Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης.

Κρήτη: Ερευνητικά έργα για την προστασία των υδάτινων πόρων στον νομό Χανίων

Το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Δήμος Αποκορώνου συνεργάζονται για την προστασία της λίμνης Κουρνά και των πηγών Αρμένων

Ερευνητικό έργο με τίτλο «Αξιολόγηση του υδατικού ισοζυγίου των πηγών Αρμένων του δήμου Αποκορώνου και λίμνης Κουρνά» ξεκινούν μέσω προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος Αποκορώνου και το Πολυτεχνείο Κρήτης, με στόχο τη βέλτιστη προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων από τη μεγαλύτερη λίμνη της Κρήτης, τη Λίμνη Κουρνά και των υδάτων των πηγών Αρμένων.

Αειφόρος χρήση

Σκοπός της σύμβασης είναι η αειφόρος χρήση των εκφορτίσεων των πηγών Αρμένων και η βέλτιστη κατανομή του νερού μεταξύ ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και η παρακολούθηση των υδατικών πόρων των πηγών των Αρμένων και της λίμνης του Κουρνά.

Η εκπόνηση του ερευνητικού έργου της αξιολόγησης του υδατικού ισοζυγίου των πηγών Αρμένων του δήμου Αποκορώνου και της λίμνης Κουρνά, θα στηρίζεται στους τέσσερις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης (περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία και δημόσια υγεία) για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και θα συνυπολογίζει την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή, την οικονομική προστιθέμενη αξία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η βέλτιστη αξιοποίηση των υδατικών πόρων απαιτεί τη λήψη αποφάσεων, σήμερα, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν τις παρούσες ανάγκες αλλά και να δίνουν την ευκαιρία ή να προβλέπουν τις ανάγκες των επόμενων γενεών και να αφήνουν το περιθώριο για μελλοντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις καθώς ο πλανήτης βρίσκεται σε μια αέναη διαδικασία εξέλιξης.

Με τη σφραγίδα του πολυτεχνείου Κρήτης

Όπως προβλέπει η σύμβαση, το Εργαστήριο Υδρογεωχημικής Μηχανικής και Αποκατάστασης Εδαφών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη, θα εκπονήσει το ερευνητικό αυτό έργο που θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού μέτρησης παροχής για την παρακολούθηση των παροχών των πηγών Αρμένων.

Ο εξοπλισμός θα εγκατασταθεί για τους ακόλουθους σκοπούς:

  • Μέτρηση παροχής του αντλιοστασίου Βάμου.
  • Μέτρηση παροχής του αντλιοστασίου Αρμένων/Καλυβών.
  • Μέτρηση παροχής του αντλιοστασίου Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.
  • Μέτρηση παροχής στους 3 αύλακες.
  • Αναμετάδοση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων και εκθέσεων.
  • Αξιολόγηση του ετήσιου υδατικού δυναμικού των πηγών.
  • Αξιολόγηση του ετήσιου υδατικού δυναμικού της λίμνης Κουρνά.

Έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα

«Πρόκειται για ένα έργο πρωτότυπο και ερευνητικό, καθώς είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως αρχικό στόχο τη συλλογή υδρομετεωρολογικών δεδομένων και την εγκατάσταση υδρομετρικών σταθμών. Επίσης, χρησιμοποιούνται τηλεμετρικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας και δημιουργείται βάση δεδομένων για την επεξεργασία των δεδομένων με σκοπό την αξιολόγηση του υδατικού δυναμικού, αντικείμενα στα οποία το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εμπειρία χρήσης και εξειδίκευση.

»Είναι ένα πρόγραμμα κυρίως στρατηγικού χαρακτήρα, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη συστημάτων υδατικών πόρων στην περιοχή μας», σχολίασε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Δυο ακόμα έργα σε εξέλιξη

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης, «τρέχουν» δύο ακόμα έργα, στη Λίμνη Κουρνά και τις πηγές Αρμένων, που προστατεύουν τις δύο περιοχές και το υδάτινο δυναμικό τους.

Η λίμνη Κουρνά

Λίμνη Κουρνά
Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά που κατεβάζουν τα γειτονικά βουνά και οι λόφοι, που τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τη θάλασσα. (explorecrete.com)

 

Η λίμνη του Κουρνά είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Κρήτη και βρίσκεται ανάμεσα στις δυτικές πλαγιές των Λευκών Ορέων και την πεδιάδα της Γεωργιούπολης.

Το όνομα της πιστεύεται ότι προέρχεται από την αραβική λέξη Κουρνά για τη «λίμνη» και το «λουτήρα». Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία, ενώ πιστεύεται ότι υπήρχε κοντά ιερό της Κορησίας Αθηνάς.

Η οικολογική αξία της περιοχής έχει βοηθήσει στην ένταξη της λίμνης στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη υδρόβιων πτηνών όπως νερόκοτες, πάπιες, ερωδιοί και κορμοράνοι. Επίσης, η λίμνη Κουρνά ήταν ανέκαθεν πολύ γνωστή για τα χέλια της, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημαντικούς πληθυσμούς. Ο υδροβιότοπος επίσης φιλοξενεί νερόφιδα και χελώνες.

Οι πηγές Αρμένων

Αρμένοι Αποκορώνου Χανίων - ellinismos.gr | Κόμβος Διασύνδεσης του Ελληνισμού
Ο Δήμος Αποκορώνου διεκδικεί την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στις πηγές με δικαστικές προσφυγές. (ertnews.gr)

 

Οι πηγές Αρμένων αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή καθώς, εκτός από το ότι αναδεικνύουν το φυσικό πλούτο της περιοχής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.

Είναι χαρακτηριστικά ότι τα παλαιότερα χρόνια, όταν και δεν υπήρχαν οι σημερινές ανέσεις που προσφέρει η τεχνολογία, οι κάτοικοι των Αρμένων και οι επιχειρηματίες της περιοχής «πάγωναν» τα προϊόντα τους, φρούτα και αναψυκτικά, στα νερά των πηγών, που τα διατηρούσαν δροσερά.

του ανταποκριτή Α. Νομικού

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε