Στις 16 Ιουλίου, η Κίνα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στην ιστορία της από τον Ιό Β του Πιθήκου. Το άτομο το οποίο ήταν κτηνίατρος στο Πεκίνο, μολύνθηκε από πιθήκους τον Μάρτιο και πέθανε στις 27 Μαΐου.
Ο ιός Β του Πιθήκου, γνωστός και ως ιός Herpes B, έχει ποσοστό θνησιμότητας 70 με 80 τοις εκατό σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που δημοσίευσε μια έκθεση στο αγγλικό περιοδικό «China CDC Weekly» στις 17 Ιουλίου. Η έκθεση ανέφερε ότι τα άτομα στον στενό κύκλο του αποθανόντος ελέγχθηκαν τον Απρίλιο και ήταν απαλλαγμένα από τον ιό.
Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται με τον ιό του Πιθήκου όταν δαγκώνονται, γρατζουνίζονται ή έχουν επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα ενός μολυσμένου πιθήκου μακάκου. Το CDC τονίζει ότι έχει υπάρξει μόνο μία τεκμηριωμένη περίπτωση στην ιστορία μετάδοσης του ιού του Πιθήκου από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Δεν είναι ακόμα σαφές με ποιον τύπο πιθήκου ήρθε σε επαφή το θύμα όταν προσβλήθηκε από τον ιό.
Πρώτος θάνατος στην Κίνα
Ο κτηνίατρος που προσβλήθηκε και πέθανε από τον ιό Β του Πιθήκου ήταν 53 ετών και εργάστηκε σε ένα ίδρυμα που διεξάγει πειράματα σε ζώα στο Πεκίνο.
Στις 4 και 6 Μαρτίου, ο κτηνίατρος εξέτασε δύο νεκρούς πιθήκους. Ένα μήνα μετά, ο κτηνίατρος «εμφάνισε ναυτία και εμετό, ακολουθούμενο από πυρετό με νευρολογικά συμπτώματα», σύμφωνα με την έκθεση.
Επειδή οι γιατροί στο Πεκίνο δεν είχαν εμπειρία με λοιμώξεις αυτού του είδους, ο κτηνίατρος κλήθηκε να επισκεφθεί διάφορα νοσοκομεία για θεραπεία, αλλά δεν διαγνώστηκε μέχρι τις 17 Απριλίου, όταν οι γιατροί συνέλεξαν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό του και αυτό των δύο συναδέλφων του για να κάνουν έλεγχο για ιούς που σχετίζονται με πιθήκους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κτηνίατρος μολύνθηκε με τον Ιό Β του Πιθήκου.
Μια ομάδα επιστημόνων από το CDC Κίνας και το Capital Medical University κατέληξαν στην έκθεσή τους πως: «Αυτό σημαίνει ότι ο Ιός Β του Πιθήκου, μπορεί να αποτελέσει πιθανή ζωονοσολογική απειλή για τους εργαζόμενους».
Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, οι λοιμώξεις από ιούς του Πιθήκου, ξεκινούν με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, κόπωση και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν ένα μήνα μετά την έκθεση σε έναν μολυσμένο πίθηκο.
Η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση εντοπίστηκε το 1932 και έκτοτε έχουν αναφερθεί μόνο 50 περιπτώσεις μετάδοσης σε ανθρώπους. Από αυτούς, οι περισσότεροι είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον πίθηκο και οι 21 έχασαν την ζωή τους.
Η Nicole Hao συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece