Τρίτη, 19 Μαρ, 2024
Έρευνα από την Ιαπωνία αποκάλυψε ότι η κατανάλωση κριθαριού μπορεί να μειώσει το σπλαχνικό σωματικό λίπος και τη χοληστερόλη. (Shutterstock)

Κριθάρι: Ένα αρχαίο δημητριακό που ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και μειώνει το σπλαχνικό λίπος

Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό με ιατρικά και διατροφικά οφέλη. Η διατροφική αξία του κριθαριού έχει προσελκύσει την προσοχή του κοινού τα τελευταία χρόνια. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το κριθάρι μπορεί να βελτιώσει το εντερικό περιβάλλον, να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα και να μειώσει το σπλαχνικό σωματικό λίπος.

Το 2007, έρευνα από την Ιαπωνία έδειξε ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει το σπλαχνικό σωματικό λίπος και τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας. Σαράντα τέσσερις Ιάπωνες άνδρες με υπερχοληστερολαιμία και δείκτη μάζας σώματος άνω των 22 kg/m2 κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Η ομάδα δοκιμής κατανάλωνε ρύζι αναμεμειγμένο με κριθάρι και η ομάδα εικονικού φαρμάκου κατανάλωνε ρύζι χωρίς κριθάρι για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου, το σπλαχνικό σωματικό λίπος και η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας μειώθηκαν στην ομάδα δοκιμής.

Ένας δεύτερος τύπος κριθαριού, που ονομάζεται κριθάρι με γλουτένη, είναι επίσης ευεργετικός για την υγεία, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό κέντρο της Δυτικής Ιαπωνίας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physiological Anthropology το 2017.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ερευνητικής ομάδας, οι φροντιστές σε ένα γηροκομείο παρείχαν στους ηλικιωμένους ρύζι αναμεμειγμένο με κριθάρι με γλουτένη ως βασική τροφή για πέντε μήνες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μεταξύ των 28 ηλικιωμένων που συμμετείχαν στη δίαιτα, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 89 ετών, οι 14 που έπασχαν από δυσκοιλιότητα αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των κινήσεων του εντέρου τους, με μηνιαίο μέσο όρο αύξησης από 9,2 φορές έως 12,1 φορές, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, όπως αυτή που παρείχε το κριθάρι, θα μπορούσε να προάγει τον περισταλτισμό των ηλικιωμένων. Επίσης, η χρήση καθαρτικών μειώθηκε αξιοσημείωτα.

Ως μπόνους, οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη απολάμβαναν την κατανάλωση κριθαριού με γλουτένη περισσότερο από άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως το μη γλουτένιο κριθάρι και τα μανιτάρια.

Το κριθάρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, β-γλυκάνη, βιταμίνη Β και πολλά άλλα. Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και στη μείωση του βάρους. Η β-γλυκάνη στο κριθάρι μπορεί να αναστείλει την αύξηση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να τροφοδοτήσει τα εντερικά βακτήρια, ρυθμίζοντας έτσι το εντερικό περιβάλλον και βελτιώνοντας τον περισταλτισμό.

Υγεία και μακροζωία

Η βελτίωση του εντερικού περιβάλλοντος δεν είναι μόνο θέμα βελτίωσης της δυσκοιλιότητας – η διατήρηση του καλού εντερικού μικροβιόκοσμου του εντέρου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία.

Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκατοντάχρονων στην πόλη Κιοτάνγκο είναι τριπλάσιος από εκείνον του νομού Κιότο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης του Κιοτάνγκο, υπάρχουν 124 εκατοντάχρονοι πολίτες από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και 237 εκατοντάχρονοι σε κάθε 100.000 – 3,3 φορές περισσότεροι από το εθνικό επίπεδο στην υπόλοιπη Ιαπωνία.

Ο καθηγητής Γιούτζι Ναϊτό (Yuji Naito), Τμήμα Έρευνας του Νομαρχιακού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο, μελέτησε τα “μυστικά” των εκατοντάχρονων στην πόλη Κιοτάνγκο και ανακάλυψε σημαντικά περισσότερο Βουτυρικό Κλοστρίδιο στα έντερα των ηλικιωμένων από ό,τι στους ηλικιωμένους της γειτονικής πόλης του Κιότο.

Ο Γιούτζι υπέθεσε ότι οι ηλικιωμένοι της περιοχής είχαν μεγάλη ποσότητα Βουτυρικού Κλοστριδίου στο μικροβιόκοσμό του εντέρου τους που σχετίζεται με τις πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή τους, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ανοσοκυττάρων και να μειώσει τη φλεγμονή, λειτουργεί επίσης ως προστασία για τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. «Ίσως αυτός να είναι ένας από τους κρίσιμους λόγους για τη μακροζωία τους».

Σύμφωνα με τον Γιούτζι, η έρευνα για τη γενετική ανάλυση των εντερικών βακτηρίων στους αρχαίους ανθρώπους έδειξε πλουσιότερη και μεγαλύτερη ποικιλία από εκείνη των σύγχρονων ανθρώπων. Τα θρεπτικά συστατικά και τα υλικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία δεν μπορούν να παραχθούν χωρίς μεγάλη ποικιλία εντερικών βακτηρίων. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή, που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών λιπών, της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων, οδηγεί στη μείωση του αριθμού των Βουτυρικών Κλοστριδίων στο έντερο στο εντερικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ιαπωνικής κυβέρνησης το 2020, η ποσότητα πρόσληψης διαιτητικών ινών είναι τουλάχιστον 21 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες ηλικίας 18 έως 64 ετών και τουλάχιστον 18 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Οι διαιτητικές ίνες είναι σχετικά άφθονες στα λαχανικά αλλά λιγότερο σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και το κρέας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόσληψης διαιτητικών ινών είναι η κατανάλωση κριθαριού, καστανό ρυζιού, φύτρου ρυζιού ή ψωμιού ολικής άλεσης ως βασικές τροφές και η προσθήκη φασολιών, φρούτων, μανιταριών, φυκιών, αποξηραμένου καρότου, κολοκύθας, ρίζας κολλιτσίδας, βλαστών μπαμπού, μπρόκολου, νάτο (ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από ολόκληρα φασόλια σόγιας), πράσινων φασολιών, κόκκινων φασολιών και μανιταριών σιτάκε.

Της Ellen Wan

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε