταρχισμό του καθεστώτος.

Το σχόλιο ήρθε αμέσως μετά από παρόμοιες παρατηρήσεις του τρίτου στην ιεραρχία του ΚΚΚ, Λι Ζανσού, στις οποίες ενέκρινε ρητά τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι θα λάβει κινεζική υποστήριξη.

«Η Κίνα κατανοεί και υποστηρίζει τη Ρωσία σε θέματα που αντιπροσωπεύουν τα ζωτικά της συμφέροντα, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λι, σύμφωνα με την Κρατική Δούμα της Ρωσίας. Το απόσπασμα δεν επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση της Κίνας για το γεγονός. 

Το ΚΚΚ έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει μια στάση ουδετερότητας στο θέμα της Ουκρανίας, υπερασπιζόμενο επανειλημμένα την εισβολή της Ρωσίας και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο, ενώ έχει σταματήσει να παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια που θα μπορούσε να επισύρει διεθνείς κυρώσεις εναντίον του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής για την ασφάλεια στο Ουζμπεκιστάν. Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αυτοπροσώπως από τον Φεβρουάριο, όταν διακήρυξαν μια εταιρική σχέση «δίχως όρια» στο Πεκίνο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ ανακοίνωσε τη συνάντηση σε ενημέρωση στις 13 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και της Ουκρανίας.

«Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ουκρανική κρίση, εκφράζοντας σαφώς την κατανόησή της για τους λόγους που ώθησαν τη Ρωσία να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Ουσακόφ. «Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

Ο Ουσακόφ πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα έχει «ιδιαίτερη σημασία» για τους δύο ηγέτες.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σειρά αποτυχιών στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, χάνοντας έδαφος από μια αιφνιδιαστική ουκρανική επίθεση. Ωστόσο, το έθνος εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για περισσότερο από το 40 τοις εκατό του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, οπότε μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός για να ενθαρρύνει τα δυτικά έθνη να αφήσουν τις κυρώσεις που εμποδίζουν την πολεμική της προσπάθεια.

Η συνάντηση Πούτιν-Σι είναι επομένως κρίσιμη για τις φιλοδοξίες και των δύο ηγετών. Για τη Ρωσία, παρουσιάζει την ευκαιρία να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν είναι απομονωμένη. Για την Κίνα, σημαίνει την ευκαιρία να υπερασπιστεί ένα εναλλακτικό διεθνές σύστημα έναντι της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Συνδυαστικά, τα δύο καθεστώτα στοχεύουν να αντιμετωπίσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη, σημειώνουν οι αναλυτές, και να επιτύχουν μια κατάσταση των παγκόσμιων υποθέσεων στην οποία και τα δύο θα μπορούν να επεκτείνουν τα συμφέροντά τους χωρίς να φοβούνται επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε