Τετάρτη, 04 Δεκ, 2024
(Jennifer Segal)

Κοτόπουλο Cordon Bleu

Φτιάξτε κλασικό κοτόπουλο cordon bleu με ζουμερό κοτόπουλο, αλμυρό ζαμπόν και λιωμένο τυρί, όλα τυλιγμένα σε μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.

Παρά την ονομασία που παραπέμπει στη διάσημη παριζιάνικη σχολή μαγειρικής Le Cordon Bleu, το κοτόπουλο cordon bleu έχει ελβετική καταγωγή και είναι στην πραγματικότητα μία αρκετά εύκολη συνταγή, που συνδυάζει κομμάτια ζουμερού κοτόπουλου με αλμυρό ζαμπόν και λιωμένο τυρί, όλα τυλιγμένα σε μια τραγανή, χρυσή κρούστα.

Το πιάτο συνοδεύεται από μια απλή, κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας Dijon, την οποία μπορείτε να ετοιμάσετε όσο ψήνεται το κοτόπουλο. Σερβιρισμένο με αρακά, πράσινα φασόλια ή κρεμώδη πουρέ πατάτας αποτελεί ένα απολαυστικό, νόστιμο γεύμα, ιδανικό για τις διακοπές ή για ένα ιδιαίτερο δείπνο μέσα στην εβδομάδα.

Τι χρειάζεστε για να φτιάξετε το κοτόπουλο cordon bleu

Курица Кордон Блю

Στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα, που κοπανίζονται αραιά για να τυλιχτούν γύρω από το ζαμπόν και το τυρί, δημιουργώντας ένα τρυφερό, ζουμερό ρολό.

Ζαμπόν Black Forest για την αλμυρή, καπνιστή γεύση του.

Τριμμένο τυρί Gruyère, Emmental ή άλλο μαλακό τυρί, για να λιώσει μέσα στο κοτόπουλο, δίνοντάς του πλούσια, κρεμώδη υφή και γεύση ξηρών καρπών.

Τριμμένη φρυγανιά Panko για την επικάλυψη του κοτόπουλου με μία τραγανή χρυσαφένια κρούστα.

Βούτυρο ανάμικτο με τη φρυγανιά, για μια πιο πλούσια, πιο γευστική κρούστα. Χρησιμοποιείται επίσης για να σοτάρουμε ασκαλώνια κρεμμύδια (ή εσαλότ) για τη σάλτσα.

Τυρί Parmigiano Reggiano, που δίνει στο πανάρισμα μια αλμυρή γεύση καρυδιού, εμπλουτίζοντας τη σάλτσα.

Αλεύρι ολικής αλέσεως ως πρώτη επικάλυψη στη διαδικασία του παναρίσματος, για μια πιο τραγανή κρούστα, αλλά και ως πυκνωτικό για τη σάλτσα.

Αυγά για το δέσιμο του αλευριού και του παναρίσματος στο κοτόπουλο.

Μουστάρδα Dijon για μια πικάντικη νότα στο πανάρισμα και για πιο αρωματική σάλτσα.

Ασκαλώνια κρεμμύδια για μια λεπτή, γλυκιά γεύση στη σάλτσα.

Ζωμό κοτόπουλου ως βάση της σάλτσας, που της δίνει μια βαθιά, αλμυρή γεύση.

Κρέμα για πιο κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση.

Θυμάρι για μια ελαφριά ξυλώδη νότα.

Κοτόπουλο Cordon Bleu

4 μερίδες

Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά

Υλικά

Για τα ρολά του κοτόπουλου

  • 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα (περίπου 700 g).
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • 4 λεπτές φέτες ζαμπόν Black Forest.
  • 1 φλιτζάνι (120 g) τριμμένο τυρί Gruyère, Emmental ή άλλο μαλακό τυρί.
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά panko
  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, χλιαρό.
  • ¼ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Parmigiano Reggiano
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. κουτάλι μουστάρδα Ντιζόν.

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. κουταλιές ανάλατο βούτυρο
  • 3 κ.σ. κουτάλια ψιλοκομμένα ασκαλώνια (1 έως 2 κρεμμύδια).
  • 2 κ.σ. κουτάλια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (ή ζωμό κρέατος)
  • 1/3 φλιτζάνι βαριά κρέμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 2 κ.σ. κουταλιές τριμμένο τυρί Parmigiano Reggiano
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​ψιλοκομμένο θυμάρι (ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο).

Εκτέλεση

Κόψτε και χτυπήστε το κοτόπουλο: Κόψτε τα στήθη κοτόπουλου στη μέση οριζόντια για να δημιουργήσετε επίπεδα φιλέτα. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε σφραγισμένη σακούλα κατάψυξης και, χρησιμοποιώντας ένα παξιμάδι κρέατος ή τον πλάστη, τα χτυπάμε σε ομοιόμορφο πάχος 2 έως 1 εκ. Βγάζουμε τα κοπανισμένα φιλέτα από τη σακούλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα τρία στήθη κοτόπουλου.

Προετοιμάστε το κοτόπουλο για τη γέμιση: Τοποθετήστε κάθε στήθος κοτόπουλου κάθετα, με λεία πλευρά προς τα κάτω, σε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης 30 x 40 εκ. τοποθετημένο οριζόντια (αν κοιτάξετε το περιτύλιγμα από κάτω προς τα πάνω, θα πρέπει να είναι πιο φαρδύ από ότι είναι ψηλό). Αλατοπιπερώστε ομοιόμορφα με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι (κάθε κομμάτι κοτόπουλου θα χρησιμοποιεί περίπου 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι).

Φτιάξτε πουγκάκια ζαμπόν και τυριού: Τοποθετήστε ¼ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Gruyère στο κέντρο κάθε φέτας ζαμπόν.

Τυλίξτε το ζαμπόν και το τυρί, ξεκινώντας από τα πλάγια και μετά πάνω και κάτω. Έτσι, το τυρί θα μπει μέσα στο ζαμπόν, σχηματίζοντας τακτοποιημένα σακουλάκια. Τοποθετήστε τις σακούλες με την ένωση προς τα κάτω, για να παραμείνουν σφραγισμένες.

Συναρμολογήστε και τυλίξτε: Τοποθετήστε το ρολό ζαμπόν και τυρί στα καρυκευμένα στήθη κοτόπουλου, ξεκινώντας από το άκρο που βρίσκεται πιο κοντά σας.

Αρχίστε να τυλίγετε το κοτόπουλο μακριά από εσάς, πιέζοντας τη σακούλα με το ζαμπόν και το τυρί σφιχτά πάνω του. Μόλις τυλιχτεί, τυλίξτε το κοτόπουλο σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Πιέστε ελαφρά για να σφραγιστεί και στρίψτε και τις δύο άκρες σε σχήμα κορμού. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα κομμάτια. Βάλτε το κοτόπουλο στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή έως και 1 ημέρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και τοποθετούμε μια σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και ψεκάζουμε με αντικολλητικό σπρέι.

Τηγανίζουμε το παναρισμένο κοτόπουλο: Τοποθετούμε τρία μεγάλα ρηχά μπολ. Τοποθετούμε το αλεύρι στο πρώτο μπολ. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη μουστάρδα. Σε ένα τρίτο μπολ, συνδυάστε το πανάρισμα panko, το βούτυρο, το τυρί Parmigiano Reggiano και το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Συνθέτουμε το πανάρισμα με αυτή τη σειρά: αλεύρι, μείγμα αυγού-μουστάρδας, μείγμα panko.

Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη από τα ρολά cordon bleu κοτόπουλου. Περιχύνετε απαλά κάθε ρολό σε αλεύρι, επικαλύπτοντας ομοιόμορφα.

Βουτήξτε στο μείγμα αυγού-μουστάρδας.

Βουτήξτε στο μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς, γυρίζοντας και χτυπώντας για να κολλήσει.

Τοποθετήστε το παναρισμένο κοτόπουλο σε έτοιμο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί στο ταψί για 5 λεπτά πριν το σερβίρετε με σάλτσα.

Για τη σάλτσα

Όσο ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το βούτυρο. Προσθέστε τα ασκαλώνια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, για 2 με 3 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου 1 λεπτό.

Προσθέστε το ζωμό κότας και αφήστε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. Προσθέστε παχύρρευστη κρέμα, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα και το τυρί Parmigiano Reggiano.

Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε θυμάρι, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα αν χρειάζεται.

Πριν το σερβίρετε, αν θέλετε να κόψετε το κοτόπουλο σε ροδέλες, χρησιμοποιήστε ένα οδοντωτό μαχαίρι για να το κόψετε ελαφρά καθώς το πανάρισμα μπορεί να είναι τρυφερό. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα.

Курица Кордон Блю

Καλή επιτυχία!

Της Jennifer Segal

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε