Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (μπροστά) και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρευρίσκονται σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) στο Σότσι στις 11 Οκτωβρίου 2017. (Maxim Shemetov/AFP/Getty Images)

Κρεμλίνο: Οι αναφορές περί σημαντικής προόδου στις συνομιλίες για την Ουκρανία είναι «λανθασμένες»

Αν και υπήρξαν αναφορές για πρόοδο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός, κορυφαίος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό ως ανακριβή, αλλά δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «δεν βιάζεται» και καθυστερεί. «Στο σύνολό τους», οι αναφορές σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται «[είναι] λανθασμένες», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που αποκάλεσε πρόσφατα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» ως «ασυγχώρητο».

«Όχι, οι εργασίες συνεχίζονται [για τις συνομιλίες]», είπε επίσης, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα ενημερώσει το κοινό για οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Την Πέμπτη, ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης στο Reuters ότι ορισμένοι άνθρωποι στο εσωτερικό της Ρωσίας συμπεριφέρονται ως «προδότες», υποστηρίζοντας ότι η Δύση ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτά τα άτομα ως «πέμπτη φάλαγγα» για να καταστρέψει τη χώρα εκ των έσω.

«Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς … πολλοί άνθρωποι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Πολλοί άνθρωποι δείχνουν, όπως λέμε στα ρωσικά, ότι είναι προδότες», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε: «Εξαφανίζονται οι ίδιοι από τη ζωή μας. Κάποιοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, κάποιοι εγκαταλείπουν την ενεργό επαγγελματική τους ζωή, κάποιοι εγκαταλείπουν τη χώρα και μετακομίζουν σε άλλες χώρες. Έτσι γίνεται αυτή η εκκαθάριση».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πούτιν έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με το οποίο απηύθυνε προειδοποίηση προς «τη λεγόμενη πέμπτη φάλαγγα» ή «προδότες», οι οποίοι κερδίζουν χρήματα στη Ρωσία «αλλά ζουν εκεί πέρα … ζουν, όχι με τη γεωγραφική έννοια, αλλά με την έννοια των σκέψεών τους, της δουλοπρεπούς σκέψης τους.

«Κάθε λαός, και ιδιαίτερα ο ρωσικός λαός, θα είναι πάντα σε θέση να διακρίνει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες, και απλώς να τους φτύνει σαν ένα μυρμήγκι που πέταξε κατά λάθος στο στόμα του», σημείωσε επίσης ο Πούτιν.

Αυτό συμβαίνει ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι στην πόλη Μαριούπολη δήλωσαν ότι οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από ένα θέατρο που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή, αν και δεν είναι σαφές από πού προήλθε. Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι χτύπησαν το θέατρο την Τετάρτη.

«Το κτίριο άντεξε την πρόσκρουση μιας αεροπορικής βόμβας υψηλής ισχύος και προστάτευσε τις ζωές των ανθρώπων που κρύβονταν στο καταφύγιο», δήλωσε η διαμεσολαβήτρια της Ουκρανίας Λουντμίλα Ντενίσοβα στο Telegram την Πέμπτη.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ξεκλειδωθεί το υπόγειο» και οι επιζώντες ενήλικες και παιδιά βγαίνουν έξω, έγραψε. Είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής.

Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου.

Η Ουκρανή νομοθέτης Λέσια Βασιλένκο δήλωσε στο Associated Press ότι μεταξύ 1.000 και 1.500 άνθρωποι βρίσκονταν στο θέατρο όταν χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή και χαρακτήρισε την επίθεση σκόπιμη «καταστροφή ενός καταφυγίου».

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε